Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Začepljeno uho


Autor Poruka

honeyxheart

18.02.2013. 20:25

Poštovani,

od četvrtka mi je začepljeno lijevo uho. Bila san kod doktora jer sam mislila da mi je ko i obično došlo do nakupljanja cerumena te da cu morati na ispiranje. Međutim ovaj put nije tako, nego mi je rekao da je zbog velike prehlade i sekreta u nosu doslo do začepljenja eustahijeve tube i da čistim nos fiziološkom otopinom i žvačem žvake. Također je na nalazu nešto crtao i označavao a uspjela sam pročitat da se radi o nekim "džepićima" i rekao mi je da je lijevi bubnjic malo uvucen unutra. Inace nikakve boli u uhu nema ali je skroz zacepljeno i ne prolazi unatoc svemu i vec me hvata panika.. Imam treci krajnik ali nikakvih problema s njim, dosta sekreta u nosu kojeg tesko izbacujem i imala sam temperaturu za vikend od 37-38.5 stupnjeva.Da li se treba samo strpit da prođe i prehlada pa ce i uho ili? Mogu li ikako ubrzati povratak svog sluha?hvala unaprijed sad

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.02.2013. 15:15

Poštovana, začepljenost uha je nastala kao posljedica opstrukcije Eustahijeve tube uslijed čega dolazi do stvaranja negativnog tlaka bubnjišta i uvlačenja bubnjića, što se vizualizira kao skraćen ili nedostatan trokutasti refleks. Najjednostavniji način rješavanja problema sastoji se u izjednačavanju tlaka bubnjišta sa atmosferskim tlakom, odnosno u osiguravanju prohodnosti Eustahijeve tube. Obično se preporučuju vazokonstrikcijske kapi u nos koje se koriste u određenom položaju glave kako bi djelovale na ušće Eustahijeve tube 3 do 4 puta dnevno. Također, može se vršiti i svakodnevno propuhivanje Eustahijeve tube politzer balonom ili autoinsuflacijom. Pomažu i mukolitici. U trenutku kada se uspostavi prohodnost Eustahijeve tube, sluh se vraća na normalu.

honeyxheart

26.03.2013. 09:10

Poštovana, opet ja.

Naime, evo nakon 3 tjedna opet se dogodio isti problem. Prošli puta sam radila pretrage sluha (sve je u najboljem redu). Otkriveno je da mi treći krajnik pritišće lijevo uho i da mi se zato začepi. Idem odstraniti angine i treci krajnik nakon ljeta. Uhvatila me bila ponovo lagana prehlada i evo lijevo uho je začepljeno već tjedan dana, pomaka nema. Ne pomaže ni gutanje, ni žvakanje, ni onaj manevar. Ništa. Nos ispirem sa sterimar kapima a evo već 3.dan koristim Nasonex kapi. Inhalacije svakodnevne, topli napitci ali i dalje ništa. U početku je sekret bio skroz žute boje, zatim pomalo zelenkaste a sad je proziran.. Doktorica opće prakse je pogledala uho i rekla je da je sve u redu, da nema cerumena i slično, da je od prehlade i da se treba strpit.. Ali izluđuje me. Ne čujem nikakvo pucketanje ni vodu u ušima, samo svoj glas u glavi mi odzvanja. Imate li vi nekakav prijedlog što da još pokušam ili jednostavno treba čekati..? Hvala unaprijed!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

21.05.2013. 14:50

Poštovana, preporučujem njobičnije kapi za nos koje inače koristite prilikom prehlade. Legnite leđima na krevet, glava neka visi ispod ruba kreveta, zabačena i okrenuta na stranu u koju se ukapava.U navedenom položaju budite nekoliko minuta, dok ne osjetite pucketanje ili šum uha.