Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Aerokolike ili kolike


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

17.03.2018. 14:15

Postovani,

Musko novorodjence 13.01.2018. rodjeno 38+0 prirodnim putem. 3060 g, 51 cm. Otpusna tezina 2980 g. Zbog povišenog bilirubina bio 24h na fototerapiji. Od pocetka iskljucivo dojen, prvo izdojenim mlijekom na bocicu, a trenutno preko silikonskih nastavaka. Na pregledu 28.02. tezina 4700 g, duzina 56 cm. Vagan 7. marta tezina 5100 g. Od tada nije vagan vise. U klinickom pregledu uocena umbilikalna hernija, promjera otprilike 2 cm, lijecnik kaze da ne treba nista raditi.

Nas problem su grcevi koji su tu od druge sedmice, sve jaci i jaci. Ja sam se nadala da ce ici na bolje kako vrijeme bude odmicalo, ali u principu je gore. On se grci skoro nakon svakog podoja, pusta vjetrove, budi se u placu. Kada nema bolove, sam zaspi u svom krevetu, ali kada ga zaboli jedini nacin da se smiri i da nesto odspava je na mom trbuhu. To nije bio problem u pocetku kada su grcevi bili rjedji i kasnije pocinjali. Sada pocnu svaku noc u prosjeku oko 2 ujutro i traju do 7-8 i skoro svako spavanje je na meni, gdje onda ni ja ne mogu da se opustim iako me cesto san prevari. Stolicu ima jednu dnevno i rekla bih da se namuci dok do nje dodje. Onda i po danu bude neispavan i pospan. Trbuh je cesto tvrd. U terapiji sam probala Simeticon, mozda je nesto lakse ispustao gasove. Patronazna je preporucila caj od komoraca, ali posto je iskljucivo dojen ne znam koliko je to pametno i nisam probala. Trenutno mu dajem svakodnevno probiotik BiGaia, masiram trbuscic i radim vjezbe. Svi kazu da je ovo stanje NORMALNO i da ce proci nakon tri mjeseca. Ali ja ne znam koliko je normalno da traju toliko dugo dnevno i da mu ne daju ni da spava i da se javljaju skoro nakon svakog podoja. Inace ima periode budnosti kada je veseo i razigran, ali i dane kada se samo napinje. Ja sam mislila da su grcevi ono kada djeca jednom dnevno placu par sati i onda ih prodje, zaspu u miru.

Problem je i sto je tesko razlikovati napad grca i glad, jer kada hoce ispustiti gas toliko se unervozi da trpa sve u usta. Tada mu dam dudu varalicu ili ga nahranim ako bas po necemu zakljucim da je gladan i ako je proslo bar dva sata od proslog podoja. Inace jede nocu na svaka tri-cetiri sata, danju na svaka dva-tri sata, ali ima faze kada zeli jesti svakih sat vremena, kada je nesto aktivniji ujutro ili npr. uvecer kada bude nervozniji. Nije tako bas svaki dan.

Da li se ja mogu nadati da ce ovi grcevi proci za mjesec dana otprilike ili ako se radi o progutanom zraku, znaci li to da cemo se s njima boriti sve do kraja dojenja? Dizem ga cesto da podrigne, skoro uvijek uspije. Halapljiv je na jelu. Pokusavala sam dojiti i bez nastavaka, prihvati dojku, ali i tu guta zrak pa pocne plakati jer mu ne ide tako glatko kao sa nastavkom i onda bude kontraproduktivno. Patronazna me uvjerava da ce proci i da djeca dojena skolski savrseno isto imaju grceve. Ja sam ipak pesimisticnija.

Sta vi mislite i imate li kakav konkretan savjet da ga primjenim odmah? Jer u ocaju uvodim sve ono sto nisam nikad planirala, dijete koristi dudu varalicu, dijete spava na meni, a i sama sam lijecnica pa znam itekako opasnosti toga, ali ne znam kako da mu pomognem. Radi li se ovdje o klasicnim grcevima ili progutanom zraku kojem ocito ne mozemo stati ukraj.

Licno, da li ste za dojenje na zahtjev ili za dojenje na satnicu? Kako se uopste uvodi satnica djetetu?

Lijep pozdrav,

Nektarica

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.03.2018. 11:00

Prema svemu napisanom to jesu izraženiji grčevi; neka djeca plaču satima. Uobičajeno smetnje prestaju s navršena 3 mjeseca. Preporučujem da se napravi pregled urina i stolice na okultno krvarenje. Uvedite simetikon kapi uz probiotik.

Na www.littledotapp.com pročitajte tekst o kolikama, naročito onaj dio koji se odnosi a dojenje. Na istom web-u u videoteci potražite masažu kod kolika.

Ne bih uvodio hranjenje u pravilnim razmacima, ako ništa ne pomaže tada ga stavite na prsa. Dijete može spavati na vama (na mami ili tati), samo je vaažno da vi ne zaspite dok je dijete na vama.

Nektar

19.03.2018. 15:20

Hvala na promptnom odgovoru. Porazgovarat cu s njegovim pedijatrom. Stranica je takodjer bas super, masaze radim, ali ne ovako, tako da od danas idemo novim tempom. U principu je tesko, ali je mnogo lakse izdrzavati kada covjek zna da se iza brda ne valja nesto ozbiljnije od grceva, kako to ponekad u medicini zna biti. Jedno pitanje, kao lijecnica, anesteziolog, koja nema neke veze sa pedijatrijom. Zasto pregled urina i krvi u stolici, alergije ili?

Lijep pozdrav,

Nektarica

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.03.2018. 20:35

Iz iskustva se relativno često kod izraženih kolika može naći upala mokraćnih kanala. Prpeoručam pregled urina par puta ako se kolike nastave, a kod jako izraženih kolika koje ne presstaju s tri mejseca i ultrazvuk mokraćnih kanala i trbuha. Da, ako imamo krv u stolici uz jake kolike treba pomišljati na alergiju pa ćemo se lakše odlučiti na dijetetske zahvate kod majek koja doji ili na promjenu adaptiranog mlijeka ako je dijete na formuli.