Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sinusni problemi


Autor Poruka

Bennis

19.02.2009. 09:25

Postovani,
Vec 10 mjeseci imam probleme sa sinusima. Isla sam kod otorinolaringologa i on mi je rekao da postoji mogucnost akutnog sinuizitisa, nakon rendgenskog snimka sinusa.Dobila sam terapiju antibioticimakoja mi nije pomogla. Ja i dalje imam konstanto vrijeme zacepljenje sinusa sa stalnim iscjedkom iz nosa koji je dosta gustog sastava i ponekada prkrvljen sa par krvnih niti. Koristila sam razne vrste antibiotika kao sto su: Amoksiklav,Amoksicilin,Baktrin i antibiotske kapi ali nisam imala nikakvih posebnih poboljsanja. Pored antibiotika koristila sam i sada trenutno koristim tablete za kongestiju na bazi Phenylephrine , fizioloske otopine za ispiranje nosa ali ni od njih nemam nikakav osjecaj poboljsanja moje nosnice su totalno zacepljene i imam stalni osjecaj pritiska u predjelu maxilarnih i frontalnih sinusa. Jedino sredstvo koje mi pomogne da moji nazalni putevi budu otvoreni samo nekoliko sati su kapi Zolynd (ksilometazolin-hidrohlorid 0,05%).
Molim vas da me posavjetujete sta da uradim i po vasem misljenju koju vrstu lijekova mi preporucujete da sada uzimam . Trenutno nisam u Hrvatskoj u nisam u mogucnosti do Juna mjeseca da odem kod ljekara .

Unaprijed hvala puno...

Domagoj Parazajder, dr. med.

10.03.2009. 21:50

Postovana, opisani problemi najvise govore u prilog za kronicnu upalu sinusa, gdje postoji i pitanje uzroka takve upale (alergijski rinitis, akutna upala koja je presla u kronicnu...). Antibiotska terapija koju ste naveli moze dovesti do trenutnog poboljsanja simptoma no nece izljeciti kronicnu upalu sinusa. Uz to, koristenje nazalnih dekongestiva kroz dulje vrijeme dodatno ostecuje sluznicu nosa i pogorsava situaciju, a djeluje samo na kratkotrajno poboljsanje disanja na nos. RTG sinusa je manjkav u procjeni staanja kod kronicnih sinuitisa. S obzirom na sve, svakako ucinite pregled orl-oga koji ce pogledati status vaseg nosa, po mogucnosti uciniti pregled nosne supljine optikom, te preporuciti pretrage (najcesce CT sinusa), radi tocnog utvdjivanja stanja. Lijekovi koji se koriste u lijecenju kronicnog sinuitisa su najcesce antibiotici (klaritromicin, klindamicin...), i to kroz dulje vrijeme (preko mjesec dana), uz ispiranje nosa fizioloskom otopinom, te nazalni kortikosteroidi (nasonex i sl.); posljednje navedene preporucujem i kod "odvikavanja" od kapi za nos (dekongestiva), koje je nuzno ukoliko se zeli rjesiti problem. Sretno!