Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rhinitis medicamentosa


Autor Poruka

jcrnjak

01.11.2008. 14:55

Ovisnik sam o kapima za nos. Koristim ih već više od 25 godina svaki dan. Pokušao sam se "skinuti" nekoliko puta (naglim prekidanjem, kapanjem samo jedne nosnice, korištenjem kapi samo noću, nabavio "rhinostat", razrjeđivao kapi morskom vodom i sl.), ali bez trajnog uspjeha. Najviše što sam uspio je nekorištenje kapi tijekom dana, ali kako se bliži večer i noć, situacija je sve teža. Zbog problema s disanjem, loše spavam noću... Prije 17 godina obavljena mi je operacija septuma nosa. Prije nekoliko godina bio sam na pregledu kod otorinca koji nije preporučio operaciju, premda imam "filigranske" putove. Prema njegovim riječima, odvikavanje bi uz teške muke moglo trajati i godinu dana. Ima li pomoći ili da se pomirim da ću biti i dalje vjerni kupac Lek Ljubljane?

Pozdrav!

Domagoj Parazajder, dr. med.

23.11.2008. 14:25

Poštovani, istina je da je odvikavanje od kapi za nos dosta teško, no uz dobru volju i upornost svatko se može riješiti tog problema. U svakom slučaju, potreban vam je pregled orl-oga koji će vidjeti status nosa te dati odgovarajuću terapiju. Kod svojih pacijenata obično krećem sa primjenom kortiskoteroidnog spreja za nos (Nasonex i sl.), te ovisno o težini simptoma dodajem još neke lijekove uz postupno smanjivanje doze kapi za nos, što se pokazalo vrlo uspješnim. Većina pacijenata se "skine" s dekongestiva u roku do dva mjeseca, no samo uz njihovu potpunu suradnju. Dakle, lijeka ima.