Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


osjecaj "knedle" u grlu


Autor Poruka

Ivan

31.05.2004. 15:20

Imam 36 god.
Prije 5 dana,poslije jela odjednom sam osjetio kao "knedlu"u grlu i stalni nagon za podrigivanjem.Dok jedem to mi ne predstavlja problem,cak tada ni ne osjecam...al kad zavrsim jelo,poslije nekih 20-ak min. pocinje podrigivanje i osjecaj tezine u grlu i pritiska,kao da imam neku ping pong loptic unutra.
Radio sam prije 10 mjeseci gastroskopiju i dijagnoziran mi je gastritis(nema bakterije).
Nisam pusac,zdravo se hranim...al s genetskom predispozicijom malignim oboljenjima,cega me najvise strah.

5.lipnja imam zakazan pregled kod otorinolaringologa.

Molim Vas misljenje da mirnije docekam pregled.

prof. dr. Željko Bumber

01.06.2004. 09:18

Simptomi koje navodite prate gutanje većih, nedovoljno sažvakanih zalogaja, brzo hranjenje, obilje salate , gutanje zraka i sl. Gastritis koji navodite i uzrok je i posljedica navedenog načina prehrane. Zdrava prehrana ne podrazumijeva obilje sirovog, nedovoljno sažvakanog jela (salate , voća s korom na pr.). Sam osjećaj "knedle" može biti povezan i sa stresom. Učinite ORL pregled i uklonite gastritis (gastroenterologu).

ivan

01.06.2004. 10:59

hvala na odgovoru

malo sam pogledao po internetu,ima li ovo kakve veze sglobus sindromom?

Ivan

01.06.2004. 15:34

jos da napomenem...zadnji obrok prije pojave sporne knedle ,mi je bila poprilicno hladna lubenica...ne boli me grlo,ne osjecam se prehladjeno,bolesno...al moze li biti neka prehlada organa za varenje,donjeg dijela zdrijela il tako nesto..

prof. dr. Željko Bumber

02.06.2004. 08:43

Odogovor je: da. Gdje ste sad našli lubenice?

Ivan

02.06.2004. 17:43

U tropskim krajevima...donio par komada.

enna24

04.02.2014. 17:30

Postovanje, imam 25 godina,. prije mjesec dana su mi se u grlu pojavile neke bijele nakupine koje mi smetaju, imam osjećaj "knedle". Prije neki dan mi je komadić te nakupine dosao u usta, to je mekana tvorba bijele boje i jako neugodnog mirisa. takoder, vec dva tjedna nemam apetita, ako nesto pojedem jako me peće žgaravica, u želucu imam osjećaj kao da sam se najela kamenja, bol mi je javlja u podrućju žličice, osjećam napuhanost i nadimanje u želucu, često podrigujem, stucam i imam vjetrove. Takoder javlja se i bol u donjem dijelu trbuha koja prelazi u križa. zanima me sto su te nakupine u grlu i jesu li ti problemi sa gubitkom apetita i bolovima povezani sa ovim nakupinama u grlu? Unaprijed zahvaljujem na Vaem odgovoru.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.08.2014. 04:05

Poštovana, bijele naslage koje opisujete u grlu mogu biti, ovisno o lokalizaciji, nakupine odljuštenih epitelnih stanica u tonzilarnim kriptama, kandidijaza sluznice usne šupljine, leukoplakija sluznice itd. Zaključujete, bez pregleda se ne može postaviti dijagnoza. Drugi problem koji imate je GERD ili gastritis koji mogu izazvati pojedine prije nabrojane promjene. Za početak, uzmite tbl blokatora protonske pumpe kako bi smanjili izlučivanje želučane kiseline i posjetite ORL-a.

marijanica

27.08.2014. 12:10

poštovanje, ovaj moj osjećaj knedle u grlu traje cijelo ljeto. nekada je intenzivan a nekada ga nema. neki dan me je uhvatila panika, jer sam osjećala da mi je hrana ostala u grlu, nakon jela. jeli to uopće moguće? više neznam jeli to na psihičkoj bazi ili se stvarno nešto događa, ali imam jako veliki strah od gušenja i davljenja, te sama pomisao na to da mi možda hrana stoji u grlu, me užasno uznemiruje i hvata me užasna panika koja mi ometa svakodnevni život. molim vas neki savijet. unaprijed hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

27.08.2014. 12:35

Poštovana, moguće je da ste imali epizodni otežan prolaz bolusa hrane kroz jednjak (veliki neprožvakani zalogaj, suha hrana itd.), ali ako problem perzistira učinite RTG akt gutanja koji će u cjelosti prikazati dinamiku gutanja. U svakom slučaju, potrebno je da uzimate manje zalogaje hrane koji su prije gutanja dobro prožvakani.

marijanica

28.08.2014. 14:10

puno vam hvala na odgovoru i savjetu, iako nisam pojela veliki nedovoljno prožvakani komad. dapače, uvijek dobro prožvačem hranu i uzimam manje komade. zbog te knedle u grlu, ovih dana sam prestala normalno jesti ( jedem vrlo malo i cijelo vrijeme sam skoncentrirana na gutanje). znam da je glupo pitanje, ali može li mi hrana ostati u grlu (ždrijelu,jednjaku...) ako imam natečeno grlo ili mi se slijeva šlajm u grlo?

lela20

28.08.2014. 14:20

postovanje,
osjecaj knedle u grlu imam dosta dugo,dosad sam pila ranobel (oko 4 bocice) i nestao osjecaj,medjutim opet se pojavio iako pijem isad ranobel ,specijalista mi je propisao nystatin kapi i soda bikarbonu jer imam gljivice kandide na jeziku ,takodje radila sam test na stitnu zlijezdu i negativan je ,no osjecaj knedle u grlu ne nestaje? sta da radim?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

29.08.2014. 16:40

Za "marijanica"
Poštovana, nemojte se toliko fokusirati na hranu tijekom hranjenja; prožvakana hrana ne može ostati u jednjaku budući da stijenka jednjaka svojom muskulaturom i peristaltičkim valom potiskuje bolus hrane prema želucu.

Za "lela20"
Poštovana, ukoliko se ORL pregledom ne uoče promjene sluznice ždrijela, učini se RTG akta gutanja. Uredan ORL, RTG i gastroenterološki nalaz govore u prilog psihološkoj podlozi.

pajaeldin

23.10.2015. 10:30

Veliki pozdrav! Moj problem je slijedeći, ima već 20-tak dana sam fasovao jaču prehladu gdje me bolilo grlo pri gutanju i na desnoj strani grla sam osjetio kao da mi se komadić kikirikija zaglavio, nakon toga me počelo na tom mjestu jako da peče posebno kada bi pojeo nešto slatko. Još da napomenem da sam isti dan počeo piti Controloc 20mg, jer sam imao užasne glavobolje pa mi ga je doktor propisao kao zaštitu i vjerujte da su glavobolje smanjile, inače zadnjih godina i želudac me počeo zabrinjavati jer mi nekako hrana teško pada i te glavobolje su izgleda bile vezane za želudac, ali sa Controlocom sam osjetio koliko toliko poboljšanje, pa mene zanima dali je ovo navedeno mogla biti nuspojava Controloca ili neka alergijska reakcija na lijek i ako nije dal da ga nastavim piti, pošto mi je doktorica u hitnoj rekla da prestane? Sve je to bilo koliko toliko podnosljivo, dok mi se nije pojavio grozan osjećaj stalnog gutanja, znači stalno sam imao potrebo za gutanjem. I tako su prolazili dani, a taj užasan osjećaj bi se smanjivao, sve do prije par dana kada me uhvatilo do te mjere da nisam moga disati da bi na kraju u hitnoj završio gdje sam primao kisik. Poslije toga mi se počelo grlo i usta užasno sušiti do te mjere da se zagrcam i od vlastite pljuvačke, ne jedem već danima kako treba jer me strah da se ne ugusim zbog te suhoće, sve što pojedem i popijem je sa dozom nekog straha. Da ne zaboravim napomenuti da je tu prisutan i nakav suhi kašalj koji je nepodnosljiv. Inače imam problema sa štitnom žlijezdom koja je pod kontrolom i koju kontrolisem redovno od hormona do ultrazvuka. Poslije te užasne noći kad se naprosto umal nisam ugušio javio sam se svojoj doktorici koja mi je dala da pijem GeloMyrtol Forte od kojeg ja ne vidim neke koristi. Zatim sam otišao kod ORL da bi on rekao da je to sve sa nervne baze, pregledao mi je grlo, zatim glasne žice sa onim staklom na vrhu i dao mi da slikam sinuse. ORL dr. mi je propisao da sisam GeloRevoice pastile valjda radi ove neugodne suhoce. Inače paničarim u svemu i dali je moguće da je to bio napad panike i da je sve ovo psihički problem, molim Vas za pomoć i dali bi trebao uraditi još neke pretrage što se tiče ORL ili pulmologa ili eventualno da provjerim želudac? Hvala velika unaprijed i LP happy

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

13.12.2015. 21:35

Poštovani, vjerujem da je Vaš ORL specijalista postavio pravu dijagnozu jer svaki simptom koji navodite ima svoje objektivne pokazatelje koji ga mogu potvrditi ili opovrgnuti.Npr. osjećaj nedostatka zraka nije isto što i otežano disanje koje dokazujemo stupnjem oksigenacije krvi; osjećaj suhoće ustiju nije jednako objektivnoj suhoći sluznice jezika i usne šupljine kao posljedici smanjene proizvodnje sline većih žlijezda slinovnica. Nemojte se zamarati daljnjim ORL pretragama, ali nemojte više ni uzimati na svoju ruku terapiju protiv glavobolje.