Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


limfni čvor na vratu


Autor Poruka

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.06.2014. 19:30

Za Mynci22: Poštovana, nemate razloga za zabrinutost; kao što Vaš stomatolog kaže, povećani limf. čvorovi mogu se povezati sa nesaniranim procesom na zubima i najvjerojatnije će se povući kada sanirate kariozne zube. Ukoliko i dalje perzistiraju, citološka punkcija čvora će riješiti sve Vaše dileme.

čitač

16.06.2014. 10:10

Pozdrav. Dakle ovako..prije neka dva tjedna sam sasvim slucajno napipao kvrzicu velicine manjeg graska sa donje lijeve strane vrata. Kvrzica je nepomicna,ne boli,pravilnog kruznog oblika i osrednje tvrda,ne raste. Nisam imao nikakih zdravstvenih problema osim sto sam sada primjetio kako mi je gornji lijevi kutnjak pokvaren. Imam li razloga za brigu?

leelooblue

20.06.2014. 00:30

Pozdrav, zanima me dodatno misljenje. Imam 22 godine i prije mjesec i pol dana iskocio mi je bolan, naotecen, tinjajuc cvor iz uha na 'kosti', dobila sam Klavocin i cvor se smanjio na ovalni gumasti cvoric koji ne boli i ne mijenja se trenutno, zna me ponekad zatezati. No tokom pijenja Klavocina pojavio mi se novi sitni cvoric ispred uha koji se nije povukao, koji me peckao, da bi se kroz tri tjedna pojavio jos jedan malo nize na licu vise prema sredini lica, velicine graska, mekan i pomican na dodir. Osjecaj zatezanja i lagana bol u uhu je jako cesto prisutna. Radila sam krvnu sliku, nema bas nikakvih odstupanja. No citavo to vrijeme imam problema s grlom koje me strasno grebe i tesko gutam, nedavno sam bila i na gastroskopiji i imam refluks, insuf. Kardije te gerb prvi stupanj te mi je receno da je grlo jako iziritirano od toga. S te strane lica ( lijeva strana) imam i dzep izmedju zuba koji me zna boljeti s vremena na vrijeme. Zanima me je li moguce da cvorici oko lijevog uha reagiraju na upaljeno zdrijelo koje je jos gore iziritirano od gastroskopije i sporo se oporavlja? Dokt opce prakse je savjetovala ako ce cvorici kroz mjeaec i pol biti i dalje tu da cemo napraviti biopsiju, no ja idem na put u inozemstvo i zanima me trebam li se brinuti ili je mozda uzrok u grlu i kad se grlo primiri, primirit ce se i cvorovi? Dokt je rekla da moze biti od grla, ali da joj to nije tipicno. Hvala lijepo unaprijed.

leelooblue

20.06.2014. 00:30

Moram napomenuti i da je uho u redu od strane dokt. opce prakse, kao i moje opce stanje, osjecam se dobro, osim sto me nervira to zatezanje i lagano pobolijevanje koje se javlja neke dane cesce, neke manje.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

01.08.2014. 15:35

Za „čitač“ : Poštovani, nemate razloga za brigu, najvjerojatnije se radi o povećanom limfnom čvoriću koji je u svezi sa karioznim zubom, ali ukoliko čvorić ne nestane nakon sanacije zuba, učinite citološku punkciju.
Za „leelooblue“ : Poštovana, navedeni čvorići najvjerojatnije nemaju veze sa grloboljom, odnosno prije svega morate učiniti njihovu citološku punkciju ili UTZ kako bi se odredio njihov karakter. Nakon toga možete planirati daljnje postupanje.

Pleomax_ESC

01.08.2014. 21:10

Postovanje.

Prije 10tak dana pojavila mi se tzv kvrgica na vratu sa lijeve strane negdje izmedju kljucne kosti i uha..Na dodir se ocituje a golim oko tesko da se moze vidjeti..U isto vrijeme napipao sam i kvrgicu na potiljku broj 2 gdje zavrsava kosa(tu nikako ne mogu vidjeti golim okom). Nisam panicario pa nisam ni otisao doktoru jer nemam nikakvih bolova, ne rastu, nisu crvene..Inace u zadnjih mjesec dana je bio mjesec posta i imao sam cestih problema sa glavoboljom koja se manifestovala cesto u tom straznjem dijelu glave gdje se i nalazi ta kvrgica broj 2..Prije par dana bio vam vanka popio 2 relativno hladna pica i navecer sam osjetio da me grlo pocinje boliti a ujutru sam imao jaku zubobolju sa strane gdje je prva kvrgica na vratu(inace zna mi se povremeno javiti sitna bol u desnima i oni bijelkasti napuhani plikovi ali pretpostavljam da se to desava radi neke neznatne prehladice?). Otisao sam doktoru koji mi je prepisao terapiju, nista mi posebno nije rekao osim da se ne brinem puno i da je to manifest nekih upala koje su se skupljale i evo sad kulminirale sa grloboljom i zuboboljom. Mene interesuje jeli to neka "normalna procedura" ili?
Evo sad je drugi dan od kako pijem terapiju, zubobolje vise uglavnom nema grlo jos boli pri gutanju i nekom jacem naprezanju i par puta sam izbacio slajm u neznatnim kolicinama koji mi se nije javljao prvih dana. Pijem cajeve sa limunom i unosim voce. Pretpostavljam da bi i kvrgice vremenom trebale nestati!?

Srdacan pozdrav.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

02.08.2014. 20:45

Poštovani, kvržice koje opisujete su najvjerojatnije povećani limfni čvorovi koji obično spontano nestaju po sanaciji upale koja je izazvala njihovo povećanje. Propisanu terapiju trebate uzimati 5-7 dana, a ukoliko primjetite jače iskašljavanje sekreta, odnosno njegovo slijevanje iz nosa straga u grlo, učinite obradu sinusa.

viki25

21.09.2014. 19:35

Poštovani ili Poštovana,

Nadam se da je moje pitanje na pravom mjestu.
Već sam pisala o ovome ali ne vidim post nigdje pa pišem ponovo.

Naime prije nekih 2/3mj dečko je napipao kvržicu na desnoj strani vratai oteklinu ispod pazuha na istoj strani. Pomalo ga je bolilo i smetalo. Sad kaže da ga ne boli više.
Otišli smo kod doktora i napravili sljedeće pretrage. Bili smo kod otorinolaringologa,kirurga i na ultrazvuku.
Napisat ću Vam što nam je pojedini pregled rekao.
Ići ću redom kako smo i obavljali pretrage.

Otorinolaringolog (bili smo na dva pregleda ovo je 1.)

04.07.2014.
Anamneza: dolazi radi suhog grla,kašalj,promuklost. Disanje na nos dobro, nema želučanih problema. Napipao kvrgu supraklavikularno desno.

RNS.: prohodni nosni kavumi
OFS.: lateralna hipertrofija ždrijela

Th.:
Makcin SR 1x500mg + sprejevi i kapi za nos

Dg.: Rhinosinuitis subac

Ultrazvuk:

06.08.2014.

Up dg : Hypertrophia lymphonodorum localisata reg dex cooli.

UZ vrata:

Obostrano na vratu ovalni,pravilno oblikovani l.č. debljeg hipoehogenoh korteksa i hiperehogenog, stiješnjenog no održanog hilusa-reaktivni l.č. lijevo najveći u regiji II / III 14 x 3,6 mm, desno najveći u reg III 16 x 4,5 mm .
Desno umjereno zadebljnje masnog tkiva ( koje odgovara palpatornoj tvorbi zbog koje je pacijent upućen na pregled) u supraklavikularnoj jami,reaktivni l.č. vel 10 x 4 mm u reg IV . Lijevo u supraklavikularnoj jami,,srednjem dijelu ovalni lč. 6 x 3mm.

2.pregled kod otorinolaringologa:

20.08.2014.

Status :
OFS: nalaz u fiz.granicama
Fiberskopski u nosu u fiz.granicama kao i u epifarinkus,hipopfarinkus i larinkus. motorika uredna.

Nalaz :
prepisano sve sa ultrazvuka (gore napisano)

Dg.:
Pharyngitis chr.
Disthesis allergica susp.
Lymphadenitis colli bilat. i. o.

Kirurg 20.08.2014.
obrada hematologa

22.09.2014. idemo u Zg na Rebro kod hematologa. Preporučili su nam punkciju te kvrge,nismo ju još napravili ali hoćemo.

Zanima nas dali ima potrebe za panikom ili je to sve normalno?
Da Vam kažem još da mu je brat imao Ca nepoznatog porijekla i na žalost umro je.
Trebamo li paničariti,da li je to povezano ili nema nikakve veze ?
Kaže da ga boli glava več par dana na desno strani oko uha i područje zubiju..

Molim Vas odgovor jer već ne znamo šta bi..

Unaprijed Vam se zahvaljujem..

kata1986

24.09.2014. 11:55

Poštovana,

3 sm ispod desnog uha na početku vilice prije tri dana pojavila se kvržica koja je od tada znatno narasla i bolna je. Povečava se i kvržica i područje boli. Boli me sve od sljepoočnice, cijeli obraz i dio vrata. Vjerujem da se radi o limfnom čvoru. Na tom mjestu nikada ništa nisam osjetila. Umnjaci mi još nisu narasli, nisu ni počeli rasti. Stomatolog kaže kako je nemoguće da limfni čvor prethodi rastu umnjaka, da bi prvo trebala nešto osjetiti vezano za umnjak. Ja ne osjećam ništa na dijelu zubnog mesa gdje bi trebao rasti umnjak. Što se tiče upala, nisam imala ni grlobolju, ni ikakve druge upale koje se mogu osjetiti.
Zanima me što može uzrokavati takvo povečanje limfnog čvora? Da li ima kakve opasnosti? Naručena sam kod doktora za dva dana na pregled, no kako čitam svašta tako se i povečava moj strah.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Pozdrav!

amaric21

10.10.2014. 09:55

Poštovani,

već neko vrijeme imam povećane limfne čvorove ispod pazuha i na vratu.
Dobila sam slijedeći nalaz:

UZV OBJE AKSILE
Obostrano u aksilama po nekoliko i č.lijevo najveći 33*6mm i nekoliko manjih duljeg promjera do 15mm, a desno dva veća dimenzija 29*9mm i 25*6mm te nekoliko manih promjera 15mm.

Svi opisani l.č. su diskoidnog oblika, tankog parenhima, bogato masno infiltriranog hilusa te po UZV morfologiji prvenstveno odgovaraju reaktivnim l.č. starijeg datuma.

Obostrano intrakutano u aksilama lamelarne hipoehogene zone širine do 4mm koje prvenstveno imponiraju kao hydradentis.
Učini se UZV vođena CP jednog l.č. desno.

2.Razmaz periferne krvi

1. U razmazima punktata nađeno je nešto limfocita, transformirani limfociti, po koji imunoblast, po koja plazma stanica, nešto neutrofilnih granulocita.
2. DKS: seg 38, ly 51, neseg 3, eo 4, ly reaktivni 1, mono 3
Eritrociti normokromni, normocitni
Granulociti uredne segmentacije jezgara
Trombociti +++

Hiperplazija limfnog čvora


Bila bih Vam jako zahvalna kad bi mi protumačili nalaz i rekli o čemu se ovdje u mom slučaju radi, koje daljnje korake trebam poduzeti.

Ugodan dan,

Anamarija

tajci_18

23.11.2014. 13:25

Pozdrav,prije kojih više od godinu dana primjetila sam limfne cvorove na vratu koji su znali biti dosta bolni,nekada mi se javljala bol i grčenje u predjelu vrata kada bih jela. Dr opce prakse predlozio mi je da napravim UZV.. U 1.mjesecu pokazao mi je "Uz kaudalni pol desnog režnja štitnjače reaktivni l.č. veličine 4,3mm,u regiji II obostrano ovalni reakt.l.č. promjera desno oko 10mm,a lijevo 12mm.U regiji III obostrano ovalni reaktivni l.č. promjera desno oko 7 a lijevo 8mm! Nakon toga bilo mi je rečeno da nema razloga za brigu bez obzira sto je to vec prije uzv trajalo kojih 3 mj i u roku 3 mj nisam imala nikakvu upalu uha,grla ni slično. Preporucao mi je dr. da napravim za par mjeseci jos jedan UZV kako bismo kontrolirali nebi li se čvorovi povečavali. Na UZV se jasno vidjelo povečanje l.č. s 10mm na 19,7mm. Ustanovljena mi je dijagnoza Lymphadenitis/limfadenopatija. Voljela bih znati imam li razloga za brigu ako mi se nakon pola godine(od zadnjeg UZV) jasno izrazuju l.č. u preponama. Vidljivi su preko koze i bolni. ?

ana91

03.02.2015. 01:30

Postovanje,
Zadnje 4 godine mi se u principu jednom mjesecno poveca isti limfni cvor ispod brade. Prvi put kad se dogodilo, obavila sam punkciju, uzv, orl pregled, i nakon sto mi nitko sa sigurnoscu nije mogao reci sto je to (sumnjali su i na aterom), jedan mi je lijecnik rekao da je to kalcificirani limfni cvor koji ce uvijek biti veci nego ostali, i da me ne brine ako se upali prilikom neke infekcije. Taj cvor je uvijek bolan kad se poveca (otprilike velicine vece masline).
Nedavno sam imala streptokoknu upalu grla, limfni cvor se nije povecao tokom upale. Pila sam Silapen 10 dana, i 10. dan se taj cvor naglo povecao i stvara mi veliku nelagodu i bol. Ono sto mi je cudno, jest da se on povecao deseti dan terapije, i da je sada vec osmi dan kako se on uopce ne smanjuje (obicno se kroz 3-4 dana pocne smanjivati pa ostane velicine ljesnjaka), a zadnja dva dana prisutno je crvenilo koze iznad njega, sto se dosad nije dogadalo i lagani svrab na tom mjestu.
Moje je pitanje, mislite li da bih trebala ponoviti neke pretrage ili da me ne brine ako ce se on zauvijek svako malo upaliti? Postoji li mogucnost operacije istog, buduci da vec 4 godine gotovo svaki mjesec on poveca i bude bolan?

Hvala unaprijed na vremenu i odgovoru.
Ugodan dan,
Ana

fibi

11.03.2015. 20:30

Poštovanje,molim Vas ako bi ste mi mogli odgovorit sto prije ,stvarno Vas molim, da mi kazete da li je ovaj nalaz uredu trebam li se brinuti, i sta dalje da radim???
ovo mi pise u nalazu:

sve pljuvacne zlijezde i stitna zlijezda su urednog polozaja velicine i ehogenosti.
Obostrano submandibularno se vide limfonidi 3 sa lijeve strane i vise-brojni sa desne,i desno najveci 19ml,
Submentalno sitan limfonod velicine 6 mm,sa obje strane vrata ispred i iza mscm (sta to znaci molim Vas ta skracenica)??, vide se limfonodi koji nisu u bliskom kontaktu velice do 15 mm,
Uz lijevu parotidnu zlijezdu dva limfonoda velice 6mm,
Drugih znakova pat.promjena na vratu se ne uoci.

molim Vas da mi kazete da li je uredu i da li se trebam brinuti , i kako lijecit dalje????
Hvala unaprijed.

Andy111

27.07.2015. 15:40

Pozdrav!
Jucer sam ispod lijevog uha kod donje celjusti napipala nesto tvrdo i nateceno. Imam li razloga za brigu? Danas mi se cini da je to ponesto vece (primjetljivije), bolno je na jaci dodir i osjecam to dok zvacem ili jace otvorim usta. Zanima me sto je to tocno i od cega bi najvjerojatnije moglo biti. Hvala unaprijed. LP

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

06.09.2015. 23:35

Za viki25: Bez obzira na obiteljski anamnezu, nema razloga da budete u panici budući su svi limf. čvorovi na UTZ-u definirani kao reaktivni, znači povećani su zbog neke okolne upalne reakcije i kao takvi se ne liječe. Prije posjete hematologu obično se radi citološka punkcija ev. sumnjivog čvora.

Za kata 1986: Bol kakvu opisujete može izazvati osim limfnog čvora i inflamirani aterom ili adenom repa parotidne žlijezde; bez ORL pregleda nemoguće je diferencirati navedene entitete.

Za amaric 21: Radi se o reaktivnoj hiperplaziji limf. čvorova, odnosno limf. čvorovima koji su povećani zbog upale okolnih tkiva koje dreniraju.

Za tajči 18: Ne mogu Vam dati savjet u svezi limf. čvorova prepona budući da to nije područje moga rada, ali pravilo je da ukoliko UTZ-om uočimo povećanje limf. čvorova kroz duže vremensko razdoblje, tada preporučujemo njihovu punkciju, bez obzira na njihovu prirodu reaktivnog povećanja.

Za Ana 91: Iako se obično reaktivni limf. čvorovi ne operiraju, u Vašem slučaju bi učinila iznimku i odstranila navedeni čvor u mirnoj fazi, kada nije upalno promijenjen uz obaveznu patohistološku analizu. Mislim da je to bolji izbor nego trpiti nebrojen broj upala svaki mjesec svake godine.

Za fibi: Opisuju se pretpostavljam reaktivni limf. čvorovi ( iako nigdje nije navedena riječ – reaktivan) vrata; skraćenica se odnosi na sternokleidomastoidni mišić vrata, a na pitanje o liječenju Vam ne mogu odgovoriti jer osim UTZ nalaza niste dali nikakvih anamnestičkih podataka.

Za Andy111: Obzirom na lokalizaciju, može se raditi o povećanom limf. čvoru, ateromu ili adenoma repa parotidne žlijezde, ali bez ORL pregleda nije moguće postaviti točnu dijagnozu.

Samirbp

28.10.2015. 19:45

Postovani imam limfni cvor na lijevoj strani iza uha velicine zrna graska pokretljiv je pod prstima i ne raste niti me boli,u cemu je problem.Hvala unaprijed.

Anardev123

18.11.2015. 10:00

Postovani! Prije godinu dvije sam napipla na vratu kvrzicu koja se smanjuje i povecava ovisno da li sam prehldena ili bolesna.. Ali sad prije nekoliko dana gdje kvrzica pa ispod kako vodi ta zlijezsa malo mi je nateceno ali ne boli.. Vise nekako u predjelu stitne zlijede pa na gore.. Lose sam spavala nekoliko dana zbog sina koji je bio bolestan i krivila sam dosta glavu jer mi je uzimao jastuk.. Samo na jednoj strani vrat mi se to desava, pa me zanima da li se moram zabrinuti da nije tumor.. Tek smo se preselili u drugu zemlju pa jos sredujemo papire oko zdravstva.. S postovanjem i hvala vam unaprijed!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

13.12.2015. 21:00

Za Samirbp: Poštovani, da li ste sigurni da se zbilja radi o limf. čvoru?Imate nalaz punkcije? Jer po Vašem opisu više nalikuje na aterom koji se može odstraniti jednostavnim amb. op. zahvatom. Ako i nije aterom, odstranite ga i pošaljite na PHD analizu.

Za Anardev123: Poštovana, nemate razlog za brigu, u navedenom području javljaju se najčešće ciste ili limf. čvorovi vrata. Točnu diferencijaciju možete učiniti jedino UTZ-om i citološkom punkcijom promjene.

Venera22

13.01.2016. 09:25

Poštovana doktorice,prije otprilike tjedan dana napipala sam kvržicu duguljastog oblika na vratu s desne strane,otprilike par centimetara od štitne žlijezde.Ne znam u čemu bi točno mogao biti problem jer imam kronični sinusitis i u zadnjih mjesec dana sam preboljela dvije upale sinusa koje su posljedično dovele i do upale grla.Inače sam sklona čestim upalama grla i krajnika zbog refluksa želučane kiseline i već navedenog sinusitisa.Također,imam i problema sa zubima,konkretno,granulomima,a prije nekoliko mjeseci upalio mi se umnjak upravo na toj strani gdje se kvržica nalazi.Krvna slika je u redu,štoviše,obiteljski liječnik kaže da su nalazi i više nego dobri i da nema mjesta panici.
Napominjem da je kvržica uvijek iste veličine i nije bolna na dodir.
Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru.

blueye

25.01.2016. 19:30

Poštovana dokotrice, prije otp. 1mj sam napipao povećanu kvržicu ( vjerovatno limfni čvor) na desnoj strani vrata ispod vilice.
To stanje je trajalo 5, 6 dana te je potom nestalo... Problem je u tome što se ne sjećam da sam bolovao od ičega u tome trenutku...
Bio sam kod vlastitog doktora, te sam napravio kompletnu krvnu sliku, koja je prema doktoru uredu..
Dali vi smatrate da je to normalna pojava, i dali bi trebao napraviti kakve dodatne pretrage??
Unaprijed hvala!