Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1511

Broj poruka: 4448

Gulić Rozita, dr. med.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

Poliklinika Gulić Medical Group
Zagreb, Radnička cesta 48

Hallerove celule

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana_s

19.02.2009. 09:30

Molila bi Vas da mi objasnite što su Hallerove celule, što mi je prema ovom nalazu i kako se to liječi?
U nalazuMSCT-a piše: "Diskretna sluznička reakcija alveolarnog recesusa desnog maksilarnog sinusa uz uredno prozračan lijevi maksilarni sinus, etmoidne celule, sfenoidni sinus kao i frontalne sinuse.
Obostrano vidljive Hallerove celule sa posljedičnim suženjem ostiometalnih ušća.
Septum je medioponiran. Blaža sluznička reakcija donjih nosnih školjki."
Unaprijed hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

10.03.2009. 21:50

Postovana, Hallerove celule su dio etmoidnog kompleksa paranazalnih sinusa (sinusi su svima poznate supljine u kostima lica), i prisutne su kod odredjenog broja osoba (zovu se i infraorbitalne celule). Hallerove celule, zbog svoje pozicije mogu, kako je i navedeno, suzavati osteomeatalni kompleks i eventualno dovesti do kronice upale sinusa (naime, osteomeatalni kompleks je prostor u nosnoj supljini u koji se otvara vecina paranazalnih sinusa, a uredna prozracnost sinusa je nuzna za njihovo zdravlje. Svi poremeciji koji dovode do suzavanja ili zatvaranja navedenog kompleksa mogu dovesti do upale sinusa). S obzirom na ostatak nalaza, vasi sinusi su sada zdravi. U svakom slucaju, za tocnu procjenu stanja (simptomi kronicne upale sinusa nekad mogu postojati i uz uredan CT) potreban je i dodatni pregled orl-oga. Sretno!