Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


začepljen nos


Autor Poruka

ramona

27.03.2009. 15:40

Poštovani,

već dva mjeseca imam začepljen nos. Obavila sam alergo testiranje, koje je negativno, u međuvremen koristila sprej Tafen od kojeg mi ništa nije bolje. Jedno što mi pomaže to su Operil kapi koje me omogućuju normalno disanje bar neko vrijeme. Napravila sam rtg sinusa, nalaz glasi ovako::... na rtg snimci paranazalnih sinusa prisutno homogeno zasjenjenje desnog maksilarnog sinusa, te polipoidno zadebljanje sluznice lijevog maksilarnog sinusa.
Zanima me o čemu se radi i kako se to liječi.

Hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

28.03.2009. 13:10

Nalaz upućuje na vjerojatnu upalu paranazalnih sinusa (najvjerojatnije kroničnu), koja kao jedan od simptoma ima i začepljenost nosa. Nazalni dekongestivi (operil i sl.) smiju se koristiti samo kratko vrijeme (do tjedan dana, maksimalno deset - tada obično po prep. orl-oga), jer dulja upotreba dovodi do oštećenja sluznice nosa i stvaranja ovisnosti o kapima, koje ionako imaju samo kratki simptomatski učinak i neće riješiti bolest koja je uzrokovala začepljenost nosa. Dakle, učinite pregled orl-oga koji će procijeniti stanje u sinusima, dati odgovarajuću terapiju, te započeti sa terapijom odvikavanja od kapi za nos (obično se radi o kombinaciji antibiotika, nazalnog kortikosteroida i ispiranja nosa fiziološkom otopinom što bi trebalo dovesti do poboljšanja kod oba problema). Ovisno o uspjehu terapije i stanju sinusa (često je indiciran i CT sinusa radi procjene proširenosti bolesti i rezultata terapije), možda će biti potreban i op. zahvat na sinusima (sinusoskopija...). Sretno!