Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hallerove celule


Autor Poruka

ivana_s

19.02.2009. 09:30

Molila bi Vas da mi objasnite što su Hallerove celule, što mi je prema ovom nalazu i kako se to liječi?
U nalazuMSCT-a piše: "Diskretna sluznička reakcija alveolarnog recesusa desnog maksilarnog sinusa uz uredno prozračan lijevi maksilarni sinus, etmoidne celule, sfenoidni sinus kao i frontalne sinuse.
Obostrano vidljive Hallerove celule sa posljedičnim suženjem ostiometalnih ušća.
Septum je medioponiran. Blaža sluznička reakcija donjih nosnih školjki."
Unaprijed hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

10.03.2009. 21:50

Postovana, Hallerove celule su dio etmoidnog kompleksa paranazalnih sinusa (sinusi su svima poznate supljine u kostima lica), i prisutne su kod odredjenog broja osoba (zovu se i infraorbitalne celule). Hallerove celule, zbog svoje pozicije mogu, kako je i navedeno, suzavati osteomeatalni kompleks i eventualno dovesti do kronice upale sinusa (naime, osteomeatalni kompleks je prostor u nosnoj supljini u koji se otvara vecina paranazalnih sinusa, a uredna prozracnost sinusa je nuzna za njihovo zdravlje. Svi poremeciji koji dovode do suzavanja ili zatvaranja navedenog kompleksa mogu dovesti do upale sinusa). S obzirom na ostatak nalaza, vasi sinusi su sada zdravi. U svakom slucaju, za tocnu procjenu stanja (simptomi kronicne upale sinusa nekad mogu postojati i uz uredan CT) potreban je i dodatni pregled orl-oga. Sretno!