Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


limfni čvor na vratu


Autor Poruka

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

28.02.2013. 14:30

Svezazdravlje: Poštovana, mislim da nemate razloga za zabrinutost. Veći dio populacije ima velik broj reaktivno povećanih limfnih čvorova po tijelu koji spontano regrediraju. Punkcija malih čvorova može se učiniti pod kontrolom UTZ-a, ali i taj će nalaz najvjerovatnije samo potvrditi da se radi o reaktivnoj hiperplaziji.

Dzenson

02.03.2013. 06:25

Imam već 15-tak dana oteklinu na vratu,jest da je neprimjetno,ali vidim da mi je ćitav ured vrat malo otekao (Oko Jabučice) .... Na nekim mjestima kada prstom pritisnem osjetim bol,dali to može biti povezano sa ovim Limfnim čvorovima,ili?....Inaće pjevam,pa jeli možda razlog zbog tog (Zna se nekada desiti da naprežem grlo,najčešće se to desi zbog umora,jer znam dnevno po 3-4 sata pjevati) .... ?

morpheus365

04.03.2013. 18:20

Poštovani, prije nekih 6 godina napipao sam ispod desne vilice neku kvržicu, koja je bila nešto veća od one na lijevoj strani na istom mjestu. Liječnik opće prakse mi je tada rekao da je to vjerovatno reaktivno uvećan limfni čvor, i da se ne brinem. Prije 1 godine odmah pored tog uvećanog limfnog čvora napipao sam još jedan veličine zrna riže. Ovaj veći zna mi reagirati kada imam neku virozu ili upalu grla tako da se još poveća, a kada upala prođe on se smanji, dok je manji stalno iste veličine (kako mi se čini). Prije 2 mjeseca napravio sam ultrazvuk vrata, a na nalazu piše "obostrano u regijama II reaktivna limfadenopatija u paketima (3-4)". ORL kaže da se ne brinem. Moje pitanje je, pošto sam radio UZV par dana nakon upale grla, koliko je nalaz objektivan u smislu da je liječnik mogao raspoznati stanje navedenih limfnnih čvorova u odnosu na one koji su reagirali zbog upale. Nije mi propisana citološka punkcija, da li je to OK ili?

smicic2

06.03.2013. 15:00

Postovani,

u 08.mj. sam imala malih problema sa upalom parotide koa je bila jako natecena i bolna. Radila sam UTZ vrata i s obzirom da je bilo vise cvorica i punkciju. Nalazi su bili u redu. Bila sam na kontroli u 09.mj, pa u 12. mj gdje su mi rekli da se vide male zlijezde , ali da se ne brinem te da cu ih uvijek imati istaknitije nego prije.
Svako toliko znam osjetiti na rubu vilice i s jedne i druge strane lica kao male zlijezde koje kad predjem rukama preko njih osjetim malo zatezanje.
Zanima me da li je to normalno, tj. da li to sto osjetim podrazumijeva ono sto mi je doktorica rekla da cu ih uvijek imati i osjetiti ili su se pak opet upalile?
Zelim jos navesti da nisu natecene. Te me zanima ako Vam nije problem da m kazete zasto se takve upale pojavljuju? Jako sam se bila prestrasila i dan danas pipkam vrat i lice , ako je sve u redu.

Unaprijed Vam se zahvaljujem i srdacan pozdrav

Svjetlana

Marina_258

12.05.2013. 21:10

Poštovani,
jučer ujutro probudila sam se sa boli u vratu i negdje oko podneva sam skužila kvržicu na vratu. (na desnoj strani, oko tri centimetra od uha prema kralježnici)
Otečen mi je desni krajnik i jako je bolan pa sam pretpostavila da je u pitanju limfni čvor. Nemam nikakve popratne simptome poput temperature ili kašlja, nemam čak ni bijele "fleke" po krajniku. Je li u pitanju samo nekakva upala ili da se zabrinem?

Hvala.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

16.06.2013. 13:10

Za Dzenson: oteklina u medijalnoj liniji vrata u projekciji Adamove jabučice može odgovarati pojavi kongenitalne ciste, limfnog čvora i povećane štitnjače. Ukoliko oteklina ne prolazi, učinite UTZ vrata. Napor glasnica u trajanju od 3-4h ne bi trebao dovesti do navedene otekline, pogotovo ukoliko se radi o školovanom glasu.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

16.06.2013. 13:10

Za Morpheus365: Poštovani, nemate nikakvog razloga za zabrinutost, UTZ obrada je sasvim dovoljna u Vašem slučaju. Često puta reaktivni limfni čvorovi ostaju trajno povećani zbog stvaranja fibroze.

Za Svjetlanu: Poštovana Svjetlana, ukoliko imate akcesorne žlijezdice u blizini većih žlijezda, uvijek postoji mogućnost njihove upale. Obično su dovoljno male da ih ne osjetite dodirom, osim u razdobljima upale. Ali to nije pojava koja bi Vas trebala zabrinjavati, radi se samo o konstitucijskom obilježju. Upala žlijezde se manifestira oteklinom i bolnošću i obično nastaje nakon opstrukcije izvodnog kanalića žlijezde. Bakterijski je uvjetovana i obično se ne ponavlja osim u slučajevima gdje postoji kronično i trajno suženje izvodnih kanalića.

Za Marina 258: Poštovana, sami ste dali odgovor na Vaše pitanje, radi se samo o upali.

girlss

03.07.2013. 21:40

Poštovani!
Prije 2 tjedna sam bila na pregledu za oteklinu koja mi se povremeno javi.
Otorinolaringolog me je pregledao, i rekao je da je sve u redu.
Zatim sam dobila uputnicu za ultrazvuk, i idući tjedan idem na kontrolu
. Pa ako biste mi mogli protumaciti nalaz.
Štitnjača,submandibularne i parotidne žlijezde su primjerene veličine,pravilnih kontura te homogenog i primjereno ehogenog parenhima bez uočaujanja ev.žarhšnih lezija i ev.sijalolita.
Obostrano submandibularno izdiferencira se po nekoliko povečanih okruglasto ovalnih limfnih čv.od kojih su neki difuzno hipoehogene strukture a neki su reaktivnog karaktera sa obilnijim hipoehogenim korteksom otvorene etiologije, desno promijera do 3 cu a lijevo 2,5 cm. Lijevo i distalno , iza karotida izdiferencira se u nizu. Jos nekoliko povečanih ovalno oblikovanih limfnih čvorova od kojih su također neki reaktivnog karaktera, a neki difuzno hipoehogene struktuqe bez jasno vidljivog hilusa.
Evo to je nalaz
hvala unaprijed.

girlss

03.07.2013. 22:55

Oteklina je iza uha. Ponekad bude velika a ponekad mala.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.07.2013. 14:55

Poštovana, iz UTZ nalaza je vidljivo da imate nekoliko reaktivno povećanih limfnih čvorova kao posljedicu upalnog procesa, ali nije precizirano da li je pretragom obuhvaćeno područje iza uha, odnosno ne navodi se informacija kakav je nalaz retroaurikularnih regija.

Irenaori

20.07.2013. 02:25

Poštovani,


naime prije 2-3 godine mi se pojavio limfni cvor na desnoj strani vrata. Otkrila sam ga sasvim slucajno, tj bolilo me je s te strane vrat danima, osjecala sam se jako umorno i nakon par dana krenuh izmasirat vrat i primjetim veliku kvrzicu.

UZ : U srednjoj trecini vrata desni ispred m.scm lanac ovalnih limfnih cvorova max.vel. do 13 x 6mm. U submandibularnoj zlijezdi desno cisticna tvorba sa izdankom solidnog tkiva vel. 16x14 mm.

Ovo je prvi UZ od prije te 2-3 godine. Naime tada sam 3 mjeseca bila po bolnicama, prvo su mislili da je lukemija, pa potom mononukleoza, pa potom bolest macijeg ogreba, no kako su sumnjali i na to na kraju su me poslali s uputnicom na institut za tumore na biopsiju. Nisam otisla jer se nakon 3 mjeseca kvrzice pocele smanjivati i prestale boljeti. Smanjile se jesu i do sada su uvijek tu ali znatno manje.

No, pre 3 dana sam se probudila s istom boli vrata na desnoj strani i nakon nekog vremena mi padoh na pamet da to nije bol vrata tj misica. Zlijezde su mi otekle, ne mnogo ali ta najveca koja je i tada bila velicine tresnje je opet najvise otekla i strasno boli. Imam zimicu i mjereci temperaturu ustanovila sma da mi se krece od 37 do 37,5. Vec 2 dan je tako. Strasno me bole zllijezde ne samo na dodir nego i bez njega i danas sam svatila da gubim okus hrane tj, sve mi ima drukciji okus.

Osjetim da se predvece osjecam umornije nego bih inace ali nista pretjerano, apetit je normalan. Ne znam da li bih se trebala zabrinuti zbog ovoga ili da pricekam.

Zaboravih napomenut da sam pre nego mi se ovo pojavilo, prije 5 dana od navedenih 3 prestala sam s uzimanjem antibiotikom doksiciklinom i medazolom 8oba sma istovremenom uzimala), tako da mi nije jasno jer sam nevezano za ovo, jer tada nije bilo uvecanih zlijezda zimice i gubitak okusa hrane, pila antibiotik a imam simptome upalnog procesa ?


Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!


S postovanjem Irena

L.pozdrav

Irenaori

20.07.2013. 02:30

Poštovana,

zaboravih napisat, iako ne znam da li je to uopce povezano, da mi uzasno cesto stomak otice/nadutost valjda i imala sam pre nekih tjedan dana osip nekakv po vratu sve na dole do grudi iako nije svrbilo, sto mi je dudno jer me koza svako malo bez razloga svrbi a sad kad sam imala taj osip ne. Ne znam da li da idem ponovo na pregled ili ne.

Jos jednom velika hvala.

L.pozdrav

Irena

Irenaori

30.07.2013. 11:45

Poštovana,

ne vidim moj post ali mislim da zaboravih navesti promuklost. Promuknem pa kada me netko nazove prvo pitanje je "sto je tebi si bolesna", no nisam mislim nemam nikakav ali bas nikakv simptom da me barem grlo boli. Sutradan mi glas bude normalniji i opet nakon dan dva opet isto.

Ispricavam se ali htjedoh navesti i to jer mislim da je mozda sve skupa povezano.

Jos jednom hvala.

Irena

L.pozdrav

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

30.07.2013. 16:15

Poštovana, irelevantno je nagađati dijagnozu ako niste učinili osnovnu pretragu limfnih čvorova, odnosno citološku punkciju. Tek nakon nalaza punkcije, može se donositi odluka o daljnjim dijagnostičkim pretragama, eventualnom odstranjivanju čvora uz PHD nalaz ili medikamentoznoj terapiji.

Irenaori

30.07.2013. 23:50

Poštovana,

doista nisam trazila dijagnozu. Kako navedoh moja dr je na godisnjem i vraca se za 14 dana. Htjela sam samo savjet da li da cekam toliko. Mozda nije stavilo moj post zadnji.

Naime pre te tri godine nakon UZV zlijezda isla sma na punkciju. Kada sam dosla po nalaz kada je receno,sestra mi je rekla da pricekam doktoricu da mi ona osobno bude dala nalaz jer me treba. Pricekala sam i doista je brzo dosla doktorica koja radi u laboratoriju zamolila me da uđem da pogleda ona zlijezde. Kako je najveca bila velicine tresnje ostale nesto manje, kako je moj nalaz ORL bio uredan takoder brisevi , umnjak na kojeg se sumnjalo izvaden a zlijezde toliko uvecane a nalaz citoloski ovakav :

"U donešenom razmazu punktata čvora desno infraklavikularno nalaze se limfociti , po koja transfomirana limfaticna stanica i elemnti krvi. Limfocitna hiperplazija "

Doktorica me je zamolila da li moze tj da li pristajem da mi napravi punkciju kod nje u laboratoriju odmah bez UZV jer su cvorovi doista izrazeni i jer joj nalaz s obzirom na izgled i ostale nalaze nije jasan. Naravno rekla sam da. Doktorica je napravila ponovno punkciju, uzela moj osobni br tel i rekla me da ce cim prije nalazi biti gotovi. Nakon par dana navedena doktorica me je nazvala da dođem.

Otisla sam isti dan nalaz je bio :

"U razmazima punktata limfnog čvora na vratu desno nalazi se polimorfna slika limfocita, transofrmiranih limfatičnih stanica, imuniciti, po koja plazma stanica, mitoze i mastociti, te nešto fagocita i elementi krvi. Preporuča se infektološka obrada te kontrolna punkcija za 3 tjedna"

No kako sam ja napravila vec inf pregled i sve je bilo u redu i to rekoh dokt i imala sam sve nalaze uz sebe, rekla je ja doista ne razumijem i zelim vam puno srece i javite se u koliko se stanje pogorsa zadrzite moj broj. Divna doktorica.

Sve ovo je trajalo 3 mjeseca , niko mi nije rekao sto je uz sve sam dobila i enterocolitis medicamentosa jer sma svaki tjedan doslovno pila drugi antibiotik ni danas ne znam zasto. Na kraju su mi na zadnjoj inf obradi rekli da je to najvjerovatnije bolest macijeg ogreba.

U glavnom to su mi bila doista teska 3 mjeseca. Zadnje je bilo sa strane moje doktorice da odem na institut za karcinome na njihov pregled i biopsiju kod njih. No kako se nakon tri mjeseca sve nekako pocelo smirivati, zlijezde su se smanjile bile su tu i tu su sve ove tri godine oko 1 cm su ali nije bilo boli i umora pa sma ja odlucila da je ipak bila bolest macijeg ogreba i da je sad gotovo i ne odoh.

Nisu mi radile od tada tj nisma imala od tada problem sa zlijezdama. Eventualno preko zime ako ne bih pokrila taj dio vrata pa mi bude zima bi imala momentalne napade boli ali nsita vredno spomena.


I sad evo ga sve na novo s tim da nemam takav umor, ne toliko izrazen, temp nemam kao niti tada osim par noci od 37 do 37,5. Promuklost, strasno bolne zlijezde sve jace i jace iz dana u dan i sve jace i jace vrtoglavice i slabiji vid, tj ne slabiji nego nekako kao da imam pritisak u ocima sinusima i ceonom dijelu glave najintezivnije pa moram usmjeriti pogled jako dobro na ono sto gledam. No najgora je ta bol u zlijezdama i sve intezivniji svrab koze.

Naime, znam da sam zureci se stavila vise postova i nisam objasnila kako treba, no meni ne treba dijagnoza, ne ovako. Nego prosto kako nema moje doktorice koja je upucena u sve sto sam prosla, bojim se ako odem kod zamjene da budem sve ovo skupa morala proci na novo. Moj upit je bio da li mogu da pricekam toliko do povratka doktorice ili da se ipak javim . A navela sam sve detaljinije mozda prosto da bi mogli dobiti koliki toliki uvid u sve skupa, iako znam da je tesko putem slova, no evo odlucih se obratiti tu uz nadu da cu izbjeci ponovo 3 mjeseca po bolnicama.

Doista Vam se od srca zahvaljujem na odgovoru.

L.pozdrav

S poštovanjem Irena

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

12.08.2013. 20:10

Poštovana, Vaši simptomi sada navode na pomisao da se radi o infektivnom procesu u sinusima zbog kojeg posljedično dolazi do pojave promuklosti i povećanih limfnih čvorova.Niste naveli da li ste učinili ORL pregled i CT sinusa. Citološka punkcija upućuje na reaktivnu hiperplaziju limfnih čvorova, što uobičajeno prati infektivne procese. Ukoliko postoji dvojba i nesigurnost oko tumačenja nalaza citološke punkcije, kao i sumnja na neoplazmu, pretraga izbora je odstranjivanje limfnog čvora uz patohistološku analizu. Nema razloga za paniku.

breeze

23.09.2013. 23:55

Poštovana:
Prije nekih 30-ak dana počela.me boljeti desna strana vrata,,,upalila se. Desni limfni čvor pored jabucice je uvećan kao i onaj na zadnjem djelu vrata...izvadio sam nalaze krvi i sve je uredu,uradio sam uzv i uredu je sve samo što Su čvorovi povećani jedan 1,3cm a drugi 0.9cm i reaktivni Su....dogadja mi se da mi pola dana sve uredu pa onda se odjednom upale i vrat me počne boliti...molio bih vas za vaše mišljenje.
Unaprijed hvala.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

25.09.2013. 14:40

Poštovani, ukoliko se radi o reaktivnim limfnim čvorovima, potrebno je potražiti žarište infekcije koje izaziva njihovu upalu . Žarište se obično nalazi iznad (proksimalnije) od zahvaćenih limfnih čvorova i u svrhu njegova otkrivanja preporučuje se učiniti ORL pregled. Citološka punkcija čvorova pod kontrolom UTZ-a može potvrditi prethodnu UTZ dijagnozu.

Mincy22

12.11.2013. 18:10

Poštovani!Moj je problem je limfni cvor na vratu i to je vec skoro godinu dana ispod dojnje celjusti...Imam jako lose stanje usne supljine 3 zuba od koji je samo jos ostao korijen i skoro na svakom ostalom ima manjiji ili veci kvar..Bila sam kod dok prije par mjeseci pregledao mi je i kao nema razloga za brigu vjerovatno je od zuba..Prije par dana imala sam uzasne zubobolje i nakon toga sam posjetila stomatologa koji mi je primjetio jos dva sasvim mala cvorica na vratu.Poceo mi je raditi na vadjenju ili popravljanju svih zuba tako da bi vidjeli sta ce biti dalje s tim cvoricima da li ce se povuci..Izvinite sto sam preopsirno pisala ali zanima me Vase misljenje.Unaprijed hvala!

Irenaori

13.11.2013. 23:35

Poštovana,

ranije sam postavila par upita. Naime obavila sam rengen pluca - uredan , uzv lim.cvorova uredno reaktivni , pregled kod otorinolaringologa - dijagnoza prestanak pusenja manja kvrzica koja nesmeta fonac....znaci sve uredno. Naime ima tomu vec podosta kako obavih to i kako su svi nalazi bili u redu ,navedeni ,ja ne nastavih dalje. No, kako je zahladilo tako s mojim izlaskom na hladnocu vani krene bol u uhu ,desnom,kao negdje duboko i spusta se preko djela di su lim.cvorovi,vrata s desne strane i nakon par minuta od jacine boli kao da mi se blokira ta strana vrata i glave oko uha. Bol pocne popustati cim ugrijem taj dio tj pokrijem uho. Takoder jaci zvukovi izazivaju bol na istom djelu, ponajprije u uhu pa na desnoj strani vrata di su ti lim.cvorovi i zaboravih navesti da me takoder i desna strana grla tada zaboli. Ne mogu reci da me i di me u uhu boli jer nisam niti sama da li je u uhu jer je nekako duboko smještena bol . Nemam trenutno nikakvih smetnji, osim navedenih i toga da sam u cetiri mjeseca zadnja izgubila sveukupno oko 11-12 kg, s time sto uzimam istu kolicinu hrane tj imam ustaljeni nacin prehrane i dosta ceste vrtoglavice.

Naime, kako sam bila kod otorinolaringologa koji mi je pregledao i usi naravno i nije nista uocio, ne znam sto s ovom boli koja se pojavljuje kod hladnoce i jacih zvokova?

Bila bih vam od srca zahvalna na bilo kakvoj informaciji ili uputi sto dalje.

S postovanjem i zahvalom

Irena.