Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rupa iza krajnika


Autor Poruka

stacy_22

25.08.2015. 17:25

Poštovani,

imam iza krajnika kao rupu u kojoj se skupljaju bijele nakupine. Ponekad to istisnem van štapićem za uši i neugodna je mirisa.
Napominjem da rupice nisu na krajniku, nego točno između krajnika i one kao sluznice koja se nalazi na otvoru grla oko krajnika.
I kad tu sluznicu malo potisnem dalje od krajnika vide se nakupine. Nemam druge probleme s krajnicima, upale ni uvećanje, normalni su.
Par godina već primjećujem te rupice, prije su bile iza oba krajnika, a sada kao da se iza jednog uvećala, a iza drugog je potpuno nestala, kao zatvorila se.
Vadila sam krvnu sliku i nije bilo odstupanja od nromalnih vrijednosti. Mogu li te nakupine biti opasne, zbog bakterija ?
Postoji li neko rješenje za taj problem? Hvala, lp

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

06.09.2015. 21:45

Poštovana,
Radi se o nakupinama detritusa ( odljuštenih epitelnih stanica) čiji su izvor tonzilarne kripte, odnosno stožaste udubine površine nepčanih tonzila, a znak su kronične upale tonzila. Imaju sirastu konzistenciju i neugodnog su mirisa, ali ne predstavljaju indikaciju za antibiotsku terapiju. Pacijenti ih često sami odstranjuju zbog neugodnog mirisa. Ukoliko se procijeni da takve primijenjene tonzile predstavljaju žarište ili pacijent godišnje preboli barem 4-5 gnojnih angina, tada postoji indikacija za vađenje tonzila.