Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


srednje uho


Autor Poruka

sanja29

16.09.2008. 23:10

Obzirom da sam iz Vaših odgovora saznala više nego od tri specijalista, najljepše molim za komentar na slijedeću situaciju: Prije nešto više od dva tjedna, vjerojatno u akutnoj fazi jednog od alergijskih napada, prilikom vožnje avionom osjetila sam snažan pritisak i bol u ušima. Tada mi se u nekim položajima začepljivalo desno uho, da bi nakon dva dana ostalo potupno začepljeno sa osjećajem pritiska, osjetno slabijim sluhom i stalnim jačim šumom. Kako sam se istovremeno loše osjećala uz zaštopanost i gusti iscjedak nosa, otišla sam na opću praksu i dobila antibiotik Klavax zbog dijagnosticirane upale desnog uha.
Opće stanje se nešto primirilo nakon 7 dana, ali uho je ostalo nepromijenjeno. Kako više nije bilo vanjskih naznaka upale poslana sam specijalistu. Stanje je pripisano alergijskoj reakciji, i vjerojatno trenutnoj začepljenosti eustahijeve cijevi te mi je rečeno da nastavim koristiti tafen i telfast koji su mi u zadnjih godinu dana vrlo dobro rješavali alergijske napade. Nakon nekoliko dana počela sam se iznimno loše osjećati sa simptomima snažnog umora, lagane vrtoglavice, napetosti u ušima, a posebice desnom uhu i laganom glavoboljom u predjelu čela između očiju. Učinjen je tonalni audiogram koji je pokazao slabiji sluh u desnom uhu koji sam i sama konstatirala: provodna redukcija praga sluha na razini 20-30-20-45dB FIŠ negativan, a Timpanometrijski nalaz kaže: na desnom uhu se bilježi tip B krivulje, na lijevom uhu tip A krivulje, CSR su na CLL i IPSI podraživanja na lijevom uhu unutar fizioloških granica odazvani.
Nitko mi nije objasnio timpanometrijski nalaz, niti što se sa mnom događa i što točno trebam činiti, osim što mi je specijalistica na šalati kratko i grubo odbrusila da moram nalijevati kapljice za nos u litrama. Treći specijalist koji je poslije čitao kolegičine nalaze i primjetio obostrano zamućen i skraćen refleks propisao je nekoliko antialergijskih sprejeva i tableta: clarinase, fliksonaze, kromoglicin, Aerius i fiziološku otopinu.
Sa svim nalazima otišla sam na opću praksu po recepte te naišla na očito negodovanje doktorice oko moje zabrinutosti stanjem uz riječi da će sve proći sa ili bez posljedica što god ja činila.
Isti dan lagana glavobolja pretvorila se u noćnu moru sa bolovima popraćenim umorom, iscrpljenošću, vrtoglavicom i snažnim pulsirajućim bolom u predjelu sinusa naročito pri saginjanju naprijed i lijeganju. Temperatura nije prelazila 37.
Iz raznih članaka na internetu zaključila sam kako se radi o upali sinusa i nastavila se sama liječiti čajevima, toplim oblozima i odmaranjem.
Od dijelova svih specijalista izvukla sam ono što mi se činilo najlogičnije, a to je začepljenost eustahijeve tube koju treba obilnim kapljicama otčepiti kako se stvari ne bi zakomplicirale.
Danas je prošlo tri dana od akutne faze i situacija je nešto bolja, glava povremeno zaboli, ali još uvije izbjegavam saginjanje naprijed, pritisak u ušima je gotovo nestao, no začepljenost i slabiji sluh popraćen šumom su ostali. Sitacija sa uhom me najviše smeta, pogotovo što mi je posao prepun komunikacije, a ja više čujem sebe nego druge.
Jesam li na dobrom putu ozdravljenja ili trebam još nešto učiniti. Isto tako najljepše molim da mi objasnite timpanometrijski nalaz.
Unaprijed zahvaljujem.

Domagoj Parazajder, dr. med.

17.09.2008. 21:20

Poštovana, kombinacija alergijskog rinitisa i vožnje avionom (uslijed naglih promjena barometarskog tlaka), izazvala je katar (začepljenost) eustahijeve tube. Eustahijeva tuba služi za normalnu ventilaciju srednjeg uha i kada ne funkcionira, dolazi do resorpcije zraka u području srednjeg uha (dio uha iza bubjića gdje se nalaze slušne koščice i gdje se zvuk pojačava i prenosi na unutarnje uho gdje se pretvara u električni signal koji se prenosi do mozga - ukratko). Zbog toga se uvlači bubnjić i ukrućuje lanac slušnih koščica što za posljedicu ima osjećaj pritiska/začepljenosti u uhu kao i nagluhost. U nalazu tonskog audiograma, kod razvijenog katara tube nalazimo, obično blagu do srednju provodnu nagluhost (kao što je i kod vas), a timpanometrijom dokazujemo lošiju podatljivost bubnjića, odnosno laički, slabiju pomičnost lanca slušnih koščica kao posljedicu negativnog tlaka u ušima (B krivulja, za razliku od tzv A krivulje, koja je uredna, a postoji i C krivulja - između A i B). Bolest se liječi prvenstveno kapanjem nosa dekongestivima (ne predugo, ukoliko se rabe dulje od 7-10 dana potrebno je kroz nekoliko dana učiniti pauzu), žvakanjem žvakača - žvačni mišići otvaraju/zatvaraju eustahijevu tubu, grijanjem uha žaruljom 2x10 minuta dnevno, primjenom mukolitika - što vam je propisano, a u slučaju dodatne alergije i primjenom kortikosteroidnog spreja sa nos (samo jedan - nasonex,flixonase, tafen) i antihistaminika (samo jedan - aerius, claritine, xyzal, rinolan,flonidan,telfast...), Korisno je i propuhivanje eustahijeve tube (sami ili od strane orl-oga), no ne preporuča se u fazi akutne upale sinusa zbog mogućnosti bakterijske upale uha. U slučaju neupjeha terapije (čeka se i do tri mjeseca), indicirana je miringotomija - manji zahvat kojim se na bubnjiću napravi mali otvor (1-2mm), za ventilaciju srednjeg uha i u koji se po potrebi stavlja i ventilacijska cijevčica. Ostali simptomi koje ste opisali posljedica su kompliciranja jakog alergijskog rinitisa upalom sinusa (zbog začepljenosti ušća sinusa, resorpcije zraka i razvoja infekcije u njima), koja vam očito prolazi, no ukoliko ne prođe, potrebna je i dodatna antiobiotska terapija. U svakom slučaju, potrebne su redovite kontrole orl-oga do sanacije stanja. Želim vam puno sreće u liječenju!

sanja29

18.09.2008. 15:30

HVALA!

Domagoj Parazajder, dr. med.

22.09.2008. 10:30

Nema na čemu!

sanja29

04.09.2014. 16:45

Poštovani doktore,
Prošlo je 6 godina od problema koje sam opisala 2008 godine i moram reći da od tada imam više ili manje izražene jednake simptome u ovo doba godine. Bila sam i na alergološkom testiranju jer je prva pomisao ambrozija, no nije se pokazala neka velika preosjetljivost na tu biljku. Istina, imam dokazanu alregiju na nekoliko biljaka/ trava koje se protežu skoro cijelu godinu, ali očito u ovo doba godine njihova kombinacija djeluje vrlo nepovoljno.
Ono što me u svemu zabrinjava je što od one vožnje avionom i svih problema koje sam opisala, gotovo redovito u ovo doba godine završim sa upalom uha i nagluhošću koja traje tjednima (isto desno uho). Nekih godina je izraženija bol u sinusima, nekih godina problemi sa uhom, koji su mi čak i draži jer su vidljivi pa doktorica opće prakse propiše antibiotik i u pravilu se tek tada sve riješi (potraje i po 1-1,5 mjesec). Ove godine imam izrazito problema sa sinusima (uvijek se radi o frontalnim), obilan gusti iscjedak iz nosa, kašalj, potpuni gubitak glasa, izrazito jaka glavobolja popraćena mučninom i općenito jako lošim stanjem (umor) uz temperaturu 37,5-38,2. Iako je povijesno očigledno da moje stanje ne prolazi samo od sebe, doktorica ne želi propisati antibiotik obrazlažući odluku izostankom vidljivih znakova upale. Cjelokupno stanje traje 15 dana.
Razumijem da je pogrešno davati antibiotik za sve što nije bakterijska upala ili infekcija, no s druge strane ne znam mogu li svi gore opisani simptomi ostaviti trajne posljedice zbog neliječenja ili odugovlačenja sa liječenjem (mislim na probleme sa uhom i sinusima) jer je očito da se svake godine nešto što je vjerojatno započelo virozom ili alergijom u mom slučaju dodatno zakomplicira.
Dakle pitanje jest, antibiotik da ili ne? Možda ako imate kakav savjet kako preventivno pomoći, ublažiti i skratiti ove već redovite godišnje muke?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

08.09.2014. 20:25

Poštovana, evidentno je da epizoda uvijek počinje se alergijskom reakcijom na koji se nakalemi sekundarna bakterijska infekcija. Prvo što morate učiniti je ublažiti alergijsku reakciju kako bi omogućili adekvatnu ventilaciju bubnjišta i sinusnih šupljina otvaranjem sinusnih ušća i ušća Eustahijevih tuba. Ako ste u tome uspješni, izbjegnut ćete sekundarnu bakterijsku infekciju i prištediti si mnogo neugodnosti. Ukoliko se infekcija ipak dogodi, učinite bakteriološki bris nosa i ždrijela, te primjenjujte terapiju shodno nalazu antibiograma. Ako ste u mogućnosti boraviti u "kriznom periodu" na moru, priuštite si to zadovoljstvo; morska mikroklima vrlo povoljno djeluje na respiratornu sluznicu.