Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


maksilarni sinus


Autor Poruka

veki0110

13.02.2009. 15:00

Poštovani, molim Vas da mi pojasnite nalaz radiologa i što bi po Vašem mišljenju dalje slijedilo.
Snimka PNŠ: mekotkivna kraniokonveksna sjena u donjem dijelu desnog maksilarnog sinusa veličine oko 2 cm.
P.S. osim povermenih glavobolja osjetim smetnje na desnom oku, vid mi je nejasan i zamagljen.
Unaprijed zahvalna

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.02.2009. 20:15

Poštovana, opisani nalaz u sinusu najvjerojatnije ne znači ništa, najčešće se radi o zadebljanoj, polipoidno promijenjenoj sluznici u sinusu, nekad i cisti, ali bez dodatnih simptoma bolesti sinusa uglavnom je riječ o nuznalazu. Ipak, prvenstveno zbog simptoma od strane oka, posjetita okulista te učinite rutinski orl pregled (na koji će vas okulist sigurno poslati kako bi orl-og dao svoje mišjenje o nalazu). Sretno!

interceptor

17.02.2009. 09:00

Poštovani,
pred mjesec dana probudio sam se s boli u području jagodične kosti.Mislio sam da sam se udario licem u snu, no bol nije nestajala .Kroz 10ak dana oteklo mi je desno oko pa sam mislio da je ječmenac.No kako su se javile frontalne glavobolje i kako se bol proširila otišao sam kod doktora.Ispostavilo se da imam kroničnu upalu sinusa koja se proširila i na lijevu stranu (na lijevo oko i lijevi maksilarni sinus).Trošio sam antibiotike 3 tjedna(lekoklar i azitromicin, kapi za nos, inhalirao sam i sad se to pomalo saniralo.
No problem traje dulje i vjerojatno je od ozljede nosa koju sam imao pred 16ak godina (zadobio sam devijaciju nosnog septuma). Glavobolje sam imao i prije 12ak(imam ih i sada) ali nakon neuroloških,oftalmoloških, ekg i ct pregleda nije detektiran pravi uzrok pa mi je dijagnoza bila meteoropatija. Zadnjih godina sam imao česte napadaje kašlja i sumnje doktora na virusne upale pluća, pa sumnja na heliobacter, pa se sumnjalo na hijetalnu herniju, pa na probleme s bronhima, pa na alergije tako da sam radio dosta bespotrebnih pretraga.
Uglavnom poslije pasaže jednjaka i kontrastnih snimanja i raznih uzv ustavnovilo se da su mi grlo, pluća, bronhi i štitnjača super.Pulmolog mi je čak dao i fliksotide da saniram kašalj.(sumnjao je na bakterijsku upalu bronha), no nije pomoglo. NItko se svih tih godina nije sjetio poslati me otorinolaringologu.
U zadnjih godinu dana osjećam kronični umor iako se bavim sportom (prehrana i san uredni) i uz te glavobolje sve više govorim kroz nos, imam jutarnje iskašljavanje ali suho(ne izbacujem sluz), hrčem...Na desnu nosnicu teže udišem i vjerojatno disanjem unosim premalo kisika u pluća, samim time i u tijelo.
Ubrzo idem na detaljan pregled i rinomanometriju(moguće i CT sinusa)
Zanima me da li bi mi operacija septuma ( septoplastika) olakšala ili trajno uklonila navedene probleme (umor, kašalj, glavobolje) i da li se iz simptoma može govoriti o kroničnim tegobama?

Domagoj Parazajder, dr. med.

10.03.2009. 21:50

Postovani, s obzirom na tegobe koje ste naveli, moguce je da imate kronicnu upalu sinusa koja je mogla (ne nuzno) biti uzrokovana deformacijom septuma. Ukoliko je deformacija septuma dosta izrazena te ukoliko postoji i kompenzatorna hipertrofija nosnih skoljki s druge strane, imate pravo na dobar dio navedenih tegoba. Svakako ucinite rinomanometriju te predlozeni CT sinusa (ne znam kada je radjen onaj koji ste naveli). No, potrebno je i upozoriti da, posto smetnje (osim otezanog disanja na nos) nisu specificne, dobra operacija septuma (eventualno i zahvat na sinusima ukoliko postoji indikacija), mogu rjesiti dosta tegoba (naravno, disanje na nos trebalo bi nakon operacije biti uredno), no, ukoliko su neke od navedenih smetnji uzrokovane i drugim poremecajem (neuroloskim, psihosomatskim), mogu zaostati i nakon zahvata.
U svakom slucaju, zelim vam puno srece!

interceptor

11.03.2009. 11:05

Poštovani, hvala Vam na odgovoru. Poslije pretraga ću vjerojatno znati nešto više pa ako ću imati pitanja u vezi dijagnoze ili nedoumica oko operativnog zahvata, javit ću Vam se.
Srdačan pozdrav i ugodan tjedan Vam želim.

Domagoj Parazajder, dr. med.

28.03.2009. 13:10

Nema na čemu, još jednom, puno sreće!

interceptor

06.04.2009. 10:40

Poštovani,
eto, javljam se poslije obavljene rinomanometrije i ct-a. Još sam na listi čekanja za otorinolaringologa, pa bi želio da prokomentirate nalaze.
Rinomanometrija :Akustička rinomanometrija bazalno pokazuje uredne volumene, ali suženje lijevo 2 cm.
RNS : jača deformacija septuma s otklonom u lijevo, manji edem sluznice
OFS: rascijepljena uvula, uredna sluznica

Sada koristim flixonaze spray. Pitanje : Da li je suženje 2 cm veliko suženje? Što znači rascijepljena uvula?

CT : Kod CT paranazalnih šupljina na učinjenim koronarnim presjecima debljine slojeva 2mm i dodatnim transverzalnim rekonstrukcijama polipoidna tvorba u području dna lijevog maksilarnoh sinusa. Desni maksilarni sinus uredne prozračnosti, glatkih i oštro ocrtanih kontura. Uredno prohodna ostiomeatalna ušća.
Zadebljana sluznica etmoida nešto više desno u području prednjih etmoida te frontalnog sinusa desno. Sfenoidalni sinus uredne prozračnosti. Deformacija septuma. Ne nalazi se znakova postojanja tumora kao niti koštane destrukcije.

Zanima me da li se lijevo- desno gleda iz perspektive bolesnika ili iz perspektive doktora., jer mene više muči desni maksilarni sinus (meni desno) , a u nalazu piše da je on uredan.

I glavno pitanje, što bi mi Vi preporučili. Da li obavezno moram napraviti septoplastiku zbog tih 2 cm i što s tim polipima? Napominjem da mi je kvaliteta života zbog simptoma, ( kašalj , glavobolje, umor, hrkanje, oslabljeno disanje i koncentracija ) drastično pala.
Unaprijed hvala na odgovoru

interceptor

07.04.2009. 09:55

dopuna prethodnog maila nalazom otorinolaringologa
Otoskopija:uške uredno konfigurirane.Otomikroskopija:zvukovi slobodni, bubnjići intaktni, napeti, prozirni.Valsalva pozitivan.
Rinoskopija:Nosna piramida pravilna, septum subluksacija desno.,devijacija desno III-V,lijevo II,sluznica mirna.Endoskopija nosa:desni hodnik opstruiran,školjke bez osobitosti,infundibulum nije vidljiv,sinusna ušća nisu vidljiva.Nosno ždrijelo slobodno.
Tonzile povećane, uvula dugačka,široka,velofaringelna distanca smanjena,webbing izražen,baza jezika relativno povišena,lingvalna tonzila hipertrofična.Endoskopija hipofarinks/larinks:valekule i piriformni sinusi slobodni.Grkljan uredno konfiguriran,pokretljivost glasnica uredna, sluznica mirna.
CT sinusa:devijacija septuma, parcijalno zasjenjenje etmoida obostrano.
preporuka :septoplastika i prednja etmoidektomija obostrano.
dijagnoza:devijacija nosnog septuma, kronični etmoidni sinusitis. Disanje na usta, hrkanje
Moja pitanja za Vas :
Zanima me Vaše mišljenje o nalazima na temelju napisanog? (znam da Vam za puno dijagnozu fali i ct)
Što je VALSALVA?
Što je WEBBING i da li je ova devijacija velika?
Koliko traje oporavak i zacjeljivanje poslije ovakve operacije?

tonka262

28.02.2014. 12:25

Poštovana!
Radila sam CT sinusa i rekli su mi da imam devijaciju i polipoidno zadebljenje sluznice široko 6 mm. Pa me zanima da li je to opasno?
Unaprijed Vam zahvaljujem!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

02.08.2014. 22:20

Poštovana, deformacija septuma označava iskrivljenu nosnu pregradu, a polipoidno zadebljanje sluznice sinusa od 6 mm označava polip ili cistu sluznice kao posljedica kronične upale sluznice sinusa. Kronična upala sinusa je dosadna, cjeloživotna bolest koja može izazvati dosta neugodnosti, bez mogućnosti maligne alteracije.