Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


polipi u nosu


Autor Poruka

gerti

16.03.2010. 11:30

Poštovanje!

Moj veliki problem su polipi u nosu. Naime dijagnosticirana mi je alergija prije 14 godina, a zadnjih 10 godina imam probleme sa polipima u nosu. U tih 10 godina sam imala 5 operacija polipa, kada mi je usput operirana i devijacija septuma, i to jednom u lokalnoj a ostalo u totalnoj anesteziji. Osim toga alergija se tijekom godina pogoršavala te mi se razvila i astma te alergijjska reakcija na neke lijekove protiv bolova: Andol, Cafetin, Plivadon, Voltaren. Čitala sam da alergija+astma+reakcija na lijekove protiv bolova često rezultira velikom sklonošću polipima u nosu koja rijetko prestaje.
Uglavnom meni se stalno stvara taj sekret u nosu i polipi. Inače sada koristim Seritide, Nasonex i Xyzal. Međutim to mi slabo djeluje na nosne probleme. Jedino od lijekova što mi dobro djeluje jest Flosteron i Decortin ali njih dobijem par puta godišnje max. Moj veliki problem je što mi se brzo stvaraju novi polipi odnosno brzo mi se stvara taj gusti ljepljivi sekret koji mi začepi nos. Čak i nakon operacije faza kada bi mi nos bio skroz prohodan bi bila vrlo kratka. Već nakon mjesec dana problemi su već itekako primjetni i vrlo brzo mi se začepi jedna nosnica pa se tako borim s lijekovima i sama sa sobom da što duže održim bar donekle jednu nosnicu prohodnu. Ali to ide jako teško. Inače koristim i ispiranje hipertoničnom otopinom ali to djeluje dobro samo kada mi je nos već otčepljen. U svakom slučaju sa svim navedenim ipak ne mogu zaustavit rapidno stvaranje sekreta i polipa.
Trenutno mi je nos začepljen iako sam pila Decortin prije 2 mjeseca. Dr mi sada predlaže da mi skine polipe o lokalnoj anesteziji. Međutim nisam pobornik operacije pod lokalnom jer mi se čini da se ja ispatim pritom, a čišćenje mojih sinusa je nekako parcijalno i brzo mi se vrati stara začepljenost. S druge strane čini mi se ako tako mogu reć da mi je bolji rezultat od Flosterona nego od operacije jer mi se pritom odčepi skroz jedna nosnica i vrati miris (kojega inače uopće nemam) a druga obično parcijalno, ali samo na mjesec dana. Zbog toga nekako odgađam te operacije što je više moguće. Jer bih s obzirom na moje stanje mogla slobodno svakih pola godine na operaciju. Čini mi se da to gubi svaki smisao. Inače zadnja operacija je bila u ZG endoskopskom metodom i prošla je OK, međutim dr je bio poslije neugodno iznenađen jer mjesec-dva nakon operacije i lijekova, stanje mog nosa već krenulo rapidno u negativu, odnosno tada je već bila primjetna ta negativa stvaranje gustog ljepljivog sekreta pri sluznici ....
Malo sam umorna od ovoga svega i iskreno ne znam više šta i kako dalje. A muči me šta bih htjela na drugu trudnoću. A kada sam bila trudna prvi put otkad sam zatrudnila i ostavila sve lijekove nos mi se začepio skroz naskroz i tako je to trajalo skoro 2 godine dok nisam operirala. Strašno me izmučilo. Da li ima smisla da se mučim s još jednom operacijom prije moguće trudnoće kad će mi se ionako vrlo brzo totalno začepit nos kad ne budem mogla koristiti lijekove i to će biti trajno. Zadnja operacija mi je bila prije 2 i pol godine.
Oprostite na dugoj poruci i eto molim vas savjet u vezi mog liječenja, terapije i moguće operacije tj vaša iskustva s ovakvim slučajevima. Da li bi operacija u lokalnoj anest. bila po vama preporučljiva u mom slučaju? Hvala.

Domagoj Parazajder, dr. med.

01.04.2010. 21:50

Nažalost, očito je da spadate u sretnike kojima polipoza brzo recidivira. Jedina efikasna terapija u liječenju polipoze je operacija (detaljno endoksopsko čišćenje nose/paranazlnih šupljina, a nekada i operacija maksilarnih te frontalnog sinusa vanjskim pristupom), uz dobro postoperativno praćenje te upotrebu topičkih kortikosteroida/hipertoničnih otopina. Peroralni kortikosteroidi (decortin...) će dovesti do brzog smanjivanja polipa (koji će potom ponovno rasti), dok se takva terapija ne smije koristiti prečesto i predugo (obično se koristi u preoperativnom periodu radi olakšanja simptoma bolesnika). Unatoč svemu, postoji (doduše vrlo mali broj) pacijenata koji imaju vrlo agresivnu polipozu i nakon operacija dođe do brzog recidiva. Takve pacijente treba pratiti na mjesečnoj bazi i tada se u lokalnoj anesteziji može odstraniti manji recidiv polipoze. Veće recidive, ukoliko želite biti radikalniji, morate operirati najmanje u lokalnoj potenciranoj ili općoj anesteziji (češće i meni osobno draže). Lijep pozdrav!

katica

02.05.2010. 21:35

Poštovani!

Prije 6 tjedana bila sam na operaciji polipa (FESS). Mjesec dana uzimala sam Itrac 3, 1x1 dnevno i ispirala fiziološkom otopinom. Prije operacije nisam osjećala nikakav miris niti okus i stalno sam ispuhivala nos (čisti, vodenasti skret). Poslije operacije vratio mi se osjet mirisa i okusa, ali još uvijek iz nosa ispuhujem žućkasti sekret. Nos mi je stalno suh, pa se taj sekret odmah osuši, pogotovo noću i ne mogu ispuhati ako ne navlažim fiziloškom otopinom. Koristim i Nasonex sprej za nos. Molim Vas da mi odgovorite da li je to uobičajeno nakon operacije ili to možda ukazuje na recidiv polipa.

Domagoj Parazajder, dr. med.

03.05.2010. 01:15

Nakon operacije nosa/sinusa može zaostati pojačana sekrecija i kroz dulje vrijeme. Nastavite sa dosadašnom terapijom te učinite kontrolu vašeg orl-oga. Smetnje će se najvjerojatnije smiriti uskoro. Lijepi pozdrav!