Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Eustahijeva tuba


Autor Poruka

gemini0202

09.04.2015. 21:25

Postovani,
Trebala bi savjet. Radi se o djetetu od 5 g. Prije par mjeseci ga je prvi put zaboljelo uho. Otisli smo kod dr.i receno je da nema upale, to se ponovilo opet nekoliko puta (da napomenem pocelo je kad je krenuo u vrtic) svaki put je bilo bez upala. Poslani smo na orl pregled gdje je dr.rekao , veliki treci krajnik i malo uvuceni bubnjici. Trebalo bi odstraniti krajnik da ne dolazi do zacepljenja e.tube,ali prije toga ici kod audiologa. Obavili smo i to. Audiolog je rekao da je lagano zamuceno a sve ostalo b.o. i da sta se njega tice nema nekih indikacija za operaciju krajnika. Kako su guzve a on nije hitan slucaj op.je odgodjena bar do jeseni. Audiolog nam je prepirucio ispuhivanje(puhanje balona,slamke,puhat zatvoren nos) ,prije mj.dana je imao cerumena vise (inace mu se dosta stvara) zalio se na bol (ne jaku) , stavili smo po preporuci hidrogen kapi i ispao mu je drugi dan maleni cepic. Bol je nestala . Primjetila sam da cesto gura prst u uho i kaze da ga svrbi. Boli nema samo svrbi. Stapice ne koristimo (samo za vanjski dio ). Naspricam mu s vremenom Vaxol kapi . Mozete li mi dati kakav savjet sta da radim da sprijecim bol u usima ocito izazvanu zacepljenjem tube,i od cega ga svrbi ? Inace jos jedna indikacija da odgodimo operaciju tonzile je da nikad nije imao gnojne upale grla niti upale uha.
Hvala unaprijed

gemini0202

26.04.2015. 21:55

Samo bi dodala da hrce kad spava samo u fazi kad ima sekreta ili kad je grlo upaljeno (najcesce vrticke viroze ). Inace kad je zdrav , normalno spava ,bez hrkanja.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

29.07.2015. 21:35

Poštovana, ako dijete nema provodni gubitak sluha, ne hrče noću, nema česte upale srednjeg uha, uredno diše kroz nos i fiberendoskopski nisu nađene adenoidne vegetacije koje naliježu na ušće Eustahijeve tube niti stražnjeg dijela nosa, tada ne postoji čvrsta indikacija za adenotomiju. Začepljena Eustahijeva tuba otvara se vazokonstrikcijskim kapima za nos koje se ukapavaju u određenom položaju ili autoinsuflacijom ( Valsalva pokus), dok se svrbež rješava kao zasebni entitet ( obično se javlja sam za sebe). Vaxol gtt koristite slobodno, dok je uporaba hidrogena kontraindicirana zbog iritacije kože zvukovoda i bubrenja ceruminalnog čepa koji se još jače utiskuje u zvukovod.