Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nemogucnost gutanja


Autor Poruka

Disturbed

08.11.2010. 11:00

Poštovani,otac sam curice od 4 godine koja mi se u posljdnje vrijeme žali na nemogučnost gutanja.Naime sve je počelo prije 4-5 dana kada nam se požalila da joj je mukica (muka) u stomaku te da joj je kako ona kaže "neka pahuljica zapela u grlu" i da nemoze od nje progutati hranu.Bili smo kod pedijatra i trenutno joj radimo analizu stolice.Ovo za grlo nismo spominjali jer ako bas nije potrebno nezelimo ju mučiti sa gastroskopijom i snimanjem ždrijela i jednjaka.Naime kada je riječ o čokoladama i ostalim djecijim glupostima onda se nežali oko gutanja,a kada je riječ o ručku (kruh,meso,povrce itd) tada se žali na to neko zapinjanje.Znam da ovo bas i nije u vašoj branši ali molim vas posavjetujte me što da radimo.Dali da spomenemo to njenoj pedijatrici jer culi smo da tako malu djecu moraju uspavati kod takvih pregleda (totalna anestezija) ili da jos neki period pričekamo?Unaprijed hvala na svim odgovorima.

Domagoj Parazajder, dr. med.

12.11.2010. 20:30

S obzirom da vaše dijete uredno guta ostalu hranu, mislim da nije riječ o bilo kakvom poremećaju gutanja (da postoji, bio bi prisutan kod gutanja bilo čega). Djeca te dobi često imaju faze kada ne žele jesti određene vrste hrane (i sam sam prošao daj cuklus sa svojom kćeri koja je dva mjeseca živjela na kakau - po litru dnevno, a svu ostau hrani je odbijala pod izgovorom da je ne može progutati, a sve je počelo rođenjem mlađe kćeri (vrlo čest uzrok takvim neprilikama), no spontano je prošlo te bez ikakvih posljedica). Dakle, moj savjet je da dijetetu dajete da jede hranu koja želi i cijeloj priči ne pridajete previše pažnje, najvjerojatnije će vrlo brzo spontano početi jesti manje više sve ostalo. Problem nastaje kada dijete gubi na težini te ima izražene opće simptome bolesti; Lijepi pozdrav!