Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


žgaravica i sluznica grla


Autor Poruka

Zdravko

28.05.2006. 18:44

Često imam nesnošljivu žgaravicu a također i probleme s grlom. Posjetio sam ORL i rečeno mi je da imam oštećenu sluznicu i malo natečenu glasnicu i da trebam promjeniti stil života glede paprene hrane, alkohola i pušenja. Pušenje sam ostavio prije 4 godine, poslije te posjete ORL. Problem je nestao na dvije godine i prije dva mjeseca se vratio. Da li postoji nešto efikasno za regeneraciju sluznice grla po kojoj se, usput, na sve strane nalaze male izrasline bjelicaste boje koje se nalaze čak i po tonzilama i stvaraju mi neprijatan osjećaj kod gutanja. Uvećana je i žljezda ispod vilice. Terapije antibioticima ne pomažu a ova neprijantost traje vrlo dugo. tiroidna žljezda je OK i nalazi krvi su uredni s izuzetkom neznatno uvećane sedimentacije, bris grla je isto OK.
Imam 28 godina, po profesiji sam simultani prevodilac i amaterski se bavim pjevanjem. Bilo kakav savjet će mi dobro doći i već sam zahvalan.

prof. dr. Željko Bumber

29.05.2006. 11:16

Dva problema morate riješiti: 1) ukloniti tonzile /prije toga molim bris/
2) smanjiti mogućnost pojave žgaravica ( gastroenterologu, dijeta,
smanjiti pušenje ....., važno je izbjegavati ležanje na desnom boku
koje olakšava prodor želučane kiseline u jednjak, isključiti hijatalnu herniju.

kuba

05.09.2010. 01:20

postovani imam slican problem kao Zdravko..sluznica grla je ostecena i crvena je cesto..vec hronicno me boli grlo zadnju godinu..krajnici su na stranama vidljivi kad zinem ali nemam temperature..grlo me cesto bole..nekad manje ,nekad vise ali uvjek pecka malo..ne pusim..imam 20 godina..pijem alkohol ovako kad izadjem ali sam u zadnje virjeme smanjio i pijem sve toplo..ali opet nekako ne mogu da obnovim grlo kao nekad..nikad nisam izljecio do kraja..pio sam razne vrste antibiotika i primao penciline..ima li nesto da regenerisem sluznicu ili da obnovim grlo..da nemam upala..molim za pomoc..ovo me muci vec dugo..ne znam sta da radim..pozdrav

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.09.2010. 19:35

Učinite orl pregled, može se raditi o kroničnoj upali tonzila, kada je potrebno kirurško liječenje (ukoliko druge metode terapije ne pomažu), a potrebno je i isključiti mogućnost refluksa kiseline iz želuca, problema sa sinusima (slijevanje sekreta)...
Kronične upale ždrijela često su stanja koja se teško liječe, no obično ne uzrokuju veće komplikacije. Lijepi pozdrav!

kuba

28.09.2010. 09:45

Molim vas da mi odgvorite na ovo pitanje..ja sad trenutno imam jaku upalu,ne mogu da gutam..krajinicu su se uvecali kad zinem..nemam temperaturu nikad..ne znam sta da radim sada..Bio sam kod Dr.sci.de med Alija Gezo u Sarajevu..to je privatna klinika i nacinio sam pregled i on mi je rekao da moram operasiti krajnike i dao mi je da primam Pencilin a 2.4 milij im No X (decem) sa Klimacin 3x1 caps a 300 mg 10 dana,Ibuprofen 3x1 tbl a 400 mg 4 dana,contral 1x1 tbl a 10 mg 10 dana..to sam sve odradio kako treba i logicno da me je prestalo..posle toga sam otisao na kontrolu i on mi je dao jos umjesto Extencillina da nastim Ospen 1500 3x1 tbl jos 10 dana.ibuprofen do 3x1 tbl a 400 mg..rekao mi je da dodjem za 11-13 dana na kontrolu da onda to operisem ili da mogu odmah to da operisem...sad ne zam sta da radim..bio sam kod nekih drugih doktora koju su rekli da ne treba da operisem,da su krajnici sasvim uredu samo da su malo uzrovaseni od upala..ja stvarno nemam temperatutu i problema sa sinusima i sad ne znam da li je potrebana opercija..kome da se obratim ??jeli postoji mogucnost da snimim ovo sve i da li postoji mogucnost da operisem krajnike ako nemam temperatutu i problem sa sinusima..koji jos su simptomi potrebni za operaciju...ovo je preslo bas u hronicno i ozibljno..vise nista ne mogu popijem normalno..uvjek grlo pecka i nove upale dolaze.."a potrebno je i isključiti mogućnost refluksa kiseline iz želuca, problema sa sinusima (slijevanje sekreta)..."..mozete mi objasniti sta znaci ovo...Molim vas da mi odgovorite na sve ovo,ne znam vise kome da se obratim..Vas odgovor bi mi mnogo znacio da okoncam ovo..Molim vas za pomoc...Lijep pozdrav

Domagoj Parazajder, dr. med.

11.10.2010. 21:45

Poštovani, pod slijevanjem sekreta niz grlo, mislio sam na simptome upale sinusa i posljedično slijevanje sekreta koji može iritirati ždrijelo. Dizanje kiseline iz želuca također radi slične smetnje. Kako bih mogao definitivno postaviti indikaciju za operacijom tonzila, morao bih ih osobno učiniti pregled. Samu indikaciju za operacijom tonzila kod graničnih je slučajeva uvijek teško procijeniti, tako da detaljnom anamnezom i pregledom treba odvagnuti sve razloge za i protiv, a sama operacija ponekad i ne dovede do posvemašnjeg rješenja problema. Lijepi pozdrav!

kuba

12.10.2010. 16:50

Zanima me samo gdje se moze obaviti neki pregled koji daje bas dobre odgovore,mislim u smislu da nesto snimim,da nadjem neki uzrik ovoga svega...ja nisam iz Hrvatske pa me zanima kojom metodom raditi.?pozdrav

Domagoj Parazajder, dr. med.

20.10.2010. 20:35

Nalaz u ždrijelu (mandule) se ne snima nikakvom metodom, iste su vrlo vidljive na pregledu te se svaka patologija na ždrijelu vidi.
Nosnu šupljinu treba pregledati, po mogućnosti optikom a problemi sa kiselinom koje sam opisao se po potrebi mogu dokazati i gastroskopijom, ukoliko postoje dvojbe.
Dakle, na temelju dobre anamneze (razgovora sa bolesnikom) i dobrog kliničkog pregleda može se dobiti 99% dijagnoze. Lijepi pozdrav!

kuba

09.11.2010. 22:50

Doktore ponovo se javljam sada povodom bakterije..uradio sam bris grla koji je sada pokazao da imam u grlu izolovan beta hemoliticki streptokok koji nije grupe A u vecem broju...doktor mi je prepisao Ospen 1500 da pijem 10 dana..uradio sam bris ponovo posle toga i opet je tu bakterija..opet grupe A koji nije u vecem broju..sada mi je doktor prepisao bactrim 2x2 na 10 dana..zanima me sada kada zavrsim ovo i ako ponovo bude bila bakterija sta onda raditi i zanima me kako se prenosi ta bakterija,koliko je opasna i da li je to uzrok zbog kojeg vec dugo vremena imam probleme sa grlom..S postovanjem..pozdrav

Domagoj Parazajder, dr. med.

12.11.2010. 19:25

Ovisno o osjetljivosti bakterije, daje se odgovarajući antibiotik (kod izrade nalaza brisa radi se i antiibogram koji pokazuje osjetljivost bakterije na pojedini antibiotik, koji se shodno tome i propisuje, dakle vama je propisan antibiotik na koji bakterija treba biti osjetljiva). Smetnje koje imate mogu biti uzrokovane i tom bakterijom, a ista se najčešće prenosi kapljičnim putem, kao i većina virusa i bakterija koji napadaju gornji aerodigestivni trakt, no ne obično se ne radi o ničem posebno ugrožavajućem. Lijepi pozdrav!

kuba

16.11.2010. 10:36

Hvala na odgovoru..Ja nisam radio taj antiibogram ..meni je doktor dao ospen 1500 odmah i to sam zavrsio i bakterija je bila opet tu..sad pijem baktrim i zavrsavam sa njim ali me opet grlo boli..pio sam malo hladnije ovih dana..vise ne mogu da izdrzavam sa ovim..zadnju godinu sam pio antibiotike i svasta jos..i imam osjecaj da uopste nista ne pomaze,da je organizam postao imun na to..ne znam kakvi ce biti sledeci koraci kada zavrsim sad sa baktrim,a ako bakterija i dalje bude tu?..LIjep pozdrav

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.12.2010. 22:40

Ukoliko vam i novi nalaz brisa buide pozitivan, svakako je potrebno učiniti pregled infektologa (kliconoštvo), te ukoliko nije, uzeti bris ždrijela i kod ukućana (mogućnost prenošenja infekcije s osobe na osobu - što se dešava i kod normalnog socijalnog kontakta - govor, rukovanje i sl.). Lijepi pozdrav!

Ida100

29.01.2016. 13:50

Postovani,

vec dva tjedna osjecam u grlu grebanje, tj. kao da mi je nesto zapelo u grlu (riblja kost ili ljuska od kokice). Danas sam bila na ORL, te mi je doktor rekao da nista nije zapelo u grlu vec da se radi o ostecenoj sluznici grla. Preporucio mi je samo vitamin B (B-kompleks) i puno voca. Postoji li neka otopina u spreju da se ovlazi ta sluznica u grlu?
Izuzetno neugodan osjecaj grebanja mi je u grlu te mi sve cesce krece na povracanje, a doktor mi osim vitamina nista drugo nije preporucio.

Unaprijed Vam zahvaljujm na odgovoru.

Podrav, Ida100

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

24.03.2016. 19:25

Poštovana, dali ste premalo podataka da bih mogla preporučiti traženo. Termin "oštećenog grla" je vrlo širok; potrebno je napisati ORL status i dijagnozu.