Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Upala uha


Autor Poruka

franjo15

20.06.2009. 20:00

Poštovani,

bio sam kod svoga liječnika radi začepljenog lijevoga uha, liječnik je nakon pregleda oba uha rekao da je problem u desnom, i da moram kakapi kapi u nos, ali ja sam rekao da je problem u lijevom i onda mi je dokor rekao da imam upalu uha, i prepisao mi je "Azitromicin lek 500mg 3tablete" svaki dan po jednu tabletu, i kapi "Maxitro 5ml" koje moram kapati samo u lijevo uho.
Sad je proslo vise do tjedan dana tablete sam popio, kupio sam si jos jedne kapi, slab pomak.
I kada kapam u lijevo uho ne "upija" kapi ni nakon 20min, kad se uspravim vecina izađe van, dok kod desnog kad ukapam u roku pola minute sve je "upilo",
pa me zanima koji je moj problem, i kako da to liječim.
I dalje slabije čujem na lijevo uho.
Hvala

Franjo

Domagoj Parazajder, dr. med.

26.09.2009. 18:45

Kod pacijenata koji imaju upalu uha, konkretno zvukovoda, i zbog toga su im propisane antibiotske kapi, kapi će iscuriti čim se ispravi glava nakon kapanja, što je posve normalno (zvukovod treba zamisliti kao tunel sa slijepim završetkom - bubnjićem), a dovoljno je da kapi ostano nekoliko minuta u zvukovodu da postignu učinak. Jedino u slučaju da postoji perforacija bubnjića, kapi će prodrijeti u prostor srednjeg uha, i eventualno u grlo (kroz eustahijevu tubu). Nagluhost je česta kod upala uha (i trebala bi proći sa saniranjem upale), no i cerumena, te bolesti unutarnjeg uha, te uvijek treba procijentiti o kojem se tipu nagluhosti radi i primijeniti adekvatno liječenje.