Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kako do operacije


Autor Poruka

nives1975

26.01.2009. 18:55

Majka sam curice stare 3 godine 1 mjesec. Godinu i pol dana mučimo se sa anginama. Sve je počelo od disanja na usta velikog kašlja koji nije prošao tri mjeseca i završio gnojnom anginom. A one se nisu vratile u normalu niti nakon nekoliko terapija antibiotikom. Dijete je tijekom godine dana imalo samo dvije upale grla i jednu uha i nekoliko viroza. Svaki put bi tonzile otekle, ( i treći krajnik). Prije godinu dana pregledao je ORL i sumnjao je da je alergijski ali nakon svih obavljenih pretraga (IgE 72 Dunger 220, bockanje na namirnice i inhalacijske) pokazala se alergija na jaja - umjerena, i zanemarivo malo na piletinu u kućnu prašinu. Dijete ima atopijski dermitis iako smo mi primjetili da je dosta povezan s jajima, čak i njenim boravkom u prostoriji u kojoj se radi s jajima (PRILIKOM KUHANJA I SL...).
Nedavno je pregledana ponovo i ORL je ustanovio Anuli lymphatici, hypertrophia i uputio na odstranjivanje.
Obzirom da je operacija tek u lipnj o ona je dosta osjetljiva, molim vas savjet.
Kako pregurati do operacije?
Ona ima povremene prijekide sna par puta u toku noći, strašno teško diše noću i to samo na usta bez obzira što joj pročistimo nosić. I često joj se na krajnicima pojavljuju bijele točkice. Dijete ne pije nikakve lijekove niti prima neku terapiju. Ispiremo usta kaduljom.
Unaprijed hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.02.2009. 19:30

Poštšovana, iako vaše dijete nema zabrinjavajuće velik broj upala, noćne apneje i disanje na usta jesu problem zbog kojeg treba obaviti operaciju. Sam zahvat nije hitan, no operaciju ne bi bilo loše obaviti ranije (navedite u kojem gradu živite da vam mogu predložiti opcije - odnosnu ustanovu gdje su liste čekanja kraće)!

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.02.2009. 19:30

Htio sam još navesti da korištenje antibiotika dovodi do smanjenja volumena limfnog prstena ždrijela (tonzile, adenoidne vegetacije), i može poboljšati simptome, no najčešće ne predstavlja i konačno rješenje problema. Sretno!

nives1975

24.02.2009. 20:40

Hvala na odgovoru.
Zaista smo zabrinuti jer malena ne prestaje kašljati već puni mjesec ipo dana a svi nalazi su relativno dobri. Dosta joj se skuplja iscjedka iz nosa u grlu i to teško iskašljava. Neznam ima li smisla uopće probati je dati negdje ranije na operaciju i hoće li je htjeti operirati ako je prehlađena. Tonzile su konstantno velike i blago crvenkaste a sa gnojnim čepićima se borimo ispiranjem kaduljom.
Inače živimo u Spitu. Upisana je na operaciju točno 16. 06.
Njena pedijatrica je protiv toga da joj se daju antibiotici za malo umiriti grlo jer nalazi budu uredni. Ona je dosta veselo dijete i izgleda zdravo osim povremenih podočnjaka. Sada joj ne dajemo ništa osim sirupa islandskog lišaja. Svaki savjet nam je dobrodošao.
Smije li dijete od 3 godine uzimati Aloju sok za jačanje imuniteta? To je jedino što još nismo probali za imunitet, da joj makar nosić prestane curiti i kašalj se smiri jer vitaminski pripravci ne pomažu?
Unaprijed hvala na odgovoru
NIVES

Domagoj Parazajder, dr. med.

10.03.2009. 21:50

Postovana, pretpostavljam da se ne radi o gnojnim cepovima u tonzilama, vec o detritusu koji se nakuplja u pojedinim krpitama tonzila, sto se dogadja kod kronicne upale tonzila (kod prvog redovito postoje i simptomi teze infekcije - povisena temperatura, promjene u krvnoj slici). Dokle god postoji opstrukcija disajnog prostora adenoidnim vegetacijama, dijetetu ce curiti nos, cesto i dosta gusto i obojeno (naravno, ukoliko ne postoji i drugi uzrok tome). Dakle, ono sto je bitno je da dijete za vrijeme planirane operacije nije u svjezem respiratornom (ili bilo kojem drugom) infektu, te da nije u rekonvalescetnoj fazi (tek preboljela isto). ORL-ozi su uglavnom dobro upoznati s tim problemom, te znaju procijeniti da li djetetu nos curi jer je svjeze prehladjeno ili je to standardno stanje koje prati problem nosne opstrukcije. Nazalost, nemam iskustava sa ucinkom preparata koji ste naveli (aloja), no svaki prirodni preparat koji stimulira imunoloski sustav moze biti koristan. Jos jednom pozdrav i sretno!

nives1975

22.06.2009. 20:35

Uspjeli smo. Nakon upale grla, uha, i duže viroze bio je jedan miran period i sve je prošlo odlično. Danas je peti dan nakon operacije i polako se i ona oporavlja. Nije joj bilo toliko traumatično ali se dosta žali na bolove, pa vas molim da mi kažete je li normalno da je još uvijek bole uši dok guta, jer su u bolnici rekli dan ili dva? Kao da se još uvijek iz usta osjeti miris anestezije. Je li i to normalno?
Inače, hvala vam na svakom savjetu. Nama roditeljima je velika stvar kada se ovako nekome možemo obratiti!!!
NIVES

Domagoj Parazajder, dr. med.

26.09.2009. 18:45

Bolovi nakon vađenja krajnika mogu potrajati i dva do tri tjedna, bol u uhu je refleksna bol i vrlo je česta nakon vađenja krajnika (ako je izrazita treba provjeriti da li je došlo do eventualne upale uha, neovisno o samoj operaciji, pogotovo ako se uz nju javila i povišena temperatura). Zadah iz usta nije posljedica anestezije već cijelenja rane (stvaranje fibrinskih naslaga).