Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


upale uha, loš sluh, izostanak govora


Autor Poruka

lukafi

25.06.2014. 15:50

Sinčić mi ima 2,4 godine, jako često je u z adnjih godinu dana bolestan. S obzirom da je neurorizičan radi manjih komplikacija prilikom trudnoče, ustanovljeno mu je kašnjenje u govorno jezičnom razvoju i uputili smo se na Suvag. Jako često ima upale uha, u zadnjih 2 mjeseca popio je pet antibiotika a nosić mu je i dalje stalno začepljen. brisom je ustanovljeno da ima streptokok pneumoniae, liječen je penicilinom deset dana, sad se opet spremamo na kontrolni bris. Radili smo beru na Suvagu i pokazala je oštećenje sluha uzlaznom krivuljom na lijevom uhu od 40-60 dcb, a na desnom bolje čuje, na 40 dcb. s obzirom da ima ogromne krajnike upućeni smo na oRL u bolnicu. pregled smo obavili jučer, timpanogram je B, bubnjići zamućeni i jako slabo pokretljivi, dr kaže da treba vaditi van sve tri mandule ali ne prije treće godine života. To je za 8 mjeseci i pitam se smijemo li čekati tako dugo s obzirom na sluh i činjenicu da on skoro ništa ne priča, osim mama baba papa, ili da odemo u neku drugu bolnicu... dr kaže da se u većini slučajeva ovakav sluh popravi nakon tonziloadeinoktomije. Molim Vas savjet da li žuriti sa operacijom, ili čekati... hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

28.07.2014. 15:25

Poštovana, moguće je napraviti i samo adenotomiju prije navršene treće godine života, pogotovo kod djece sa timpanogramom tipa B. Timpanogram tipa B označava postojnje sadržaja u srednjem uhu, odnosno bubnjištu. Obično se pokušava uspostaviti prohodnost Eustahijevih tuba i drenirati sadržaj srednjeg uha konzervativnim metodama, ali ako one ne daju rezultate unutar tri mjeseca od početka terapije, planira se operativni zahvat. U slučaju dužeg trajanja opstrukcije Eustahijevih tuba, promjenom tlaka bubnjišta iz negativnog u atmosferski nećemo dobiti automatsko vraćanje bubnjića u prvobitni fiziološki položaj, nego će ostat fiksiran u položaju negativnog tlaka.

lukafi

30.07.2014. 10:20

što ako bubnjići ostanu u tom negativnom tlaku i nakon zahvata? kako se to dalje liječi? može li tu pomoći slušni aparatić? Hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

01.08.2014. 13:20

Ukoliko bubnjići ostanu fiksirani u položaju negativnog tlaka zbog stvaranja vezivnog tkiva i ankiloze zglobova lanca slušnih košćica, terapija je operativna sa svrhom mobilizacije lanca slušnih košćica /tympanoplastica). nema potrebe za slušnim pomagalom u tom slučaju.