Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zenkerov divertikul


Autor Poruka

dariomak

30.09.2010. 19:16

Postovani,
vec duze vrijeme imam osjecaj stramog tijela u grlu. Prije par dana na RTG pregledu pasaze jednjaka dobio sam ovaj nalaz specijalistice:
Akt gutanja i pasaža jednjaka u fiziološkim granicama. U hipofanikusu na stražnjoj stjenci diverkulozno proširenje 4 cm, duže retinira kontrasni barij. Zenkerov divertikul

Ja zivim u Makarskoj, imam 42 godine. Citao sam da se ovi divertikuli uglavnom javljaju kod starijih osoba i da je kod mladjih rijetkost.
PITANJE: Da li su ove operacije teske, koliko traju postoperativni zahvati i vraca li se diverikul?
Molim vas da, ako mozete, preporucite mi opcu bolnicu za operaciju ili pak ako postoje privatne klinike koje imaju iskustva s ovom bolescu.

Lijep pozdrav Dario

Domagoj Parazajder, dr. med.

11.10.2010. 21:45

Iako se Zenkerov divertikul jalvlja kod straijih osoba, viđa ga se i kod mlađih i u prioncipu se ne dovidi u vezu s ničim opasnim. Sam zahvat moće se učiniti na više orl klinika/zavoda u RH, počevši od Kliničke bolnice u Splitu (koja vam je najbliža), a ukoliko želite, zahvat možete učiniti i na našem Zavodu (Klinička bolnica Sveti Duh). Sama operacija se vrši rezom kroz vrat te se divertikl odstrani i prešije defekt sluznice, te se najčešće ne očekuje povratak bolesti (iako je i recidiv moguć). Zahvat se radu u općoj anesteziji, oporavak je brz (cca tjedan dana do otpusta iz bolnice), no spada u delikatnije zahvate zbog pristupa na jednjak (mogućnost oszljeđivanja povratnog živca); nemojte se uplašiti tom informacijom, komplikacije su vrlo rijetke. Lijepi pozdrav!