Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


"knedla u grlu"


Autor Poruka

sunce

28.04.2008. 14:35

već duži period povremeno osjetim "knedlu u grlu". Ona mi ne izaziva osječaj boli nego neugode jer skroz imam potrebu gutati slinu. Ujutro se osjećam bolje no nakon nekog vremena počinjem je osjećati. Nakon što duže govorim javlja se osjećaj smetnje koji me tjera da pročistim grlo. Taj grozni osjećaj knedle se nakon nekog vremena povlači i opet se pojavljuje. Radila sam kontrolu štitnjače te su nalazi bili uredni. Svjesna sam da je moguće da taj problem nastaje od stresa, ali voljela bih da mi kažete da li bih trebala učiniti još neke pretrage. Unaprijed hvala.

Domagoj Parazajder, dr. med.

19.05.2008. 12:05

Poštovana, za početak isprika zbog čekanja, no koristio sam stari godišnji odmor. Naveden osjećaj knedle u grlu vrlo je često povezan sa stresom, no isto tako često je povezan i sa refluksom (podizanjem) kiseline iz želuca, s time da većima pacijenata nema tipične simptome pečenja iza prsne kosti/žgaravicu i sl. Bitan je podatak imate li i disfagiju, tj otežano gutanje/prolazak hrane kroz jednjak. U svakom slučaju preporučio bih pregled orl-oga te s njegovim nalazom i gastroenterologa, s čimećete dobiti konkretan uvid u stanje i preporučenu terapiju. Sretno!

Pralina

21.04.2009. 19:55

Poštovani,
i moj je problem osjećaj knedle u grlu, međutim kod mene on je stalno prisutan. To traje najmanje dva tjedna, u početku je smetnja bila blaga i povremena, a u zadnjih nekoliko dana traje baš stalno. Danas sam primijetila i blago pečenje u grlu. Još uvijek nemam problema s probavljanjem hrane, ali primijetila sam da teže gutam. Prvih sam dana mislila da se radi o upali grla, ali budući da bol nije prestala ni nakon cuclanja septoleta ni pijenja čaja - dapače, pogoršala se - istraživajući na internetu zaključila sam da bi se moglo raditi o upali donjeg dijela ždrijela zbog refluksa. Zato sam uzela tabletu gastala koji mi je liječnica preporučila kad sam imala žgaravice (prije godinu dana), no i nakon njega stanje je bilo gore, sad me još više peče. Trenutno nemam nikakvu žgaravicu, možda tek blagi pritisak u prsima, ali često imam potrebu za podrigivanjem. Inače imam problem sa slijevanjem iz sinusa, ne jako izraženo, ali ipak povremeno prisutno; trenutno nisam prehlađena niti me sinusi bole. Planiram se ovaj tjedan javiti liječnici i otići na orl pregled, ali htjela bih znati što se vama čini: je li stvar u grlu, ždrijelu ili sinusima?
Mnogo Vam hvala unaprijed!