Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Redovne glavobolje


Autor Poruka

Sentacer

08.11.2015. 04:40

Poštovana,
Imam 28 godina i muče me već dosta godina bolovi lokalizirani točno na ovom potezu: http://s30.postimg.org/wxzfos3up/orl.jpg Prije otprilike 2 godine sam krenula ozbljno istraživati taj problem, jer sam shvatila da je postalo redovno (u prosjeku dvaput mjesečno) i zato što sam se uplašila što mi tablete ne pomažu (došla sam do 1000mg Brufena u prahu i odlučila zbog beskorisnosti prestati uzimati tablete pa sad trpim bol kad se pojavi). Bolovi traju točno od 1 do 2 dana i s obzirom na dugogodišnje trajanje obratila sam pozornost na pojavljivanje i zaključila da nema veze s 'promjenama vremena' ili menstrualnim ciklusom. Liječnica opće prakse me slala na razne pretrage i s tim podatcima kod otorinolaringologa. Učinila sam: rtg kosti glave, dvaput rtg sinusa, neurološki pregled, dvaput eeg, dvaput oftamologa. SVI nalazi su mi uredni. Kad bih s njima došla kod orl specijalista ( u nekoliko navrata) oni bi samo zabilježili na nalazu da se žalim na glavobolje i prepisivali terapiju za alergiju zbog koje sam usput došla. Pitanje je: na koje je još pretrage potrebno ići da otkrijem uzrok bolova? Moja liječnica je na isto pitanje reagirala ponavljanjem već učinjenih pretraga. Jel postoji još nešto učinkovitije da me orl specijalisti shvate ozbiljno, jer tehnički nemam dokaza da me išta boli.
Možda bude od koristi pa ću čisto još napomenuti da iz orl sfere imam sljedeće tegobe: rinitis vazomotorni (hladnoća) i alergijski (grinje i histamin), niz grlo mi se gotovo svakodnevno slijeva sluz većom brzinom (prije podne redovno, poslijepodne samo ako osjetim hladnoću) i imam devijaciju septuma.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

13.12.2015. 20:25

Poštovana, bol navedenog područja može izazvati deformacija septuma ukoliko dolazi u kontakt sa srednjom nosnom školjkom, kronični rinosinuitis ili neuralgija jedne od grana n. trigeminusa. Glavoboljama se prvenstveno bave neurolozi i kada ORL specijalista isključi uzrok glavobolje svog područja, tada pacijent odlazi neurologu na daljnju obradu. Kako bi isključili navedene ORL uzroke glavobolje, trebate učiniti CT sinusa, odnosno razmisliti da li je glavobolja povezana sa stanjima povećane nosne opstrukcije / otežanog disanja kroz nos/ i da li prolazi nakon uzimanja vazokonstrikcijskih kapi za nos.