Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sinusi


Autor Poruka

frogy

18.09.2009. 22:15

Nakon svake prehlade, začepe mi se sinusi, sekret je zelen i užasno me boli glava. Liječnica me poslala na RTG i bris nosa i ždrijela. Nalaz brisa i ždrijela je fiziološka flora. Molim da mi objasnite nalaz RTG:
Na snimci paran. šupljina totalno je zasjenjen desni maksilarni sinus, a subtotalno lijevi sa vidljivim nivoom.
Edem nosne sluznice uz urednu prozračenost paran. šupljina.

Unaprijed zahvaljujem!

Domagoj Parazajder, dr. med.

26.09.2009. 18:45

Poštovani, ovakav nalaz ukazuje na akutnu ili kroničnu upalu sinusa, čeljusnih sigurno (sukladno nalazu rtg-a, no mogu biti upaljeni i drugi paranazalni sinusi), u kojima se najvjerojatnije nalazi i patološki supstrat (gnoj - pogotovo u lijevom zbog opisanog nivoa). Za točnu procjenu stanja i mogućnostima liječenja (antibiotik, topički kortikosteroid, eventualno i operacija sinusa) potreban je pregled orl-oga.

mama mery

21.09.2016. 12:40

Poštovani, godinama imam problema s glavoboljom. Obavezno se javi ako sam izložena i najmanjem propuhu, klimi, pogotovo ako mi je čelo oznojeno. Boli zna početi naglo i oštro ispod desnog oka ili polagano, ali onda me boli u predjelu svih sinusa, bol se širi u čeljust i zube. Kod Oftamologa svi nalazi uredni. U siječnju sam slikala sinuse i pokazalo se da imam einhomogeno zasjenjenje frontalnih sinusa i endem sluznice nosa. Popila sam dvije ture antibiotika. Na ORL pregledu, u veljači, uočen tkz. trn u desnoj nosnici. Muči me to što mi u zadnje vrijeme jako smetaju visoki tonovi npr, zveckanje posuđem ili glasn TV. Ujutro su mi oči natečene i osjećam napetosti s lijeve i desne strane nosa i imam nazalan govor. Nos mi nije začepljen i ne curi, osjetim da mi se slijeva u grlo. I najveći problem zadnjih mjesec dana je što mi se lagano vrti dok naglo pomaknem glavu ili pak po noći u krevetu. Zanima me da li je sve navedeno povezano i što mi je činiti?
Srdačan pozdrav!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.11.2016. 13:55

Poštovana, glavobolje koje opisujete i uvjete u kojima nastaju, nazalni govor, postnazalna sekrecija ukazuju na mogući vazomotorni problem sluznice nosa i paranazalnih sinusa.Naime, relativno često u uvjetima promjene mikroklime dolazi do edema sluznice koja rezultira opstrukcijom sinusnih ušća, stvaranjem negativnog tlaka unutar sinusa, izlučivanjem transudata iz sluznice, te posljedično navedenim smetnjama. Radi se o prirođenoj sklonosti sluznice da vulnerabilno reagira na promjene temperature okoline, i zato se problem ne može uzročno riješiti, već možemo djelovati samo simptomatski. Pojednostavljeno, zaštitite se od hladnoće i propuha i pomoću kapi u nos održavajte nos prohodnim. Vrtoglavice opisanog tipa trebate obraditi pri neurologu.