Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mastoiditis chr sa suspektnim holesteatomom, OPERACIJA ILI NE...


Autor Poruka

sa_ni81

12.05.2010. 22:46

Postovani,

Molim vas za struci savjet.

Problemi moje mame sa lijevim uhom su poceli prije 6 mjeseci. Lijevo uho ju je uzasno svrbilo, ali nikad boljelo do prije mjesec i po dana.

Medjutim prije nekoliko mjeseci su poceli uzasni bolovi,

CT nalaz temporalne kosti upucuje na mastioditis chr sa suspktnim holesteatomom i polipom vanjskog slisnog hodnika.
Mastoidne celije ispunjene gustim tecnim sadrzajem, vanjski slisni hodnik ispunjen polipoidnom masom koja destruira MT i ulazi u retrotimparnicki prostor. U recesusu hipotimpanikusu vidljiva nepravilna formacija snizenih apsorbacionih vrijednosti oko -50 sto upucuje na holestematom.

Prije mjesec dana bila je primljena na bolnicko lijecenje i doktor je rekao da je mami operacija neophodna. medjutim nakon 8 dana je otpusio iz bolnice sa dijagnozom: OTITIS MEDIA CHR. I.sin Corpus alienum meati acustic externi I.sin. SEK.NIVO bez operacije, uz stanje pri optustu: poboljsano.
Na otpusnoj listi stoji da je otomikroskopski u lijevom uhu uoceno prisustvo stranog tijela u spoljasnjem slisnom hodniku(komadic vate) nakon cije ekstracije je uocena hipermija i lak edem koze zvukovoda, membrana tympani hipermicna nwjasnih anatomskih detalja sa atik performaciom i granulacijama u podrucju zadnjeg gornjeg kvadranta, prisutan obilan purulentni sekret. Terapija tokom bolnickog lijecenja: klacid, sol.0,9%NaCl i diklofenak po potrebi. Tonalni audiogram pokazuje mjesovitu redukciju sluha s dominantno konduktivnom komponentom.
Bris lijevog uha na biogram antibiogram i gljivice: Proteus mirabilis.
Tokom bolnickog lijecenje romjenjena terapija: Ciproflaxacin tbl 500x2, marocen kapi 3x3.

U posldenjih mjesec dana, od kako je otpustena iz bolnice, mama se redovno javlja na kontrolne preglede svako 5/6 dana i neprestano je pod terapijom.
Poslije savkog kotrolnog pregleda diagnoza bi bila ista, a terapija promjenjena tako da je uzimala i Visaren 2x1 uz Marocen kapi a poslije zadnjeg otomikroskopskog kontrolnog pregleda je ostavljana na samo Maxital sol 3x3.

na moje pitanje o maminom stanju, doktor mi je odgovorio da je poboljsano i da ce ostati na terapiji (uzimati trenutnoo samo Maxital sol 3x3.) do operacije.

Molim vas vase misljenje o operaciji, da li je neophodnoaili ne...

ako jeste koliko dugo osoba sa ovakvom dijagnozom moze ostati pod terapijom...kakve su posljedice ukoliko se operacija ne uradi u skoro vrijeme i koliko najduze se moze odlagati. kako se izvodi ovakav hirurski zahvat?
Ono sto mene zabrinjava i zbunjuje je to sto je doktor nakon prvog gledanja maminog nalaza rekao da je operacija neophodna, zatim je otpustio iz bolnice, tvrdivsi da nema potrebe za operaciom i da to njie holestematom vec samo komadic vate, da bi nako mjesec i po dana neprestanog hodanja i lijecenja rekao da se mama mora opersiati.

Hvala,

S.N

Domagoj Parazajder, dr. med.

24.05.2010. 20:45

Poštovana, jedino definitivno liječenje kronične upale srednjega uha je operacija uha. Pošto u kroničnu upalu uha spada cijeli spektar stanja (od običnih suhih perforacija koje nije nužno operirati ako pacijent to ne želi ili je zbog godina ili općeg stanja prerizičan za zahvat u općoj anesteziji, jer ga takva stanja ne ugrožavaju (iako remete kvalitetu života), do teških stanja sa destrukcijom kosti, stvaranjem kolesteatoma...), kada je operacija potrebna; kod svakog pacijenta je potrebno procijeniti neophodnost zahvata kao i vrijeme kada ga treba uraditi. Danas (u eri antibiotika), vrlo su rijetke komplikacije koje zahtjevaju hitne operacije, tako da se sami zahvati i kod težih stanja mogu izvršiti i nakon nekoliko mjeseci od postavljanja dijagnoze. Ukoliko je kod vaše majke uho sada suho, te je procijenjeno da ne prijeti opasnost komplikacije, s operacijom se može pričekati. Lijep pozdrav!

06.11.2012. 23:00

Pozdrav... I ja imam problem s ušima još od malih nogu a sad mi se stanje znatno pogoršalo pa me doktor odlučio poslat na ORL. Na pregledu su me doktorice pitale zašto se prije nisam javljo. Međutim prilikom zaposlenja sam prošao par liječničkih pregleda kod više doktora jer sam mijenjao firme pa tako i doktore i svi su se čudili mom bubnjiču kako je deformiran i sve to što sam slabije ćuo, al niko nije rekao da se što prije javim specijalistima. Napokon odlučujem sam otić na spec. pregled u Osijek i doktorica mi kaže da je situacija ozbiljna te zahtjeva što prije CT obiju temporalnih kosti. Danas dobivam nalaze koje uopće neshvaćam, ali sam malo nešto preko interneta saznao o tom.
NALAZ I MIŠLJENJE : Učine se nativni i postkontrastni presjeci kroz srednje uho i temporalne kosti
Lijevi mastoidni nastavak potpuno razorenih intracelularnih pregrada ispunjen gustom tekučinom koja se poskontrastno ne opacifira - supurativni mastitis
Uz vanjski dio membrane timpani vidljiva je poligonalna mekotkivna tvorba koja se poskontrastno dobro opacifira dimenzija 8.5 x 8.5mm, a odgovara kolesteatomu
Nema znakova koštane destrukcije kanala srednjeg uha, no ne diferenciraju se jasno koštane strukture unutarnjeg uha koje je ispunjeno gustom tekučinom.
Desno nalaz uredan.
ZAKLJUČAK : Supurativni mastitis lijevo
Upalne promjene unutarnjeg uha lijevo
Kolesteatom srednjeg uha lijevo

Pijem KLIMICIN 300mg kapsule i dobio sam CILOXAN kapi al ne osjetim nikakav napredak ni od tableta ni od kapi.

E sad, na operaciju moram to znam... malo sam pronjuškao i saznao da bi mi se trebao zasjeć bubnjić kako bi taj gnoj mogao isticati i da bi mi se trebala ugradit nekakva cjevčica. Pa mene zanima kolko traje ta operacija, i i da li se operacija radi pod anestezijom ili je pacijent svjestan sveg??? Da li bi mi se trebao vratit normalan sluh nakon operacije i smijem li se nakon tog kupat normalno u bazenima i na moru... kako da se zaštitim od sveg tog ??? Hvala unaprijed, pozdrav

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

22.12.2012. 18:40

Poštovani, operacija je malo kompleksija od jednostavnog „zasijecanja bubnjića kako bi gnoj mogao isticati“. Imate zapuštenu kroničnu upalu srednjeg uha koja se dodatno zakomlicirala pojavom gnojnog mastoiditisa. Nije izvjesno da će se u takvim uvjetima moći sačuvati sluh lijevog uha. U slučaju radikalnog operativnog zahvata, nećete više moći močiti zvukovod i povezanu mastoidnu šupljinu lijevog uha.