Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uvecani krajnici


Autor Poruka

odessa

06.01.2009. 11:30

Postovani,
imam sina od 4,5 god. ceste upale grla i krajnika su nas na kraju dovele i na ORL,gdje ga je specijalista pregledao i utvrdio da ima uvecane krajnike,a da za treci krajnik postoji "sumnja" da je prisutan.Utvrdio je da jos nije spreman za hirurski zahvat(mozda tek za godinu),te nas poslao alergologu,jer je nakon pregleda nosnica sumnjao i na alergiju.Nakon svih tih nalaza utvrdjeno je da je jos i alergican na kucnu prasinu i grinje.Alergiju za sad drzimo pod kontrolom "koliko se to moze ",uz pomoc njegove doktorice.Zatim smo otisli drugom specijalisti,privatno-izuzetno cijenjenom,koji nam je rekao da se ti krajnici moraju hitno vadit!Sad smo se muz i ja nasli u dilemi ,sta da radimo?S obzirom da on ima poteskoce pri disanju samo kad je bolestan(bukvalno se gusi,te samo uz pomoc antibiotika,kapi i ventolina uspijeva pregrmit noc),znaci ti problemi nisu prisutni kad je zdrav(ni hrkanje,niti disanje na usta)da li bi mi trebali ustrajat u tome da mu se izvade krajnici ili ce ti problemi s godinama nestati?Imamo i starijeg sina koji je izvadio treci krajnik,cisto za to sto je imao ceste upale krajnika,a ne zato sto se gusio.Zasto se moj mali sin gusi i zasto svi problemi pocinju cim mu je nos zapusen?(napominjem da rijetko ima temperaturu)

Domagoj Parazajder, dr. med.

11.01.2009. 13:00

Poštovana, za početak, indikacija za operaciju tonzila i/ili adenoidnih vegetacija (mandule/treći krajnik), postavlja se na temelju amamneze povijesti bolesti te lokalnog nalaza i eventualno parametara dobivenih iz krvne slike. Radi lakšeg i kvalitetnijeg donošenja odluke što i kada treba operirati u većini zemalja postoje smjernice o indikacijama za zahvat (kojih se ne treba slijepo držati, no vrlo su korisne u svrhu kvalitetnijeg liječenja). Smjernice su manje više identične (obično vrlo slične onima koje izdaje američko udruženje orl-oga). Jedan od najčešćih razloga za odstranjenje tonzila su učestale upale, ne obične virusne infekcije kakve svako dijete ima više puta godišnje, nego prave gnojne angine/streptokokne upale ždrijela. Drugi najčešći razlog je opstrukcija gornjeg dišnog trakta, prvenstveno se misli na opstrukciju epifarniksa adenoidnim vegetacijama što otežava disanje na nos te dijete noću hrče i diše na usta. Nekada su i nepčane tonzile toliko uvećane da također doprinose otežanom disanju, a pravi problem nastaje kad dijete osim disanja na usta i hrkanja ima i noće apneje (zastoj disanja u snu 10-15 senundi i dulje i naglo udisanje nakon toga), kada s operacijom ne treba previše odgađati. Svatko kome je u sklopu respiratorne infekcije/viroze začepljen nos, disat će na usta, i stoga se i koriste kapi za nos (dekongestivi) dok traju simptomi. Dakle, dijete koje inače uredno diše na nos nije potrebno operirati. Ponekad, pošto za vrijeme respiratornog infekta dođe do oticanja limfnog tkiva nepčanih tonzila/adenoidnih vegetacija pacijenti imaju dosta izražene simptome - ono što se vjerojatno događa kod vašeg djeteta. No dodatno je bitno i razraditi da li je problem disanja za vrijeme respiratornog infekta kod vašeg djeteta u gornjim dišnim putevima ili u donjim (ili oboje), pošto navodite da u to vrijeme mora koristiti ventolin (dokazana alergija, pitanje bronhospazma/razvoja astme). U svakom slučaju, radi točnog utvrđivanja stanja preporučio bih pregled nosne šupljine i epifarinksa fiberoptikom (ne navodite je li je učinjeno), čime će se točno utvrditi supanj opstrukcije nosne šupljine adenoidnim vegetacijama, te učiniti pregled dječjeg alergologa/pulmologa radi točnog utvrđivanja stanja donjih dišnih puteva i na kraju donijeti odluku o zahvatu (kao i vrsti zahvata - samo vegetacije ili i nepčane tonzile). Što se tiče starosti djeteta, načelno je pravilo da se vegetacije mogu odstraniti nakon navršene druge godine života a nepčane tonzile nakon treće (u slučaju jasnih kliničkih indikacija zahvati se mogu raditi i kod manje djece). Nadam se da sam pomogao odgovorom, sretno!

odessa

11.01.2009. 16:50

Postovani,

zahvaljujem puno na odgovoru,uspjeli ste mi donekle objasniti situaciju,za koju nazalost nasi doktori (u Bosni)nemaju vremena ili jednostavno ne zele nista da objasne,pa onda cijelo vrijeme upotrebljavaju latinske izraze kao da se podrazumijeva da smo svi mi zavrsili medicinu.Tako da sam dosta stvari sama naucila surfajuci po internetu.U moru nasih doktora jedina osoba je njegov alergolog,koja mi je objasnila da njegovi problemi nisu u vezi sa alergijom i posto sam zaboravila napomenut da ima i nocne apneje (samo kad je bolestan),savjetovala me je da mu hitno vadimo krajnike i licno nas preporucila na privatnu kliniku.Dok nam je specijalista u drzavnoj klinici rekao "da ga ne ucimo njegovom poslu"!Jos me jedna stvar interesuje,da mi odgovorite:koliko je puta normalno za jedno dijete biti bolestan u toku jedne godine?Moj sin trosi antibiotike svaki drugi mjesec(,osim kada je ljeto) i koliko su ti antibiotici stetni za njegov imunitet?Zaboravila sam vam napomenut da je zadnji put kad je bio bolestan uspio sve prevazic bez ventolina,koji mu usput propisuje njegova pedijatrica,dok je alergologinja propisala samo flixonase sprej za nos.U svakom slucaj vam puno hvala,sad bar znam sta da kazem doktorima na ORL,sta da mu pregledaju.Ako na kraju ne uspijemo ovako onda idemo privatno!

Hvala!

Domagoj Parazajder, dr. med.

12.01.2009. 09:40

Štovana, drago mi je što sam vam pomogao odgovorom. Pošto vaše dijete nema značajnih problema sa donjim dišnim putevima, problem opstrukcije očito se nalazi u gornjim. Sada je samo potrebno procijeniti težinu simptoma kod djeteta - pošto često u respiratornom infektu i svaki put ima očite apneje, osobno bih indicirao operativni zahvat, te se, ovisno o lokalnom nalazu i veličini nepčanih tonzila/adenoida odlučio za odstranjenje svih, ili samo treće mandule (ukoliko ne postoji izrazita hipertrofija nepčanih tonzila, dovoljno je odstraniti samo adenoide, a uspostavom boljeg disanja na nos smanjit će se i nepčane - svakako bih za donošenje odluke učinio pregled nosne šupljine i epifarinksa fiberoptikom na temelju čega bih imao preciznu indikaciju). Što se tiče antibiotske terapije, djeca te dobi, pogotovo ako pohađaju dječji vrtić, su vrlo često bolesna svakih mjesec dva, no najveća većina tih infekcija su samo obične virusne infekcije koje kao takve rijetko zahtjevaju antibiotski tertman (samo ukoliko progediraju u bakterijsku infekciju). Dakle, uvijek je kod davanja antibiotika nužno procijeniti vrstu i težinu infekcije (u preko 90 posto slučajeva radi se o virozama). Nažalost, ima dosta djece kod kojih se obične prehlade(viroze) kompliciraju gnojnim anginama ili upalama uha...; te su potrebne česte upotrebe antibiotika. Znači - antibiotik da, kada postoji indikacija, a što se učestalosti tiče, kod opravdane upotrebe antibiotika ne morate brinuti za djetetovo zdravlje jer ćemo njima sprječiti daljnji razvoj bolesti i moguće opasnije komplikacije. Uz to, postoje brojna stanja/bolesti (refluksi urina u bubrege npr.) gdje djeca mjesecima i dulje svakodnevno uzimaju manje doze antibiotika kao profilaksu i sve prođe u redu. Sretno!