Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


operacija sva tri krajnika


Autor Poruka

boza

02.10.2006. 16:15

postovani, imam dijete koje ima ceste upale grla, kao i stalno zacepljen nos. Preproucena nam je u jednoj bolnici oper. samo treceg krajnika a u drugoj gdje smo sili po drugo misljenje sva 3 krjanika.. Kome vjerovati i sto ciniti. nekako mi razum nalaze da je bolje sva 3 ukloniti a opet zasto ih micati ako nisu problem..
bris grla i nosa uvijek je bio uredan no ceste su nam upale grla , nema ni streptokoka, ali nos nas izludjue,, preporucate li inhalacije kucnim inhalatorom uzv fizioloskom i nekim lijekom.. sto operirati na kraju? koliko traje oporavak kod male djece /4 g/ , tj posteda od vrtica?

Prof. dr. sc. Željko Bumber, dr. med.

03.10.2006. 09:30

Pregled obavljen u različito vrijeme može imati i različit rezultat.
Ako nema angine bolje je ukloniti samo treću tonzilu. Ako se angine
javljaju moguće je uklanjanje sve tri tonzile.
Moguće je uklanjanje treće tonzile i smanjenje tonzila laserom.
Ponovite pregled kod prvog otorinolaringologa sa napomenom da ste dobili preporuku za sve tri tonzile.
Bolje je dijete gledati nekoliko puta nego se odlučiti "iz prve".
Oporavak djeteta traje desetak dana /više, manje/.

boza

03.10.2006. 13:30

hm ,oba pregelda obavljena su dok je dijete bilo zdravo, u razmaku od par tjedana... zato smo i odlucili sve pomaknuti za proljece/operaciju, mislim/ . jel bolje pricekat ili ipak ne cekati ukoliko se prvi doktor odluci za operaciju sva tri ? argument drugog lijecnika je bio da bez obzira sto NIKADA nije imala anginu treba sva tri ukloniti jer su uvecani tj veliki i asimetricni a im a stalno upale grla...

Prof. dr. sc. Željko Bumber, dr. med.

04.10.2006. 11:15

Moguća - adenotomija i tonzilotomija laserom, ako je točno da nije bilo angina.

boza

11.10.2006. 15:30

Postovani, u meduvremenu smo zaradili opstrukcijski bronhitis i sada me vezano uz ovu operaciju zanima dali se nakon operacije moze ocekivat poboljsanje ili pogorsanje bronhitisa? Dali je ops. bronhitis slucajno u kakvoj kontraindikaciji s operacijom krajnika?

Prof. dr. sc. Željko Bumber, dr. med.

16.10.2006. 10:00

uz poštovanje zadnje preporuke koju sam vam dao trebalo bi doći do poboljšanja.

boza

20.10.2006. 17:15

postovani,
13.11. smo se narucili na operativni zahvat , no medjutim dijete stalno ima opstruktivni bronhitis, tj vec drugi put u 3 tjedna.. tako da je stalno pod terapijom ventolina i i flixotide s iznimkom od par dana. moze li se operirati u takvom stanju?

vezir

20.06.2007. 21:35

Pozdrav svima. Javljam se iz Sarajeva. Prije 7dana sam operisao krajnike i ostatke treceg. Vec je 6ti postoperativni dan, a ja i dalje imam bolove za vrijeme gutanja. Pijem redovno sirupe, kad popijem protiv bolova skoro pa ne boli, ali kad prestanu djelovati...KOMA!! Jedva izdrzljivi bolovi u usima, zubi, sama rana. Nejedem nikako poslije operacije, jedino pijem cajeve, sokove, vodu i supu kad me moji natjeraju. Idem svakodnevno na "tusiranje" mazanje unutrasnjost usta sa "violet" za dezinfekciju itd. OP izvrsena laserskim putem, totalna anastezija. Pitam vas koliko ce jos dugo trajati ovaj bol, kada cu moci normalno jesti, da li ce biti posljedica???
unaprijed hvala!

Domagoj Parazajder, dr. med.

02.07.2007. 23:20

Štovani, s obzirom da sam koristio godišnji odmor, javljam se kasnije, te pretpostavljam da su vam se simptomi smirili. Bol nakon operacije tonzila (krajnika) je često vrlo jaka, no smiruje se i u pravilu ne traje dulje od 15-ak dana (makar može potrajati i do mjesec dana). S obzirom na opisano, moguće je da ste, uslijed pada imuniteta i stresa zbog operacije dobili afte (ranice) na sluznici usne šupljine, što je vrlo neugodno, no također se povlači u navedenom roku, a korištenje opisanih sredstava ublažuje simptome. Nakon uspješne operacije krajnika nema posljedica.