Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vrtoglavica


Autor Poruka

Željko

26.08.2004. 16:44

Poštovani prof. Bumber ()

Više od 6 mjeseci imam jedan oblik vrtoglavice, bolje rečeno nestabilnost u hodu sa popratnim posljedicom odnosno problemom vida pri pokretu(nejasna slika pri pokretu glave ili cijelog tjela).
Prije 6 mjeseci kada mi se pojavio problem završio sam i u bolnici na neurološkom odjelu, gdje su mi napravili CT , MR mozga i vratne kralježnice, MSCT mastoida i piramida, UZV vratnih atrerija.
Nalazi su bili uredni, osim sto je u ORL ambulanti uočena perforacija bubnjića na lijevom uhu sa kojim sam i ranije imao problema, a audiogram je pokazao nešto slabiju čujnost na višim frekvencijama na lijevom uhu.
Iz bolnice sam izašao bez značajnog poboljšanja sa dijagnozom Neuronitis Vestibularis.

Napravio sa AT i ENG u SUVAG_u, gdje mi je otkriveno da imam problem sa lijevim i desnim centrom za ravnotežu(obostrana slaba osjetljivost perifernih vestibularnih osjetila). Rekli su mi da je najvjerojatnije radi o virusnoj infekciji na vestibularnoj jezgri u moždanom deblu.

Nakon par mjeseci sam napravio kontrolu sa testiranjem evociranih slušnih potencijala. A mišljenje glasi: ''Nalaz evociranih slušnih potencijala upućuje na uredno provođenje akustičke poruke do razine donjih kolikula. Nalaz pretraga vestibularnog osjetila je bez promjena. I dalje pokazuje obostranu slabu osjetljivost perifernih vestibularnih osjetila, te ENG znakove smetnji u cerebelovestibularnim svezama.'' Prpoisali su mu Urutal3x2 i B vitamin.

Ponovo sam kontaktirao neurologa gdje je potvrđeno da je sa neurološke strane u redu. Propisao mi je betaserc 2x1 16mg i B vitamin.Dgn: St post neuronitis vestibularis lat sin.

Međutim još uvijek imam probleme, te nije mi jasno da li radi o perifermom oštećnju oba aparata za ravotežu ili o centralnom oštećenju(vestibularna jezgra).

Molim vašu sugestiju, kakve još preglede trebam napraviti i gdje
da se postavi jasnija dijagnoza.

S poštovanjem Željko

prof. dr. Željko Bumber

01.09.2004. 10:38

Iz podataka koje navodite vjerovatno se radi o kombinaciji centralnih i perifernih tegoba. Predložio bi NMR mozga s osvrtom na pontocerebelarni kut i , neovisno o nalazu, ponovno testiranje nekih parametara u Audiološkom centru na Šalati.

Željko

09.09.2004. 18:50

Poštovani prof. Bumber,

Da li se mogu naručiti kod Vas na pregled.

S štovanjem.
Željko.

prof. dr. Željko Bumber

10.09.2004. 12:19

Utorak, 14.9. u 18 h na ORL Klinici na Šalati

helena999

24.12.2008. 18:55

Poštovani,

Javljam se jer od 8 mjesesca ove godine imam problema sa vrtoglavicom.Uglavnom se osjećam jako loše kada mi se počne vrtjeti, ne povraća mi se ni ne boli me glava ali organizam kao da je jako slab.U glavi osjetim pritisak, kao da mi se napuni nečime(znam da čudno zvuči ali zaista ne znam kako da pobliže opišem osjećaj),u nogama imam osjećaj kao da nisam stabilno na zemlji,nego kao da više lelujem,lebdim is ve skupa me onda obuzme vrućina.To traje pola minute-minutu,pa stane pa opet i tako ponekad kroz cijeli dan.
Pretrage imam napravljene sve od MR(adenmo hipofize),RTG vratne kralježnice(koja je ravnija nego što bi trebala biti),krvna slika uredna što se tiče standardnih pretraga krvi,hormoni malo lošiji(PCOS),Kolor-Doppler uredan,neurološka obrada uredna, dioptrija -0.75 na oba oka sa minimalnim cilindrima.
Ne znam da li to sve utječe na ove moje vrtoglavice jer u razgovoru sa neurologom on smatra da navedeno može ali i ne mora biti uzrok jer po opisu smatra da su moje vrtoglavu+ice nespecifične. Nemam šumova u uhu, nemam osjećaj da se ja vrtim niti da se prostorija vrti oko mene- imala sam taj osječaj u početku kada su se vrtoglavice pojavile ali je nestao.
Molim Vas pomozite mi jer više ne znam šta učinitit takvo stanje me jako smeta i htjela bi se vratiti u normalan život.
Unaprijed hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

29.12.2008. 23:25

Poštovana, za početak vas treba smiriti to što je MR nalaz te pregled neurologa uredan (adenom hipofize?), što upućuje na izostanak težeg neurološkog problema. U svakom slučaju, radi točnog uvida u stanje vašeg osjetila ravnoteže (kompleksan sustav), učinite elektronistagmografiju u nekom od bolje opremljenih audioloških kabineta na odjelima/klinikama za orl. S nalazom će se točno utvrditi postoji li ikakav ispad u sustavu ravnoteže ili su smetnje nespecifične (moguće i psihogene). Sretno!

helena999

31.12.2008. 11:55

Hvala Vam na odgovoru. Malo ste me umirili i još ću napraviti pretragu kod otorinolaringologa. Zaboravila sam Vam u prvom upitu napomenuti još neke detalje moga "stanja". Ne znam da li to ima veze sa mojom vrtoglavicom ali s vremena na vrijeme imam bolove u desnoj nozi uglavnom su najjači oko koljena ali se protežu cijelom nogom sa jačim naglaskon na donji dio noge. Kada mi se jave ti bolovi u nogama onda mi vrtoglavice pri kretnaju postanu jače,osjećam se kao da mi je netko na cijelo tijelo stavio još 50 kg. Uglavnom mi je svaka kretnja naporna, u glavi mi se više manta nego vrti i bude mi nekako slabo u cijelom organizmu. S obzirom da svake godine radim MR mozga-ciljano hipofiza (3MR do sada zadnja 6 mjeesec ove godine) moje pitanje je da li bi to sve mogao biti simptom neke ozbiljnije bolesti poput Multiple skleroze??? ukucavajući svoje simptome na internet često mi je kao rezultat navodio baš Multiplu. Ovakvo stanje traje mi sa vrtoglavicama već od 8 mjeeseca pa me već zaista brine sve to .
I još jedno pitanje ako mi je to sve na psihogenoj fazi koja bi terapija bila? Znam da mi ju mora propisati doktor samo me zanima na kakvo liječenje se tu misli jer smatram da nisam u nekoj depresiji.

Puno Vam hvala na pomoći!!!

Domagoj Parazajder, dr. med.

03.01.2009. 13:20

Poštovana, multiple skleproze ne morate se bojati, jer je osnovna dijagnostička metoda za utvrđivanje te bolesti upravo MR mozga, koji bi bio znantno promijenjen u smislu demijelinizacijskih lezija koje vi nemate. Uz to, ta bolest ima drugačiju distribuciju i trajanje simptoma (vremenski i prostorno). Ne morate nužno biti u depresiji da bi razvili psihogene smetnje, no svakako se posavjetujte sa liječnikom o.m. koji može prerporučiti eventualni pregled psihijatra (što nije nikakva sramota). Sretno (i definitivno se ne opterećujte podacima sa interneta).

helena999

14.01.2009. 13:40

poštovani
htjela sam samo reći da sam posjetila otorinolaringologa koji je pregledom ustanovio da mi je uho odlično te da nema naznaka eventualne upale te mi je napravio i audiogram koji je bio dobar.znači on smatra da moje tegobe u vidu vrtoglavice nemaju veze sa uhom. s obzirom da sam napravila sve pretrage ne mogu naći uzrok mojih tegoba. po preporuci neurologa pijem betaserc i čini mi se da se situacija malo popravila ali što učiniti da se to skroz eliminira i više ne pojavljuje.
lijep pozdrav

Domagoj Parazajder, dr. med.

26.01.2009. 18:55

Poštovana, zasad ne bih brinuo, no ukoliko problem progredira, učinite ENG (elektronistagmografija) - ispitivanje sustava ravnoteže, koji se radi u audiološkim centrima (ne znam u kojem gradu živite da vam preporučim najbliži). Sretno!

AB5

02.08.2016. 10:20

Poštovani,

Unatrag nekoliko godina krenule su tegobe s vrtoglavicom. Krenule su nakon zabacivanja glave unatrag. Nakon toga bi se javljale prilikom buđenja nakon čega nisam bio u stanju sjediti a ne hodati jer bi me "bacalo " natrag u krevet. Tegobe bibtrajale 1 -2 dana te bi prestale. U jednom periodu prilikom hodanja po ravnoj podlozi sam imao osjecaj propadanja. Sada se tegobe javljaju u lezecem polozaju a osjecajem mucnice i znojenje. Sportom se bavim bez ikakvih tegoba. Ucinio sam pregled ORL, neuroloski pregled..MR glave i vrata, MR angigrafiju vrata (desna vertebralna arterija hipoplasticna)
Lab nalaze..sve bez odstupanja...savjet?
Hvala Vam na odgovoru

S štovanjem

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

11.09.2016. 20:40

Poštovani, anamnestički podatak o provociranju epizode vrtoglavica prilikom zabacivanja glave unatrag ( retrofleksije), odnosno tijekom ležanja ( da li jastuk vrši pritisak na vratni dio kralježnice?) sugerira na problem u području cervikalne kralježnice. Sve vrtoglavice koje nisu otogenog podrijetla ( nisu uzrokovane poremećajem centra za ravnotežu unutarnjeg uha), spadaju u domenu neurologa.