Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nagluhost


Autor Poruka

babilon

09.05.2010. 14:55

Postovani,
pisem u ime mog muza, koji ima 37 godina.
Unazad par godina iritira me sto imam osjecaj da mu nekad nesto trebam ponoviti dva puta, no buduci da zivimo u multimilionskom gradu s velikom pozadinskom bukom, pripisivala sam to tome. Medjutim prije godinu i po, dvije, on je otisao kod ORL, mucen time da mozda gubi sluh (buduci da radi kao profesor muzike, jos uvijek ne zastalno).
Na pregledu kod doktora, na audiogramu, utvrdjeno mu je da slabije cuje na desno uho - sluh reduciran za otprilike 25%.
Medjutim, na samom pregledu ljekar je utvrdio da je patologija u provodnom dijelu zvuka, dakle ne u bubnoj opni, niti u slushnom zivcu. Ja ne mogu da vam izlistam rezultate tog nalaza, ne znam gdje je - ovo pisem a da moj muz i ne zna, on je u depresiji zbog ovog problema pa izbjegavam da ga pitanjima podsjecam. A vjerovatno bi ga bilo strah i da se suoci s vasim misljenjem.

Uglavnom, ORL ga je poslao na CT-skener, koji je bio uredan, tako da je ljekar pomenuo dijagnoza otoskleroza. On je mog muza narucio da dodje za 6 mjeseci opet, no on u strahu od suocavanja sa istinom nije otisao.
Tom prilikom mu je ljekar kao opciju ponudio slushni aparat, medjutim, kako sam se ja poslije informisala preko interneta od ljudi koji taj aparat nose, oni kazu da je zvuk jako iskrivljen (citiram: zvuci kao da dolaze iz nekog bunara ili kante).. sto meni ne lici onda kao rjesenje za jednog profesionalnog muzicara kojem je kruh u njegovoj profesiji.
Druga opcija koju je ljekar naveo je operacija, koja je po njemu jako delikatna i nosi sa sobom svoje rizike (vjerovatno pogorsanje sluha).

Nama se zivot pretvorio u pakao, svakih mjesec dana moj muz ima "napade" straha i depresije od gubljenja sluha. Cim nekog ne cuje za stolom na poslu, on je narednih dana duboko deprimiran.
S vremena na vrijeme dodje i sa nekim skroz smijesnim opservacijama (koje ja pripisujem njegovoj fokusiranosti na problem, kao i strahu od toga) kako je "poceo cuti prelamanje zvuka ako je neki predmet u blizini a on prica", "kako OSJETI da je duplo vishe izgubio sluh od kad je bio na audiogramu", zatim "kako mu je sigurno otoskleroza zahvatila i lijevo uho, jer osjeti da nije isto kao prije" i tako u tom pravcu.

Postovani doktore,
ja bih vas molila da mi Vi date svoje misljenje, sta bi u ovakvom jednom slucaju bilo najbolje rjesenje.

2. Koliko je ta operacija zaista delikatna i opasna? I koliko je to trajno rjesenje?

3. Da li je istina ono sto sam navela vezano za losh kvalitet zvuka kad se nosi aparat?

4. Buduci da su slushni aparati jako skupi, ako bi on npr. uzeo aparat kad mu sluh bude reduciran na 50%, da li taj isti aparat vrijedi i ako se nakon godinu dana jos sluh pogorsa ili mora opet kupovati novi?

Hvala Vam puno unaprijed na odgovoru, pozdr.





Domagoj Parazajder, dr. med.

24.05.2010. 20:45

Ukoliko je vašem mužu dijagnosticirana otoskleroza (dijagnoza se audiološkom obradom može postaviti vrlo precizno), operacija je definitvno najbolje rješenje. Pacijentima koji se ne žele ili ne mogu operirati (iz medicinskih razloga), kada prijeđu određenu granicu nagluhosti, obično na oba uha (bolest često zahvaća i drugo uho), prepisuju se slušni aparati. Današnja tehnologija slušnih pomagala je strašno napredovala, te ako se aparat propiše na vrijeme, pacijent može očekivati izvrstan rezultat. Pošto se oštećenje sluha kod otoskleroze obično zaustavlja na određenom nivou nagluhosti, većina slušnih aparata, ukoliko se prepišu ranije, pokrit će (uz podešavanje programa) i razliku u slučaju pogoršanja (s obzirom na velik broj proizvođaća te ogroman broj modela aparata, bitno se posavjetovati sa orl-ogom prije odluke o vrsti aparata kako bi se smanjila mogućnost lošijeg funkcioniranja pomagala).
Sama operacija otoskleroze je fina, precizna i delikatna, no i posve rutinska i najčešće vrlo brza i u rukama iskusnog otokirurga uglavnom prođe bez ikakvih komplikacija. Postoji vrlo mala mogućnost oštećenja sluha samom operacijom (napominjem, vrlo mala), zbog koje se ukoliko su oba uha zahvaćena bolešću uvijek prvo operira jedno (obično lošije), pa drugo. Zahvat se sastoji u tome da se odstrani bolesna slušna koščica i zamjeni protezicom (može se raditi u općoj i lokalnoj anesteziji); nakon operacije pacijent čuje uredno i rezultat je najčešće trajan (ponekad se zna desiti da protezica isklizne iz ležišta te je potreba reoperacija). Dakle, nema razloga za panikom i depresijom, pošto se radi o stanju koje se vrlo uspješno kliječi uz minimalan rizik komplikacije. Nadam se da sam pomogao odgovorom, lijep pozdrav!

babilon

25.05.2010. 17:05

Postovani dr.-e
hvala vam puno na Vasem odgovoru, olaksali ste nam malo situaciju.

Medjutim, imala bih jos nekoliko pitanja, ako imate vremena da mi odgovorite na njih.

Ako on vec dugo slabije cuje samo na jedno uho, a na drugo normalno - i ako je audiogram ukazao da mu je u pitanju samo ostecenje jednog uha, drugo je bilo tad normalno - da li postoji neka cvrsta indicija da skleroza nije zahvatila drugo uho? Ili se procesi na lijevom i desnom uhu uopste ne moraju odvijati sinhronizovano?

To bi bilo prvo pitanje.

Drugo: Pomenuli ste negdje u odgovoru da "ako se na vrijeme pocne nositi aparat..", da li to znaci da se moze i zakasniti s tim?
I da li se moze zakasniti s operacijom? U slucaju mogucnosti kasnjenja, od koliko procenata redukcije sluha bi se trebalo nesto poduzeti?

Trece: Sta bi podrazumijevali ti medicinski razlozi nemogucnosti operisanja? Koje su bolesti koje bi mogle ometati hirusko rjesenje?


Hvala vam puno jos jednom, divni ste! Pozdrav.

Domagoj Parazajder, dr. med.

27.05.2010. 12:05

Otoskleroza može zahvatiti jedno ili oba uha, istovremeno ili s vremenskim odmakom (nema pravila), a dinamika razvoja oštećenja sluha može kod svakog uha biti drugačija; pošto se dijagnoza vrlo sigurno postavlja tonskom audiometrijom, timpanometrijom i ispitivanjem stapesnog refleksa, bolest nije problem detektirati.
Po opaskom "na vrijeme", mislio sam da je kod pacijenata kojima je razina oštećenja ispod razine socijalnog kontakta (prag sluha 40dB ili viši u govornim frekvencijama), ukoliko se nikako ne žele operirati te će se odlučiti za slušno pomagalo, bitno isto prepisati bez duljeg odgađanja jer izostankon podražaja slušnog puta (znači od pužnice do mozga), dolazi do postupnog "slabljenja" tih putova, pa su rezultati kod kasnih intervencija lošiji (primarno se radi i duljim periodima, svakako više od godine dana, poglavito kod starijih osoba). Kontraindikacije za operaciju mogu biti brojne, primarno se misli na teže organske bolesti gdje je vrlo velik rizik od opće anestezije (makar se zahvat tada može napraviti i u lokalnoj anesteziji); prije svakog predviđenog zahvata u općoj anesteziji rade se serija pretrage te pregledi koji utvrđuju operativni rizik. No, da rezimiram, smatram da je operacija učinjena kod dobrog otokirurga najbolji izbor. Lijep pozdrav!

babilon

01.06.2010. 22:15

postovani,
jos samo dva pitanja bih imala:

Sta biste Vi konkretno savjetovali sad u slucaju kad je samo jedno uho osteceno oko 25%, a drugo je zasad OK? Da li da se ceka jos da se vidi hoce li se ostetiti i drugo, ili se ipak vec sad odluciti na operaciju? (posto ste vi rekli da se obicno operishe prvo ostecenije uho - sta onda u slucaju kad je jedno OK?)

I drugo pitanje; posto ste Vi u lijecnikom miljeu, vjerovatno idete na razne seminare, pratite strucnu literaturu itd.: Da li bi nam Vi mogli preporuciti nekog "dobrog ORL hirurga" u Parizu?

Zahvaljujem puno jos jednom, pozdrav.

aleksandrovčanka

11.06.2010. 22:15

Poštovani doktore,ja imam otoskleroz već 7,8g.i normalno oštećen sluh,ali pre mesec dana levo uvo koje je i pre bilo više oštećeno nego desno naglo mi je zaglunulo i sluh je još više oslabio,ono što me brine da li je to otoskleroza u pitanju ili je možda nešto drugo.Molim vas navedite mi simptome tumora uha,znam da zvučim glupo ali sam na internetu pronalazila razne informacije koje su me uplašile.Hvala

babilon

27.06.2010. 16:05

Postovani doktore,
u strahu da cete previdjeti moje pitanje koje je otislo na drugu stranu, zelim samo da se javim i ozivim temu, jer mi je Vas odgovor jako bitan.

Pozdrav jos jednom i hvala unaprijed.

babilon

24.09.2010. 00:45

Ja cu probati aktualizirati jos jednom temu.. jer mi je zaista vazno.

Hvala moderaciji na razumijevanju.

Domagoj Parazajder, dr. med.

11.10.2010. 21:45

Definitivno najbolji način liječenja otoskleroze je operacija, koju je kod postavljene dijagnoze najbolje i učiniti. Samo odgađanje zahvata neće odmah učiniti štetu, no kod razvijene bolesti izostat će stimulacija viših slušnih centara što posljedično, pogotovo kod starijih pacijenata, dovodi do atrofije istih. Dakle, kada razina sluha prijeđe ispod granice socijalnog kontakta, potrebno je makar aplicirati slušno pomagalo ako se pacijent nije odlučio na zahvat.
Što se tiče odgovora za pacijenta koji se boji da ima tumor u uhu, takva su stanja izuzetno, izuzetno rijedak uzrok nagluhosti; učinte pregled orl-oga koji će vam vrlo brzo postaviti pravu dijagnozu.
Lijepi pozdrav!