Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tympanomastoidectomia


Autor Poruka

mafi

06.01.2009. 19:45

Poštovani,

Meni je, zbog kolesteatoma, napravljena tympanomastoidectomia - skratit ću i navest što piše u otpusnom pismu: antrotomija, atikotomija, otvorena tehnika, rušenje str. zida zvukovoda, odstranjenje kolesteatoma koji se nalazi iznad slušnih koščica te do u prednji atik. Kanal facijalisa uredan, stapes inkus i inkudomalearni zglob uredni, lanac pomičan. Fascija temp. mišića underlay pod bubnjić te na trep. šupljinu.
Sluh na tom uhu mi se se,subjektivno, veoma pogoršao. S obzirom na stanje slušnih koščica postoji li ikakva mogućnost poboljšanja sluha?
Također, interesira me dali postoji i koja je razlika između radikalne trepanacije i tympanomastoidectomije i što to znači za pacijenta?

Zahvaljujem i lijep pozdrav,

Anita

Domagoj Parazajder, dr. med.

11.01.2009. 13:10

Poštovana, operacija uha kod vas je u prvom redu bila bitna zbog odstranjenja kolesteatoma koji zbog svog ekspanzivnog potencijala (po sastavu posve dobroćudna tvorba, no raste na mjestu gdje može napraviti gadne, po život opasne komlpikacije) mora biti rješen kirurškim putem. Nakon takvih operacija često dolazi i do pogoršanja sluha, jer su rezultati rekonstrukcije prostora srednjeg uha koji je narušen samim kolestatomom i kroničnom upalom, često lošiji u smislu funkcije uha, no nužni i vrlo dobri zbog otklanjanja potencijalnih ili već razvijenih komplikacija. Niste naveli kada je bila operacija, niti da li ste nakon nje radili konkretnu provjeru sluha (tonski audiogram), što je potrebno radi usporedbe kvalitete sluha prije i poslije zahvata. Operacija koja je kod vas izvršena je zbog same osnovne bolesti bila dosta opsežna, no ne radi se o klasičnoj radikalnoj operaciji srednjeg uha, jer je očuvan prostor bubnjišta sa slušnim koščicama i rekonstruiran je defekt bubnjića. Kod klasične radikalne operacija odstranjuje se ostatak slušnih koščica (ukoliko već nisu uništene bolešću) te se bubnjište (prostor iza bubnjića u kojem se nalaze slušne koščice) i prostor nastao odstranjenjem mastoidnih celula zajedno sa zvukovodom spajaju u jednu cijelinu i prekrivaju, najčešće mišičnom fascijom. Zahvat se radi kod najtežih oblika bolesti srednjeg uha te rezultira bitno lošijim sluhom na operiranom uhu. Nadam se da sam pomogao odogovorom, sretno!