Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


gnojna angina


Autor Poruka

željka š.

11.03.2009. 12:30

Poštovani,
imam sina od 2 godine i ima česte gnojne angine. dijete ide u vrtić. kada je doma sve je ok, ćim krene u vrtić ide tjedan dana i dobije anginu. zanima me da li je moguće da je žarište treća mandula pa da mu to radi probleme, ili je jednostavno slab imunitet? Da li bi možda bilo dobro otići na pregled kod otorinolaringologa?
hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

28.03.2009. 13:10

Poštovana, s djetetovim imunološkim sustavom je najvjerojatnije sve u redu. Djeca koja pohađaju vrtić, pogotovo prvih 2-3 godine od kada krenu, imaju česte respiratorne infekcije, uglavnom virusne. Što se tiče gnojnih angina, bitan je broj (niste naveli), ukoliko su prečeste, može se postaviti indikacija za njihovo odstranjenje (operacija se u principu ne radi kod djece mlađe od tri godine). Treća mandula predstavlja problem kada je prevelika i vrši opdtrukciju disanja na nos. Dakle, ukoliko postoji neki od ovih problema, možete učiniti pregled orl-oga. Sretno!

ciat

08.06.2009. 18:15

Poštovanje

Imam gnojnu anginu vec 2. godine,grlo mi je nateceno,crveno,pecka me,gnoj mi izlazi,izd...pio sam Sumamed,Silapen ali nista od toga,i na kraju sam poceo koristit homeopatski pripravak Koloidna Voda,popio sam 1 litru u 1 tjedan,i kao malo mi je pomoglo,ali to bih trebao piti mjesecima da bi se pokazali neki rezultati...pa sam dobio savjet od jedne gospođe,uzmem dvije velike zlice rakije ciste i malo soli,stavim u malu casu,promuckam i polako pijem,da bi se to sve ˝isprzilo˝,i nakon toga popit casu toploga mljeka,da mi ublazi bolove,ok to sam popio i nakon 10min sam povratio,kao sto sam i ocekivao...malo mi je ublazilo grlo ali nedovoljno...vise neznam sta da pijem od tih tableta,i ostalih pripravaka...mozete li mi dati neki savjet kako da izlijecim gnojnu anginu,hvala?!

Domagoj Parazajder, dr. med.

26.09.2009. 18:45

Poštovani, gnojna angina je akutna bolest, bakterijska upala tonzila praćena visokom temperaturom, jakim bolovima u grlu i otežanim gutanjem, te specifičnim nalazom u grlu. Kod vas se najvjerojatnije radi o kroničnoj upali glra/tonzila, što treba utvrditi orl pregledom te procijeniti da li je potrebna dodatna obrada (vađenje titra protutijela na streptokoke i sl.), kao i je li je potreban i kirurški tretman (odstranjenje tonzila). Dakle, za početak, učinite orl pregled.

martina28286

01.05.2010. 14:10

Poštovani,
imam česte gnojne angine i ne znam kako ih se riješiti. Javljaju se svaka 3-4 mjeseca (a to traje već oko 6 godina), obično imam lagane bolove u grlu, povišenu temperaturu nemam nikada, ali mi je jako izražen gnojni sekret u grlu kojeg i iskašljavam. Moja liječnica mi obično propiše lijekove kao što su silapen ili klavax, međutim već mi jako slabo djeluju. Neki put mi i nakon 10 dana uzimanja ne pomognu do kraja (još uvijek mi ostane gnojni sekret u grlu). Ne znam što učiniti. Biste li mi preporučili odlazak otorinolaringologu i mislite li da bih možda trebala dati izvaditi mandule (naime, moja liječnica tvrdi da ne smijem vaditi mandule ni u ludilu jer kaže kako bi mi se onda sve to preselilo na pluća, što god to značilo..)? inače se bavim pjevanjem i te angine me strašno ometaju u tome, pa me isto tako zanima da li je moguće riješiti ih se jednom zauvijek?

Domagoj Parazajder, dr. med.

02.05.2010. 23:35

Ukoliko imate tako česte gnojne angine, tada je definitvno rješenje jedino odstranjenje tonzila. Nakon odstranjenja tonzila ništa se neće "spustiti na pluća", drugim riječima, ako ikad i dobijete upalu pluća, bronhitis i slično, razlog tome neće biti to što su vam odstranjene tonzile. U cijeloj priči je bitno definirati radi li se stvarno o gnojnim anginama i/ili kroničnoj upali tonzila, ili postoji dodatna ili druga patologija - postnazalno slijevanje zbog kronične upale sinusa...
Lijep pozdrav!

iivana

13.08.2012. 10:15

Poštovani,

imam 28 godina, te sam do prije 5 godina imala cca 2 gnojne angine godišnje, uvijek liječeno antibioticima. Tada je naslijedilo mirno razdboblje, no od početka 5 mjeseca ne prestaje. 01.05. sam završila na hitnoj , temp 40, i gnoj na manudlama, dobila sam klavocin te mi je bilo bolje. Tek par dana nakon što sam popila zadnji antibiotik gnojna angina se vratila, doktor opće prakse mi je dao sumamed (3 tablete =3 dana), nakon mjesec dana angina se opet vraća te mi doktor opet daje sumamed (ovaj put tura 10 dana). vadil sa i krv- leukociti malo povišeni, nakon svega i pauze od 10 dana, išla sam na bris grla i nosa - bakterija nije bilo. i evo sada (max 1 mjesec nakon zadnje) gnojna angina se opet vratila - doktor mi je dao silapen. Ovaj put temperatura je mala (do 37,5, dok je zadnja tri puta bila do 40).

Molim ako mi možete savjetovati što mi je činiti, dal je vadit madule pametno ili ne (moj doktor kaže ne, jer će mi upala biti opet npr. na limfnim čvorovima na grlu). Naglasila bi još da se jako pazim - nema klime, leda u piću, .....

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.09.2012. 16:55

Poštovana,
Nepčane tonzile se preporučuje odstraniti ukoliko se godišnje preboli barem 4-5 gnojnih angina, uz povišene vrijednosti AST-a krvi (antistreptolizinskog titra) budući je uzročnik bakterija beta hemolitički streptokok ili ukoliko kronično promijenjene tonzile predstavljaju žarište iz kojeg dolazi do rasapa bakterija po čitavom tijelu. Prethodno treba isključiti i sanirati postnazalnu sekreciju koja može biti okidač u ponavljajućim anginama, inače će doći do propagacije upale na donje dišne puteve. Bakteriološki bris se preporučuje učiniti najmanje 3-4 tjedna nakon zadnje doze antibiotika, kako bi izbjegli pojavu lažno negativnog nalaza. Svakako učinite AST kako bi razlučili da li se radi o gnojnim anginama ili tonzilitisima. Preporuku i odluku za tonzilektomiju donosi specijalist ORL.

snjezkol

13.09.2012. 14:35

Poštovani,
dijete je u dobi od 5 i pol godina naručeno za operaciju sva tri krajnika.
Međutim, ORL specijalisti indikaciju za operaciju klasificiraju kao "graničnu" jer krajnici jesu povećani i u akutnoj upali natečeni i razrovani, ali mogu izgledati i mnogo gore...
Ujedno, upaljeni su isključivo uslijed čestih virusnih, a ne bakterijskih infekcija. Dakle, gnojnih angina nema ili su one zaista rijetke.
Za operaciju se odlučilo jer su viroze u zimskom periodu česte, počinju uvijek upalom ždrijela, grla ili grkljana, liječe se simptomatski, ali naposlijetku završavaju napornim kašljem koji je za dijete iscrpljujuć i traje jako dugo. I upravo je kašalj taj koji nam stvara najviše problema.
Moje pitanje je: Da li je moguće da se vađenjem mandula prorijede virusne upale grla, odnosno indirektno utječe na manje obolijevanje od viroza i dobivanja problematičnog dugotrajnog kašlja?
Koliko mandule u ovoj dobi djeteta imaju imunološku važnost?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

17.09.2012. 19:55

Poštovana, treći krajnik se odstranjuje ukoliko postoji otežano disanje kroz nos, hrkanje, obilna postnazalna sekrecija i učestale upale srednjeg uha. Ako dijete uz navedene simptome ima i 4-5 gnojnih angina godišnje, povišene vrijednosti AST-a, znakove kroničnog tonzilitisa, ako su nepčani krajnici toliko povećani da prominiraju izvan nepčanih lukova i onemogućuju nesmetano hranjenje ili ako krajnici predstavljaju žarište udaljenih bakt. infekcija, tada je vrijeme i za njihovo odstranjivanje. Nemojte miješati pojmove upale ždrijela i krajnika (tonzila), odstranjivanjem nepčanih tonzila ne djelujete na učestalost pojave upale ždrijela. Tonzile su dio Waldeyerovog limfatičnog prstena koji spriječava širenje infekcija gornjeg na donji dišni trakt i dok dijete ima veće koristi od njihovog postojanja nego štete, nije indicirano njihovo odstranjivanje.

espinada

03.10.2012. 11:30

Poštovana,
zadnjih par godina imala sam nekoliko gnojnih angina zbog kojih su mi mandule pune rupica zbog gnoja koji je iz njih izlazio.
Zadnjih 3 tjedana mi se svaka 2 dana (posljednji tjedan i svaki dan) u jednoj manduli pojavi posušen gnoj kojeg ja istisnem van. Nemam glavobolju, povišenu tempereturu niti nisam prehlađena. . . O čemu je riječ? Da li bih trebala posjetiti svoju liječnicu i zatražiti antibiotik? Planiram trudnoću pa me zanima da li bolesne mandule mogu utjecati na začeće?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

LP

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

15.10.2012. 19:20

Poštovana,
Rupice koje spominjete na tonzilama su otvorene kripte u kojima se skupljaju oljuštene epitelne stanice, tkz. detritus i upravo je detritus ono što istisnete van iz tonzila. Detritus ima konzistenciju svježeg kravljeg sira i neugodan miris, i karakterističan je nalaz kod kronično promijenjenih tonzila. Ne predstavlja indikaciju za uzimanje antibiotika, već moguću indikaciju za tonzilektomiju, pogotovo ako su tonzile neželjeno žarište i mjesto rasapa bakterija.

janchy

22.04.2013. 10:25

poštovani
neznam di bi ovo svrstala ali je najsličnije gnojnoj angini iako vjerujem da nije jer sam ju imala 2 -3 puta prije 6-7 godina,
U petak me počelo malo grlo bolit ali nista pretjerano,pa nisam obraćala pažnju jer sam pušač pa zna nekad.
Usred noci me probudili bolovi u grlu,lijevi krajnik zbog kojeg doslovno slinu nemogu progutat,jer su to toliki bolovi da
plačem..imala sam temperaturu dva dana zaredom i uzasne glavobolje ali povuklo se,sad sam relativno ok osim grla koji je u istom stadiju kao i u petak
a danas je ponedjeljak.Nemam mogućnost ici kod doktora,recite mi sta preporučate i cim da probam to izliječit jer
ovako sta do sada nisam imala..hvala unaprijed !

andreab993

23.04.2013. 15:40

Poštovana,
prije otprilike četiri do pet dana dijagnosticirana mi je gnojna angina. Propisane su mi Zinnat tablete, 500 mg. Popila sam svih deset tableta i primjećujem da je spao otok na vratu, a i bol prilikom gutanja se znatno smanjila. Međutim, i dalje primjetim gnoj na krajnicima koji se nije povukao i zanima me koliko će se tu zadržati. Pokušala sam ga ukloniti pamučnim štapićima, ali nije išlo. Postoji li mogućnost da će se taj gnoj javljati i dalje bez obzira ako upale ne bude?

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.05.2013. 15:15

Za janchy: Poštovana, po opisu se najvjerojatnije radi o upali ždrijela ili nepčanog krajnika koji se liječe antibiotikom. Antibiotik ne možete dobiti bez liječničkog recepta.
Za andreab993: Poštovana, gnojna angina se ne liječi cefalospirinskim preparatima, najvjerovatnije ste imali samo tonzilitis. Naslage koje opisujete nisu gnoj, već nakupine detritusa tj. odljuštenih epitelnih stanica u tonzilarnim kriptama i znak su kronične upale tonzila.

-Boki-

15.06.2013. 20:05

Postovani,
vec godinu dana imam bolove u grlu, male gnojne mjehurice u grlu i veoma neprijatan zadah... nemam temperaturu ni druge simptome. Isla sam kod svog porodicnog ljekara, pila antibiotike, nisu pomagali... Radila sam nalaze krvi gdje mi je sedimentacija uvecana i radila sam bris grla, gdje su nalazi bili uredni... Kaze meni moj porodicni ljekar nije ti nista, uzmi septolete omg ... ajde ja probam sa septoletama i ne pomazu.... Sta mislite sta je u pitanju, sta da radim?
Pozdrav!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

16.06.2013. 13:10

Poštovana, postoji velika vjerojatnost za postojanje kronične upale ždrijela ili tonzila koji mogu biti potencirani GERD-om, kroničnom upalom sinusa i sl. Bijele točkice koje opisujete nisu znak akutne, već kronične upale tonzila i mogu biti uzrok neprijatnog zadaha, kao i prije navedene dijagnoze. Preporučujem dodatnu ORL obradu u smislu dijagnosticiranja navedenih smetnji čijim će izliječenjem doći i do smirivanja osnovne bolesti.

arhedina

25.06.2013. 11:40

Poštovani,
2 dana bolilo me grlo i imao sam temperaturu do 38,5. Treći dan sam otišao liječniku koji mi je dijagnozirao gnojnu anginu, prepisao Silapen 3x dnevno svakih 8 sati, i nešto protiv bolova. Sada pijem treći dan Silapen i tu i tamo pokoji Neofen, ali ne zbog temperature jer ju skoro više i nemam, već zbog grla koje me strašno boli. Osjećam da se opis boli u grlu mijenja (prvo je bio otok i imao sam tupu bol pri gutanju a sada me samo "reže" pogotovo ako ne popijem nešto protiv bolova tijekom dana) i samo me zanima koliko bi bolno grlo moglo potrajati i što mi može olakšati bolove osim tableta protiv bolova?

Zahvaljujem na odgovoru

klementina

26.06.2013. 13:05

Poštovani,
imam problem već duže vrijeme s grlom. U grlu mi je sve bijelo kao da imam anginu,ali nemam tempoeraturu nego mi samo te bijele točkice jako smetaju u grlu. Bila sam već više puta kod svog lječnika ali uvijek govori da to nije ništa a meni i dalje smeta. Sestra mi je zbog toga završila na hitnoj jer joj se pojavila velika upala. Možete mi objasniti što bi to moglo biti?

Zahvaljujem unaprijed!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

08.07.2013. 14:00

Za Arhedina: Poštovani, grlobolja obično traje do tjedan dana nakon početka uzimanja antibiotske terapije, a u slučaju da potraje duže,potrebno je učiniti kontrolni pregled da se isključi postojanje peritonzilarnog apscesa ili da se terapija promijeni iz oralne u parenteralnu. Osim analgetika, na tržištu postoje sredstva u vidu spreja ili pastila sa malom koncentracijom lokalnog anestetika koji lokalnim djelovanjem također mogu kupirati bol.

Za Klementina: Poštovani, opisane bijele ili točkaste naslage na nepčanim tonzilama mogu biti znak gnojne angine ili kroničnog tonzilitisa, s razlikom da je gnojna angina praćena i jakom grloboljom, otežanim gutanjem i povišenom tjelesnom temperaturom. Jednostavan pregled ždrijela može riješiti sve nedoumice.