Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sinusi


Autor Poruka

Coffee

19.06.2013. 21:55

Postovani,
Pre nedelju dana vadjena mi je gornja sestica koja je bila povezana sa sinusom, a na korenu je bio periapikalni proces. Sinus je otvoren, zubar je to sanirao, stavio je nesto. Ja sam ranije cesto imala glavobolje, zapusen nos, upale levog uha itd, u poslednje vreme nisam, ali od kada sam izvadila ovaj zub ja osecam na toj strani, tj levoj, da mi je sluznica nosa natecena malo, obraz mi je osetljiv u tom delu, u delu maxilarnog sinusa, i imam sekret koji se sliva niz grlo, a nos se ne puni, samo je teze disanje na levoj nozdrvi. Pitala sam oralnog hirurga za to, on je rekao da se sinus drenira tako, da je to normalno. Ne znam, da li je to samo provremeno, ili bi trebalo da koristim neke kapi , nesto?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

08.07.2013. 14:35

Poštovana,
opisane smetnje odgovaraju upali sinusa i u svakom slučaju je preporučljivo da koristite kapi za nos i antibiotik koji prolazi koštanu barijeru. Ukoliko smetnje perzistiraju, preporučujem učiniti CT sinusa i ORL pregled.

jennita

13.07.2013. 12:35

Poštovana,
imam 28 godina. prije tjedan dana sam osjetila naticanje lijeve strane lica, točnije jagodične kosti.. ponekad me boli glava, a ponekad osjećam jak pritisak u tom dijelu lica, području čela i nosa. Tjedan prije sam pila antibiotike jer san bila prehlađena. Inače nemam baš ozbiljnih problema sa sinusima, ali zna mi dosta često curiti nos. Inače nosim aparatić za zube već godinu i pol i taj dan sam baš bila na pregledu kod ortodonta pa kad mi je lice nateklo posumnjala sam da je od zubi, ali oni me uopće ne bole i nisam nikad imala problema s njima... Par dana je stanje bilo u redu al danas opet imam osjećaj da je jače nateklo i osjećam pritisak. Neznam o čemu se radi i dali je što opasno, ali vidljivo je da mi je lice asimetrično, to jest da je jagodična kost dosta natekla. Molim Vas ako mi možete reći o čemu bi bila riječ, dr tjedan ću posjetiti lječnika svakako.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

16.07.2013. 12:00

Poštovana, nije sasvim jasno da li mislite na oticanje jagodične (zigomatične) kosti ili gornje čeljusti (maksile) u kojoj je smješten maksilarni sinus. U svakom slučaju, nikakav se zaključak ne može donijeti bez pregleda i osnovne dijagnostike. Oteklinu u projekciji gornje čeljusti može izazvati supstrat paranazalnog sinusa, a ako je u projekciji zigome, tada valja sumnjati na proces podložećeg mekog tkiva.

eruantalon

14.09.2013. 19:50

Poštovana, molim vas da mi kažete vaše mišljenje. Prvenstveno da vam kazem da imam 25 godina i da sam pusac.
Prije 4 mjeseca počeo sam da osjećam veliku iscrpljenost, blijeskove svjetlosti u ocima, bolove u ledjima, uznemirenost (pogotovo nakon jela). Nakon odlaska kod ljekara dobio sam uput kod kardiologa, da izvadim sve nalaze. Nakon odrađenih nalaza i posjete kardiologu (ekag i eho srca), ustanovio mi je umor, i rekao da se odmaram.
Medjutim simptomi nijesu prolazili, ali sam se trudio da ih zanemarim.

Posle nedjelju dana kada sam bio na terenu u šumskom gradu (možda ima značaj), tokom razgovora sa strankom, odjednom sam da mi se vid pomutio, nadut želudac, jaku mučninu, vrtoglavicu, izuzetno jak pritisak izmedju ociju, pritisak u donjem dijelu čela i pored očiju, imao sam velikih problema sa pokretanjem oka, zatim ruke i noge su mi se tresle, smetao mi je miris. Napominjem da je pritisak bio jači u/uz lijevom oku. To je trajalo 5 dana koliko sam bio na terenu. Tokom tih 5 dana problemi su se samo pojacavali do tog nivoa da sam 5-ti dan morao odustati od posla jer nijesam bio u mogucnosti da radim više. Kada sam se požalio doktoru u mom gradu on me je uputio kod oftamologa, koji je nakon 10 min ustanovio malu dioptriju, prepisao naočare i okrivio kompjuter za probleme.

Nakon nošenja naočara ja sam još uvjek imao simptome (mučninu, nadut stomak, povremeno zamucenje vida, lagana vrtoglavica), ali su problemi polako prolazili, dok se se sdruge strane počeli javljati bolovi u nosu (kao da me neko udara po njemu), i ponovo bljeskovi svjetlosti, pogotovo u toku/nakon šetnje. Nakon desetak dana bol je počeo da se pojačava, i počelo je da mi smeta kada pričam, to jeste boljeli su me zubi u desnoj vilici i odzvanjalo mi je u glavi, a povremeno mi se javljalo zamućenje vida koje traje nekoliko sekundi (pogotovo kada pomjeram oci i glavu) i osjecao sam stalni umor. Prijatelj doktor mi je rekao da imam vjerovatno skokove pritiska i da se trebam odmarati. Kući sam izmjerio pritisak i stvarno iznosio je 135/90, te sam pokusao da se opustim i da uzivam u godisnjem odmoru. Ipak bolovi u nosu su se samo pojačavali (pogotovo desna nozdrva, ali nije bilo začepljenja niti slajma), i disanje na tu nozdrvu mi je izazivalo mučnnu i jaku vrtoglavicu, takodje mi je bilo muka i nakon jela, zbog čega sam sveo obroke na jedan manji u toku dana. Pokušavao sam da se sto vise odmorim, ali samo mi je bilo lošije. Otišao sam kod ljekara koji me je uputio da uradim rengen glave i ustanovljen je akutni sinusitis. Prva terapija je bila augmentin sa nekim sprejem za nos. Od te terapije sam samo jos vise oslabio, nijesam mogao da se ustanem iz kreveta koliko sam bio malaksao, ali ipak problemi sa nosom nijesu prolazili, to jeste bol/pritisak u nosu i mucnina su se toliko pojacali da sam redovno pio po 6 analgetika tokom dana. Nakon 5 dana sam dobio Sumamed lijek, ali ni on nije djelovao. Zatim sam dobio uput kod ORL doktora. Prije nego što sam otišao kod specijaliste, ja sam pokusavao da se rijesim pritiska u nosu jako ušmrkavajući morsku vodu. Pritisak je stvarno popustio nakon 2 dana, ali treci dan sam prehladio i dobio upalu sinusa: slajm, temperatura, glavobolja... Zatim sa otišao kod specijaliste koji je nakon 5 min pregleda ustanovio chr rinosinusitis i jako sugerisao sto skoriju septoplastiku, i propisao panklav.
Ja sam nastavio da pijem panklav nekoliko dana ali kako nije pomagao odustao sam od njega.

Od tada ima 3 nedjelje, i za te tri nedjelje imam sarenilo problema vezanih sa glavom. Nekih dana sam osjecao pritisak u jednoj strani glave (od obrve, pa uz nos do zuba), drugi dan iste te bolove na drugoj strani lica. Zatim problemi (napominjem da su problemi bili jedan dan na jednom strani glave, drugi dan na drugoj) kao sto su pritisak u zubima, i gornjoj usni, zategnutost lica, pritisak uz nos i oci (izjutra), zacepljene usi, svrab u usima, naizmenicni pritisak u gornoj vilici, zujanje u usima, vrtoglavicu u toku voznje, bolove izmedju obrva u toku hodanja, bolove u zglobovima dok hodam, malaksalost, odzvanjanje u glavi u toku govora, pritisak u ocima dok ih pomjeram, ponekad i glavobolje, bolove u nosu tokom disanja.... Sekret iz nosa mi se prorijedio i postao vodenast, i ponekad mi suze oci (desno cesce), takodje sam nakon svih ovih "uzivanja" izgubio i kilazu. Kada god se naviknem na jedan problem, dan nakon toga mi se javljao drugi i tako redom.

Nakon odlaska kod orl specijaliste, trudio sam se da se vratim u normalu, i stvarno mi je svaki dan postajalo lakse, do prije nekolika dana, kada mi se ponovo vratio pritisak uz oci i mucnina. Takodje je pocelo da mi jako zuji u usima, ali mi i svaki jaci zvuk smeta, uz to da kad pomjerim glavu izgubim ravnotezu (kad stojim). Jutros opet jaka mucnina kada disem na nos, i zamucen vid, pritisak na oci (iz nosa), neprijatnost kada pomjeram oci... Otisao sam kod doktorice (treceg doktora opste prakse), koja mi je dala uput orl i preporucila da sto prije odem kod neurologa i da ponovim pregled kod oftamologa. Sada sam stvarno poceo da se plasim, pa vas molim da mi kazete da li je ovo normalno za sinusitis, i sta bih stvarno trebao da iskontrolisem.

Jos nekoliko napomena:
Ja od cetvrtog razreda osnovne skole imam problema sa sinusima (prosjecno godisnje dobijem upalu jednom)i nije mi strano da imam slajma, da mi se zacepe usi, da dobijem temperaturu, i da mi upala sporo prolazi. Ali nikada nijesam imao pritisak pored ociju, niti mucninu ili vrtoglavicu.
Takodje probleme imam i sa grlom, imam velike krajnike (treci sam izvadio u osnovnoj skoli) i cijelu sam zimu korisito tantum verde kako mi se ne bi upalili.


Unaprijed zahvalan

Alleche

17.09.2013. 21:15

Poštovani,
dijagnosticirana mi je već drugi put u pola godine akutna upala sinusa (akutni sinusitis).
Doktor me je poslao na RTG. Pa bih Vas molila da mi protumačite nalaz u kojem me posebno zabrinjava zadnja rečenica:
Na snimci paranazalnih šupljina prikazani koštani dijelovi su intaktni. Paranazalne šupljine su uredno razvijene i uredne prozirnosti, ne pokazuju patoloških zasjenjenja. Septum nazi je medioponiran. Obostrano vidljiva je zadebljana sluznica nosnih školjki.
Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

25.09.2013. 14:50

Za „eruantalon“: Poštovani, moguće je da nabrojane smetnje djelomično izaziva sinuitis, stoga preporučujem standardnu obradu sinusa koja se sastoji od CT-a sinusa u aksijalnom, koronalnom i sagitalnom presjeku, te AVG obradu. Sve nabrojano preporučuje ORL specijalist.

Za „Alleche“: Poštovana, nema nikakvog razloga za zabrinutost. Zadnja rečenica odnosi se samo na edem sluznice ili hipertrofiju donjih nosnih školjki što subjektivno pacijent doživljava kao otežano disanje kroz nos. Ovisno o uzroku i vremenu trajanja povećanog volumena nosnih školjki, određuje se terapija koja može biti konzervativna ili kirurška.

Ali123

14.10.2013. 14:30

Poštovanje, javljam se u vezi problema s sinusima. Priča je malo poduža pa se nadam da ćete sve pročitati i sto više odgovora mi dati.
Ovako je sve krenilo. Prošle godine u 9.mjesec sam vadio umnjak. Zavrijeme vađenja umnjaka operater je korjenom zuba probio moj lijevi maksilarni sinus. Rađen je odmah manji operativni zahvat. Tada mi orl specijalist nije dao nikakav antibiotik nego je rekao ako dodje do povišene temperature da uzmen klavocin... nakon 6,7 dana bol nije prolazila, počeli su me boliti i sinusi. Prebacio sam se na drugi antibiotik. medazol i tu je počelo već olakšanje... Sve je to prošlo, bol je prošla, i mislo sam sve je super...ali... nakon toga počeli su mi se javljati čudni mirisi u nosu, išao na ct, na ctu vidljivi nosni i maksilarni polipi. i uz to sve kost di je stajao korjen zuba nije bila zatvorena do kraja. Ostalo je pinktiniformne veličine prostor. Maksilofacijalni spec. je smatrao da je vjerojatno uzrok svih polipa i upale sinusa bio zbog ne zatvorenog kanala.
Naručen bio na operaciju sinusa tj polipa i zatvaranje tog prostora. Operacija je bila po Caldwell-Luc metodi zbog tog kanala,nije islo FESS metodom. Rađena je apikotomija zuba 7. i čišćenje polipa iz sinusa po C-L metodi(kroz kost).
Prošla je operacija sve uredu,nakon 7 dana pušten iz bolnice...to je sve bilo sredinom prvog mjeseca 2013.godine.
Nakon toga nikakvih većih problema nisam imao, jednom je bilo klasična prehlada pretpostavljam,samo sluzavi bijeli sekret konstantno tokom par dana,milijun maramica al i to je prošlo. JEdino da napomenem da uz sve ovo od operacije nikad ne dišem na obe nosnice,uvijek jedna začepljena bude. Vjerojatno zbog septalne devijacije.
e Sad..prije nekoliko dana, uhvatila me prehlada...curenje nosa,prozirna tekucina konstantno, prehlada bez temperature,nos zacepljen, poslije toga odmah me uhvatila promuklost grla...nije bilo znatno crveno niti sekreta u grlu, nakon patnja. Inace uzimao sam Olynth sprej za vrijeme prehlade i zacepljenost, bilo bi odlicno prohodno al nakon prestanka djelovanja spreja bi me uzasno zacepilo te sam nakon 2,3 dana prestao uzimat olynth jer imam osjecaj da mi vise steti nego koristi...nakon toga poceo sam na nos ispuhivati zuti sekret, dva dana sam bio jako zacepljen nisam nista mogao ispuhati, a kad bih ispuhao bio bi izrtazito zut sekret. DA napomenem ovdje nigdje temperature nisamo imao...Isto tako pritisak veliki u frontalnim i maksilarnim sinusima,pogotovo na lijevoj strani koji je operiran te isto tako i pritisak u korjenima zuba na lijevoj strani (oko zuba 6,7). E sad pitanje...S obzirom da temperature nemam, da li da idem po antibiotik? Drugo. Nakon operacije,operater me nije nikad narucio na kontrolni pregled,da li da odem svojevoljno na kontrolni pregled? DA li da ponovo snimim CT pa s time u operatera ili da prvo odem u njega pa da dalje odluci on...
Neznan kakvo je vase misljenje po pitanju biljnih kapi,al koristio sam sinamel kapi na bazi divljeg krastavca,nakon koristenja bi me jako otvorilo tj procistilo bi mi sinuse. tada kad sam uzimao sekret je bio samo proziran i ljepljiv, dal da sad s time probam ocistiti i sinuse kad je zut sekret?
Nadam se nekim odgovorima pa da dalje razmotrimo mogucnosti happy hvala

filip9

09.12.2013. 14:05

Lijep pozdrav! Saljem ovaj upit pod predpostavkom da to ima veze sa sinusima te cu pokusati sto detaljnije objasniti svoj problem.

Imam 23 godine i prije tocno tri mjeseca sam operirao treci krajnik a prosle godine u 12 mjesecu tonzile. Na operaciju sam otisao u dogovoru sa svojim otorincem zbog problema sa gutanjem i disanjem ali i zbog uvecana sva tri krajnika. naime nemogu potpuno udahnuti ni na nos ni usta ali taj osjecaj je zapravo nastao i javlja se u nosu odnosno u nosnoj supljini. Dakle od tegoba mogu navesti zacepljenost nosa ali bez ikakvog iscjetka. grlo je zdravo poptuno nemam temperature ni vrtoglavica. ujutro mi je zapravo najgore jer mi je jedna od nosnica uvijek potpuno zacepljena ali kazem nikakvog isjectka nema niti nos mogu ispuhati a u grlo se nista ne slijeva cak ni kada sam vani na zimi pa se sluznica navlazi ... Takodjer to gutanje je problem u smislu da nekako nemam pritiska prema dolje a i nadutost je prisutna ...ovo nebi htio nekako krivo opisati ali eto to je onako najblize. Najvise me muci taj udah krajnji posto sam sportas. napravio sam jako puno ostalih pretraga i sve je apsolutno zdravo...

Unaprijed hvala na odgovoru i nadam se da sam dovoljno dobro opisao problem.

Lorica34

22.12.2013. 14:25

Poštovana,
Nakon rengenskog snimka sinusa, doktorica je ustanovila da lijevi sinus nije uredu, inace imam jake glavobolje u predjelu cela i jagodica. Dobila sam uputnicu da idem specijalisti za uho, grlo nos, htjela bih da pitam o kakvom bi se pregledu radilo i da li bi boljelo, hvala vam na odgovoru.

ivaaa28

12.01.2014. 18:30

Poštovani, molim vas ko mi možete pomoći, već 2. puta u posljednja 2 mjeseca javlja mi se oteklina lijeve strane nosa, bol negdje oko lijeve obrve i pritisak na lijevo oko, pila sam antibiotike i povuklo mi se, zatim se opet pojavilo i ponovno mi je liječnik propisao antibiotike, bolje mi je ali opet osjećam pritisak u oku i laganu bol oko lijeve obrve. Nemam ostalih simtpoma pa me to pomalo zbunjuje, ne mogu biti sigurna da ima veze sa sinusima, sutra sam naručena na rtg.

sane85

17.02.2014. 12:50

Poštovani,
prije 5 godina dobila sam temperaturu. Uputili su me s hitne na infektologiju a od tamo na rtg sinusa. U nalazu je stajalo kronične promjene na oba frontalna i lijevom maskilarnom sinusu. Pila sam antibiotik. U ovih pet godina često bi oni mene mučili, zajedno sa slijevanjem niz grlo i teškim gutanjem istog većinom u navečer prije spavanja, ponekad i preko dana. Mozda sam jednom dva puta popila u pet godina antibiotik zbog tih sinusa. U 12. mjesecu prošle godine ponovo su me počeli patiti (glavobolje, pečenje iza očiju-kao neko žarenje) međutim pametna ja nisam nikamo otišla. Prije mjesec dana ušla sam ujutro u 6 u kupaonu, sagnula sa da se skinem i odjednom je nešto kao iscurilo s desne strane ispod oka više prema nosu u meki dio, kao neka tekućina. Imala sam oteklinu na licu koja je izgledala kao od zuba ali je bila meka. Otišla sam kod dr. opće prakse svoje liječnice i htjela je da idem odmah orl specijalisti, ali kakao ne radim i ne plaćam dopunsko naravno da nisam otišla. Popila sam 3 ture klavobel bida i evo mjesec dana poslije još nije sve prošlo. Ostala je mala oteklina iznad četvorke zuba desno iz koje ponekad kad se skroz spusti curi bjela tekućina koja nema neugodan niti mrisi niti okus. Ponekad malo otekne ispod oka podočnjak, malo jer nije dovoljno da netko primjeti ali osjetim ja. I ta strana lica mrvicu je otečena u odnosu na lijevi obraz. Opet,dovoljno da vidim ja. Sinusi ne bole, ne cure osim toga slijevanja ali i ono je sad puno manje. Otišla sam na rtg drugi dan nakon što mi se to izlijevanje dogodilo i nalaz je bio: frontalni uredne prozračnosti, lijevi maskilarni rubno zasjenjenje a na desnom maskilarnom zadebljanje sluznice zida etmoidna mekotkiva tvorevina koja može ukazivati na polipodinu tvorevinu. Znam da se etmoidi na tome ne vide, treba na ct. Da li je moguće da se takvo izlijevanje ponovi? Što mogu sama napraviti da ubrzam proces izliječnje ovoga što je iscurilo i nikakko da do kraja prođe? Ovaj tjedan riješit ću dopunsko jer imam pravo na besplatno. Ali ni to nije toliki problem koliki je problem strah. Bojim se jako.

sane85

18.02.2014. 15:05

Samo da još napomenem da nemam začepljen nos, mirise osjećam normalno i u sinusima je osjećaj pritiska iza i između očiju. Ne bi mogla reći da me boli već je malo neugodno. S desne strane gdje se dogodilo to curenje je mrvicu podočnjak malo veći i blago otečeno.

filip1990

09.04.2014. 13:15

Postovani,
Dijagnosticirana mi je izrazena devijacija nosnog septuma. Otezano disem na obje nosnice te cesto moram disati na usta. Mene zanima moze li devijacija septuma uzrokovati svakodnevne glavobolje (osjecaj pritiska), umor te smetnje vida (pritisak u ocima, osjecaj tezine u kapcima te umorne oci)? Oftamoloski nalaz je uredan.
Zahvaljujem na odgovoru

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

01.08.2014. 15:35

Za „Ali123“: Jednostavnim uzimanjem bakteriološkog brisa nosa mogli ste razriješiti dilemu da li uzimati antibiotik ili ne. Sudeći po izgledu nosnog sekreta koji je žute boje, najvjerojatnije se radilo o bakt. upali nosne sluznice i sinusa. Oroantralna fistula ili komunikacija između sinusne i usne šupljine koja je nastala nakon vađenja zuba, operira se uvijek kroz usta, nikada kroz maksilarni sinus. FESS kirurgijom se uglavnom bez većih problema u cjelosti mogu odstraniti sve polipozne mase maksilarnih sinusa.
Za „filip 9“: Ukoliko nemate deformaciju nosne pregrade, tada se morate fokusirati na problem edema nosne sluznice, odnosno donjih nosnih školjki. Niste opisali da li ste pokušali uzimati kortikosteroidne sprejeve u nos, da li ste radili alergološko testiranje, CT sinusa. Također, otežano disanje kroz nos može se dijagnosticirati, odnosno lokalizirati u pojedinim nosnim segmentima akustičkom rinometrijom. Otežano gutanje se dijagnosticira RTG aktom gutanja.
Za „Lorica 34“: Svakako otiđite ORL specijalisti da pogleda RTG snimku i odredi terapiju. Pregled je potpuno bezbolan i ugodan.
Za „ivaa28“: Simptomi bi mogli biti u svezi sa malim sinusnim celulama etmoidalnog labirinta lijeve strane ili ušćem frontalnog lijevog sinusa. Svakako učiniti CT sinusa, RTG ne prikazuje dovoljno kvalitetno navedene strukture.
Za „sane85“: Nemate se čega bojati, dapače morate otići ORL specijalisti jer čekanjem samo pogoršavate problem. Svakako bi prije odlaska trebalo učiniti kvalitetan CT sinusa u aksijalnom, koronalnom i sagitalnom presjeku, budući je ključ dijagnoze upravo u toj pretrazi i svaki će je specijalist sigurno tražiti. Najvjerojatnije se radi o zatorenoj sinusnoj šupljini ili celuli koja treba drenažu.
Za „filip1990“: Deformacija septuma može izazivati glavobolje, pogotovo ako se radi o trnastom nastavku septuma koji dolazi u uski kontakt sa srednjom nosnom školjkom, dok se ostali simptomi koji opisujete više mogu dovesti u svezu sa kroničnom upalom sinusa koja može biti potencirana deformacijom septuma

bajinack

01.09.2014. 12:00

Lijep pozdrav!Molila bi vas da mi pojasnite suprugov nalaz:rtg pns:diskretno mekotkivno zasjenjenje desnog maksilarnog sinusa,kuglasta mekotkivna sjena u podrucju krova desnog sinusa.promjer 1 cm,ili hiperplazija sinusa! Imace suprug pati od teskih glavobolja i pritiska u ocima! Jos cekamo Ctg sinusa.Zabrinuti smo,da nije nesto ozbiljno!! Hvala...

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

01.09.2014. 14:50

Poštovana, radi se o cisti ili polipu desnog maksilarnog sinusa kao odraz kronične upale istog. CT sinusa će pomoći u preciznijoj dijagnozi i planiranju terapije.

Haris225

22.12.2014. 23:20

Poštovani,
imam jedan problem zbog kojeg bi volio da cujem vase misljenje. Jako sam mlad tačnije imam 14 godina , od kako sam bio mlađi to jeste otprilike 5-6 godina. Osjećao sam
"glavobolje " tj bol pored desnog oka , pri završetku nosa . Imao bih jake bolove koje su me navodila na plač i jaki strah. Često bih mi prijao mrak i tišina. Takođe sam primjetio da mi desna nosnica non-stop začepljena i da jedva disem na nju ali u nosu nema nosne sluzi (sline ) . Takođe mi je osjećaj za miris oslabio . Posjećivali smo mnoge doktore ali nijedan od njih nije imao odgovor na moj problem . Sve ovo se desava samo nekoliko sati . U jednom mjesecu me zaboli 2 ili 3 puta . Jedina pojava koja ostaje je začepčljen nos . Inace popijem tabletu protiv bolova i ono ubrza proces . Volio bih da čujem vaše mišljenje.

Hvala unaprijed

Lijepi pozdrravi big-smile


archi_sa

06.07.2015. 13:55

Poštovani,

Moji problemi su sljedeci.

Ujutru kad se probudim izbacujem slajm koji je gust (zuto-zelene boje). Taj slajm je prisutan cijeli dan ali u manjoj mjeri nego ujutru, znaci negdje izmedju nosa i grla i imam osjecaj da mi isusuje grlo. Ne kasljem pa da izbacim slajm nego se kao samo malo napnem u ustima ili grlu (tesko objasniti) ii to izađe. Cini mi se vise da je iz nosa. Primjetio sam da mi se osjeti pljuvacka sto povezujem sa slajmom jer su mi svi zubi zdravi (redovan sam kod stomatologa) ??? Kada kihnem jace osjetim jaku bol u predjelu pluca sa desne strane.
Zatim cesto mi se desava da mi fali zraka udahnem al kao da mi treba jos kisika. Tad se javlja napetost i osjecaj nelagode. Radio sam alergotest ima dosta stavki na koje mogu a i ne moram biti alergican, znaci kao 50% . Previse sam postao i opterećen sa svim ovim i utice čak i na moj drustveni zivot tako da Vas molim za savjet.

Dijagnoze i terapija koje sam dobio kod raznih ljekara su sljedeći:

PRVA DIJAGNOZA:
dg bronchopneumonia lat dx
bronchitis chr alerg
Terapija: klamoks bid lab 2x1, alvesco 2x1 udah, montelukast tab 1x1 navece, flonidan 1x1 navece

Ovo mi je samo pomoglo trenutno kod iskasljavanja tako da mi se ujutru malo smanjio.

Drugi doktor mi kaze da je doktorica lijecila simptome ne uzrok, on je ubjeđen da su sinusi. ALI RTG SINUSA UREDAN ?

DRUGA DIJAGNOZA
Sy sinobronchale
Terapija: Claricide 500 2x1 iza jela uz Aprazol 2x1 prije jela, bronhostop 3x1, Alergodil u nos 2x dnevno

Da li se Vama ova zadnja dijagnoza cini ispravnijom od ove prve i sta Vi mislite da mogao biti UZROK mojih problema ?

HVALA VAM UNAPRIJED !

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

06.09.2015. 22:35

Poštovani, po Vašem detaljnom opisu mogu zaključiti da imate postnazalnu sekreciju. Radi se o sekretu iz sinusa koji putem nosa odlazi u ždrijelo i tada ga pacijent iskašlje ili proguta. Obično je znak kronične upale sinusa ili je isprovociran GERD-om. Uredan RTG nalaz ne mora isključivati kron. sinuitis budući je oko 20% RTG nalaza lažno negativno ili pozitivno. Ne razumijem Vaš opis rezultata alergološkog testiranja, da li jeste ili niste alergični na pojedine inhalatorne alergene? Terapija postnazalne sekrecije ovisi o njezinom uzroku.