Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problem s mirisima


Autor Poruka

hello kitty

12.08.2016. 03:30

Postovani! Od rodenja nemam osjet mirisa, Kalmanov sindrom...osjecala sam samo jakw mirise ali mi nikad nisu pravili problem. U nazad par mjeseci od kad je pocela proljetna cvatnja biljaka poceli su moji problemi...nikad nisam bila na nista alergicna...posumnjali smo u alergiju koju tek trebamo utvrditi....poceli su me smetati mirisi lipe...bazge...bagrema....jasmina, pokosene trave...no kasnije sam primjetila i da mi smeta miris boje za kosu, neka sredstva za ciscenje, osvjezivaci prostora, jaki omeksivaci.....osjetim miris koji mi se odrazava na jeziku u vidu peckanja....zna me peckati i gornja usna...ako se ne odmaknem od mirisa krene mi i vrtoglavica i glavobolja...ne mogu razaznati miris po cemu sto mirisi...ali kad osjetim to nesto na jeziku znam da je miris ubpitanju koji me smeta. Mozete li me uputiti kamo dalje osim alergologu? Jel to moze biti alergija ili nesto drugo? Hvala!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

11.09.2016. 14:50

Poštovana, osjet mirisa i okusa je vrlo blizak i funkcionalno povezan, stoga nije neobično da snažne mirise doživljavate i površinom jezika. Moguće je da se radi o alergiji ili samo preosjetljivosti na određene mirise i stoga ne bi bilo na odmet da osim alergoloških testova učinite i ispitivanje osjeta okusa ( na ORL klinici). U svakom slučaju, navedene mirise koji izazivaju određene smetnje, preporučljivo je izbjegavati.

hello kitty

31.10.2016. 17:50

Postovana! Alergiju smo iskljucili. Doktorica predpostavlja da bi mogla biti preosjetljivost na mirise iako mi je sada kako u prirodi nema puno mirisa puno bolje....no i dalje u kontaktu s jacim mirisom imam pecenje jezika, vrtoglavicu i preskakanje srca. KKS je uredna, uzv srca i holter uredan, stitnjaca ok......u menopauzi sam. Osjecam i vrlo slabe mirise koje moji ukucani jedva osjete ali sve preko jezika. Znaci savjetujete mi testiranje okusa? Mislite li da je to izljecivo jer kako cu se maknuti negdje kad u prirodi opet pocne sve mirisati a zivim na selu okruzena prirodom

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.11.2016. 17:05

Poštovana, ne mislim da su Vaše smetnje izlječive, nego zalječive. Znači da ne možemo djelovati uzročno, već simptomatski. U situacijama kada u okolini ne možete izbjeći mirise koji Vas iritiraju, morat ćete pribjeći terapiji kortikosteroidima ili ev. antihistaminicima.