Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sinusi - neobična sluz i mogućnost da se spriječi umjesti liječi


Autor Poruka

Korisnik_portala

30.08.2008. 14:55

Poštovani,

imam 35 godina i vrlo sam osjetljiva na viroze. Gotovo svaka prehlada završi na upale sinusa, bol glave u potiljku, a ponekad se pretvori i u bronhitis. Tada mi specijalist najčešće napiše neki antibiotik i stvar se za taj put riješi. Unatoč antibioticima, poslije se još dugo mučim sa jutarnjim iskašljavanjima sluzi što se po noći is sinusa spustila u grlo/zeludac. Sluz ne dolazi od začepljenog nosa jer on bude sasvim čist i prohodan i bez ikakvih kapi za nos, a ja ipak stalno osjećam da gutam nešto "u pozadini" što do nosa ni ne dolazi. Jedan ORL specijalist je posebnim pregledom (uvlačenjem cijevi u nos) utvrdio jaku deformaciju septuma tipa 5desno i naveo da postoji "masa
pjenušave sluzi u stražnjim regijama".

Prvo pitanje - zanima me od čega potječe ta sluz i kako je se mogu riješiti.

Odmah kad viroza počne počnu se začepljivati "stražnji" sinusi, (budući da ne znam terminologiju, mogu samo opisati), osjećam jak pritisak u glavi (negdje između stražnjeg dijela i nosa, iznad nepca) iako nos gotovo uvijek ostane sasvim čist ili je sekret bijel i proziran. Nisku temperaturu obično imam dan ili dva, a onda se počne dešavati to začepljivanje kojem ne mogu ili ne znam pomoći - osim antibioticima.

Drugo pitanje - mogu li nešto poduzeti kad viroza počne da ne dođe do upale koju mogu liječiti samo antibioticima?

Treće pitanje - u kojoj mjeri devijacija septuma može utjecati na ovakve upale - ipak je devijacija samo na jednoj strani i ne cini mi se kao kljucan problem.

Uanprijed zahvaljujem na Vasem odgovoru

Domagoj Parazajder, dr. med.

01.09.2008. 13:30

Poštovana, kod vas se očiti većina respiratornih infekcija komplicira upalom paranazalnih sinusa, a s obzirom na učestalost istih, vjerojatno se radi o vrsti kroničnog sinuitisa (pogotovo ako imate učestali postnazalni slijev sekreta - isti je produkt sluznice sinusa). Deformacija nosne pregrade može uzrokovati otežanu ventilaciju sinusa i skolnost upali, no bez detaljnog pregleda ne mogu znati koja je veličina deformacije i njezin utjecaj na ventilaciju nosa, ni kakav je ostali nalaz nosne šupljine, uključujući i otvore paranazalnih sinusa. Što se tiče eventualne prevencije upala sinusa za vrijeme respiratorne infekcije, korisno je već sa početkom prehlade početi koristiti topičke kortikosteroide kroz nekoliko dana (dok traje resp. infekt) - Nasonex, Flixonase ili Tafen nasal. Sretno!

Korisnik_portala

04.09.2008. 09:55

Hvala Vam na odgovoru.
Jedan mi je lijecnik rekao da mi kortikosterodini sprejevi kao Flixonase, Tafen i Nasonex smanjuju ionako loš imunitet te da mi ih ne preporuča. Ima li istine u tome? Općenito postoji li, i u kojoj mjeri korištenja, štetnost? Postoje li neki drugi preparati koji rade slično, a da nsiu kortikosteroidi?

Također, planiram trudnoću i pitam se što ću tada moći koristiti - da li preporučate iste ove lijekove?

Lijep pozdrav

Domagoj Parazajder, dr. med.

23.09.2008. 09:50

Poštovana, današnji kortikosteroidni sprejevi imaju prvenstveno lokalni učinak na sluznicu nosa, a sistemska resorpcija je minimalna, tako da se bez problema mogu koristiti mjesecima. Trudnicama se ne preporučuje gotovo ništa, no Tafen je (iako je najstariji i ima veću sistemsku resorpciju o ostalih) dozvoljen i kod trudnica (ostali - Nasonex i Flixonase su kraće na tržištu te vjerojatno još nije dokazan utjecaj na trudnoću, no imaju manju sistemsku resorpciju).

Korisnik_portala

29.10.2009. 23:00

Poštovani,
javljam se nastavno na Vas odgovor od lani - 23.9.2008.
U medjuvremenu sam bila kod Vas u ambulanti prilikom jedne jače upale sinusa.

(Prepisano iz nalazabig-smileijagnoza: Rhinosinusitis chonica exacerbata. Status. RNS edem, hiperemija, sasušeni sekret endonazalno, ostali je ORL nalaz uredan.
Kontrolni nalaz nakon terapije Lekoklarom: Anamneza: sekret više nije zelen već serozan, CT PNS je uredan, deforacija septuma)

Nakon saniranja upale, za daljnju prevenciju ste mi preporučili, kao i ovdje, prevenciju Nasonexom, 1x2 uštrcaja u slučaju da osjećam opisane tegobe. Nekoliko puta mi je to u pomoglo kroz ovih godinu dana – najviše kad sam bila vrlo blago prehlađena ili kad nisam imala temperaturu.

Nedavno me uhvatila viroza (dijagnoza liječnice opće prakse), dva dana temperatura 38 i jako crveno grlo. Odmah sam počela s preventivnom dozom Nazonexa, ali mojom zabunom nisam postupila kako ste rekli (1x2 uštrcaja) već 2x1. Viroza mi je prošla nakon dva tri dana, ali se nisam uspjela spasiti bola sinusa – glavobolje u zatiljku su se počele javljati nakon 5 dana, i osjetila sam pritisak "stražnjih" sinusa. Iz nosa je počeo i zeleni sekret. Obilno sam ispirala nos fiziološkom otopinom 5x na dan (već od samog početka). Koristila sam i Aqua maris, a u početku za odčepljivanje nosa i Operil. Čekala sam hoće li se to samo povući još nekoliko dana, ali ipak nije išlo. Od liječnice opće prakse sam dobila Lekoklar, (a prema uputama koje ste napisali za ovakve situacije). Zanima me, da li sam upalu sinusa u ovom slučaju možda mogla spriječiti da sam pravilno postupila s Nazonexom - 1x2, umjesto 2x1? Također, da li se u ovom slučaju upala mogla spriječiti jačom dozom Nazonexa i ako da, koja bi to doza bila? Pročitala sam uputu u kojoj kažu da je najveća dopuštena doza 4x1. Nastojim, ako je ikako moguće spriječiti da moram piti antibiotike te Vas lijepo molim za odgovor i savjet. Unaprijed zahvaljujem uz srdačan pozdrav!

Domagoj Parazajder, dr. med.

15.11.2009. 13:55

Ne vjerujem da ste si naškodili uzmajući nasonex 2x1 a ne 1x2, ukupna doza je bila ista jedino ste se gnajvili dva puta dnevno. Osobno, kod teže kliničke slike, kroz kraće vrijeme (10-14 dana) i sam preporučam više doze (obično 2x2), no tada redovito dajem i antibiotik - nije nužno uzimati veće doze od 1x2 kod početka respiratornih infekcija, ukoliko ipak dođe do bakterijske superinfekcije ,što ste vi sada imali, ni četverostruko veća doza ne bi je spriječila. Dakle, topički kortikoteroid je dobra mjera kod vas, no nekad će trebati dodati i antibiotik (nadam se vrlo rijetko - a što se tiče ovakve terapije, koristim je i sam - nisam se dao operirati happy )U svakom slučaju, pošto ste imali jaču upalu, antibitoik je bio opravdan te ga uzmite kroz 14 dana a nasonex nastavite (1x2) ukupno do mjesec dana, uz lavaže fiziološkom otopinom. Ukoliko vam zaostanu simptomi i po tome, biti će potreban kontrolni orl pregled. Lijep pozdrav!

leleni

25.11.2009. 11:00

Poštovani,
iam česte upale sinusa ,a zadnju upalu sinusa sam prebolila prije mjesec dana sa klimicinom.
Sad sam opet bolesna,ali ne mogu odrediti da li je to prehlada ili ponovno upala sinusa,jer temperature nemam,al mi je nos začepljen i ujutro imam nakupine u grlu,koje se cijede tijekom noći iz nosa.Pijem trenutno maxflu,jedem dosta voća i pijem čaja.Inhaliram se i koristim sterimar.
Inače,imam alergijski rinitis i koristim Flixonase,pijem dosta preparat za podizanje imuniteta,ali više ne znam šta da radim.Prije 3 god sam izvadila krajnike,misleći daj e mojim mukama kra(jersam godišnje imala bar 7-8 gnojnih angini)j,al onda su došli problemi sa sinusima,što je još i gore.
Trenutačno ne znam šta da radim,dal mi ponovo treb aantibiotik ili je ipak ovo samo prehlada?
Zahvaljujem unaprijed

Domagoj Parazajder, dr. med.

06.12.2009. 14:15

Odluku o tome da li je potreban antibiotik može se donijeti tek nakon pregleda, prvenstveno jkod liječnika opće medicine, te eventualno i kod orl-oga; pretpostavljam da ste isti već učinili ukoliko nije došlo do poboljšanja smetnji.
U svakom slučaju, ako su problemi sa sinusima intezivni, učinite pregled orl-oga, koji će procijeniti potrebu za dodatnom obradom (endoskopija nosa, CT sinusa), te terapijske mogućnosti. Lijep pozdrav!

10.12.2009. 13:00

Poštovani, evo i mog pitanja u vezi sinusa. Imam 50 g. i nisam nikada sa sinusima imao nekih problema. Prije nekih 20-tak dana sam se nahladio na utakmici (bilo je i par hladnih piva - malih). Bio sam izgubio glas (promuklost), nije mi ni nos curio. Mislio sam to na nogama pregurati (kalcij, čaj, c vitamin), ali nakon par dana kašalj, suh, iritantan pa malo se nos zatvori, itd. Moram priznati da me budilo i noću i malo mi je sjelo i na živce. Odem doktorici, krajnici malo otekli, antibiotik i gotovo. Evo situacije nakon antibiotika. Od njih je proteklo nekih 7 dana. Nos je relativno prohodan i čist. Kapi gotovo da nisam koristio. Cijelo ovo vrijeme nisam maramicu trebao. Nemam šta ispiriti. Grlo, ma platio bih za neko iskašljavanje, ali ništa. PROBLEM: noću kada se smirim i legnem (a i danju katkada) osjetim kao da mi nešto lagano curka iz sinusa u grlo. Iritantno za poluditi. Danju me zna uhvatiti neki suhi kašalj, neproduktivan. Jedan dan ništa od kašlja, sutra nanovo. Ovo iz sinusa u grlo curka i dalje. Nekih par dana (kupio plastični inhalator i kapi eteričnog ulja) inhaliram sinuse 2 puta na dan (jutro i veče). Čini mi se da djeluje? Počinjem piti puno tekućine. Vidim da se tu spominju i neki spray- evi? Molim vas za savjet - kako se riješiti te sluzi, a s njom i kašlja?!
Unaprijed hvala na odgovoru!

Domagoj Parazajder, dr. med.

23.12.2009. 19:55

Pošto se kod vas najvjerojatnije radi o zaostaloj nadraženosti/upali sinusa, savjetujem, u dogovoru s liječnikom, pokušati i sa kortikosteroidnim sprejem za nos (Nasonex, Tafen, Flixonase), uz ispiranje nosa fiziološkom otopinom, a ako cijela stvar ne pomogne, tada je potreban orl pregled radi daljnje obrade/terapije (može uključivati i prolongiranu antibiotsku terapiju...).
Lijep pozdrav!