Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Upala sinusa/šumovi i cviljenje u ušima


Autor Poruka

Marijamarija

28.05.2015. 12:55

Postovana, zadnjih tjedan dana me muci nesto sto nalikuje upali sinusa, no mozda je rijec i o obicnoj prrhladi (neprestano curenje nosa i produktivni kasalj zbog toga sto iz nosa iscuri u grlo). Medutim, ono sto me muci je nesto drugo, uzrokovano time. Buduci da neprestano pušem nos, i zo poprilicno intenzivno jer inace ne mogu disati ili mi curi u grlo, pocelo mi se dogadati to da mi se uši "zacepe" dok pusem nos. Prvo je pocelo s tim, zatim je preraslo u svojevrsno cviljenje u usima, uz zacepljenje, a kasnije su se poceli javljati i lagani sumovi u usima. Uz to mu se pri svakom zacepljenju uha (koje se sad dogodi vec pri svakom puhanju nosa) javi vrtoglavica i slabost. Vrtoglavica uglavnom prode dok mi se usi odcepe, ili ostane neko vrijeme, ali jako slaba, a slabost je sad vec gotovo neprestana.
Zanima me ima li razloga za ozbiljniju brigu, ili bi to trebalo bez posljedica proci kad prode i bolest?

Hvala unaprijed

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

29.07.2015. 20:35

Poštovana, simptomi koje opisujete su tipični za upalu Eustahijeve tube koja spaja srednje uho sa ždrijelom i služi za izjednačavanje tlaka srednjeg uha sa atmosferskim tlakom. Evidentno je da se upala nosne sluznice proširila na sluznicu paranazalnih sinusa i sluznicu Eustahijeve tube. Vrtoglavica koju osjećate prilikom ispuhavanja nosa nije neobična, a nastaje zbog prolaska zraka pod pritiskom kroz Eustahijevu tubu i podraživanja centra za ravnotežu unutrašnjeg uha prolaskom kroz srednje uho. Svoj problem možete riješiti korištenjem vazokonstrikcijskih kapi u nos 3-4 x dan, ali na način da kapi dođu u kontakt sa ušćem Eustahijeve tube ( ležanje na leđima, zabačena i rotirana glava u smjeru strane nosa u koji se ukapavaju kapi). Naravno, ukoliko je bakteriološki bris nosa pozitivan, koriste se i antibiotici temeljem nalaza antibiograma. Uspostavljanjem uredne prohodnosti Eustahijevih tuba, sve zvučne senzacije u smislu šumova, cviljenja, začepljenosti i oslabljenog sluha također nestaju.