Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Reaktivni limfni čvorovi - pitanje


Autor Poruka

August

10.06.2014. 15:35

Poštovani,

napravljen mi je UZV vrata koji je pokazao:
Reaktivni limfonodi 8x16mm (II. vratna regija), 20x11mm (lijevo). Uredno velike parotidne i subm. žlijezde. Štitanjača je primjerene veličine i oblika, a u lateralnom i gornjem dijelu desnog lobusa vidi se čvor vel. u promjeru 6x7x8 mm. U lateralnom dijelu lijevog lobusa vidi se manja koloidna cista veličine oko 4x4x5 mm. Uredna sonografska struktura ostalih dijelova štitnjače.Palpabilni limfonodi izraženiji lijevo uz stražnji rub SKM i prema nuhalnoj strukturi.
Palp. limfonodi izraženiji lijevo uz stražnji rub SHM i prema nuhalnoj muskulaturi.


Nakon toga poslali su me na MSCT vrata:
S lijeve strane u posteriornom dijelu visceralog prostora, u podrucju traheoezofagealnog "groove-a", te nešto kaudalnije, vidljive 3 nodularne strukture veličine oko 7x6mm na aks.pr. (9x6mm na kor.pr. te 9x7mm na sag.pr), 11x9 mm na aks. pr. (11x9 mm na kor. pr. te 10x13 mm na sag. pr.) i 12x6 mm na aks. pr (11 x 7 mm na kor.pr. te 13x10mm na sag.pr.), a koje su u bliskom kontaktu jedna sa drugom te pokazuju Inhomogenu Imbibiciju.
Dif. dg. u obzir dolaze limfni cvorovi VI. regije. Nadje se nekoliko limfnih cvorova u regiji I. lijevo velicine do 10x7 mm na aks.pr. Nešto prominentniji cvorovi u regiji II. lijevo (velicine 20x11mm na kor.pr.)

Možete li mi reći što bi mogle značiti nodularne strukture koje tvore inhomogenu imbibiciju, te, s obzirom da žele punktirati limfni cvor u regiji II lijevo (koji se ne smanjuje), da li je potrebna punkcija cvora na stitnjaci ili ove 3 nodularne strukture?

Hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

29.07.2014. 14:20

Poštovani, nodularne strukture su limfni čvorovi, a inhomogena imbibicija doslovno znači da pokazuju nejednoliki raspored kontrasta ( ako je pacijent dobio kontrast) ili nejednoliku strukturu, gustoću. Preporučujem punkciju čvora štitnjače pod kontrolom UTZ-a.