Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uho


Autor Poruka

mvukovic

19.09.2007. 17:04

imam dijete od godinu dana koje je od rođenja savršeno zdravo. prije dva mjeseca prebolio je trodnevnu groznicu i tada su počeli problemi. odmah nakon trodnevne groznice dobio je upalu oba uha i popio Klavocin. od tada smo 5 puta bili kod doktora i svaki mu je put potvrđena upala (crvenilo bubnjića ili zvukovoda) desnog uha te je ili dobio antibiotik ili Garasone kapi. ono što me najviše u svemu tome muči je da dijete ima potpuno čist nosić, nema nikakvog iscjetka, nije prehlađeno, diše normalno i kad je budan i kad spava. pedijatrica to objašnjava sklonošću prema upali uha, ali dvoje starije dijece nikada u životu nisu imali upalu uha. možete li mi molim vas objasniti od kud upala ako su dišni putevi čisti i da li da se obratim specijalistu?

Domagoj Parazajder, dr. med.

02.10.2007. 17:45

Štovana, pretpostavljam da se kod vašeg djeteta radilo o akutnim upalama srednjeg uha. Istina je da su neka djeca sklonija upalama srednjeg uha, i dok je taj broj do 7-8 puta godišnje, i ukoliko nisu komplicirane, osim redovitih kontrola i pravodobne terapije, ne treba paničariti. Istina je da se upale srednjeg uha najčešće javljaju u sklopu respiratorne infekcije (gornjih dišnih puteva), no mogu se javiti i iz čistog mira. U svakom slučaju, preporučam pregled specijaliste ORL-oga, radi pregleda nosa, postnazalnog prostora i uha, a svakako učinite i timpanometriju (pretraga koja se može obaviti u svakoj opremljenijoj ORL poliklinici ili odjelu); timpanometrija će pokazati kakvo je stanje srednjeg uha (prostora iza bubnjića), i utvrditi da li je upala u potpunosti sanirana, te da li se razvija eventualni serozni otitis (o istome je detaljno pisano na ovom forumu i može se pogledati). Jedno od rješenja kod učestalih upala srednjeg uha je postavljanje ventilacijske cjevčice u bubnjić (isto detaljno opisano ranije).

anaa

02.05.2014. 19:10

Poštovani,
Imam dijete staro 5 ipol godina.Prije 3 mjeseca smo primjetili da slabo čuje i odveli ga na pregled kod url gdje mu se nalaz pokazao jako loš( i timpanogram i mjerenje sluha), doktorica nam je preporučila ugradnju cijevčića al svakako prije toga čišćenje nosa fiziološkom i to u velikim količinama narednih mjesec ipol dana i sad pri ponovnom pregledu zvuk mu se znatno poboljšao što smo primjetili i sami doma da puno bolje čuje međutim nalaz timpanograma je čak i gori od prijašnjeg koji je bio loš???..Prehlada je povremeno prisutna al ništa veliko....Dali je potrebno odvest dijete na nekakve dodatne pretrage i što to znači kad je tinpanogram loš a dijete jako dobro čuje..Dali ima razloga za paniku?

Zahvaljujem,
Zabrinuta mama

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.06.2014. 01:05

Poštovana, ukoliko ste primjetili poboljšanje sluha kod djeteta, malo je vjerojatno da je došlo do pogoršanja nalaza timpanomgrama. Uostalom, morate opisati točan nalaz timpanograma, njegov tip krivulje i vrijednost, u oba navrata, kako bi znali što uspoređujemo. Također, uz timpanogram se obično radi i tonski audiogram koji nalazom prati vrijednosti timpanometrije.