Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Afti kod mala djeca...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

silvanaivan

10.05.2011. 10:15

Postovani Doktore,

Moj sin stariji ima 23 mijeseca dobio je afte u cijeloj usnoj supljini te sitan osim u predjelu sake,stopalo i prepona.
Mlađi od 10 mjeseci isto sve to u molo blazem obliku.Stariji sin nemoze niti spavati niti jesti konstantno place i se zali da ga sve boli u usni.Sinoc mi e pokacio temperaturu do 38 ispod rukice a danas do 37.5C .Doktorica mu je dala danas neki sprej Tantum Verde ali jos uvjek mislim da ne djeluje jer on se konstantno muci u polu snu te se preznojava.Tjeram ga silom bar po malo kamilice da popije na slamcicu ali sve to jako malo(pelena mu je skoro prazna).
Dali mogu da ucinim bilo sta da mu smirim ili bar ublazim taj bol i to pecenje?Sta da mu dam za jesti a da mu neiritiram te afte?Dali mogu biti opasne afte kod tako mala djeca(izgledaju kao skub herpesa)
Buduci da mi uvjek dajete najbolji te najrealni savjet ponovo vam se obracam.
Unaprijed zahvalna,

Srdacan pozdrav,
Silvana

Darko Richter, dr. med.

10.05.2011. 16:55

Skidati temperaturu i pojiti, onime što može i želi popiti. Zašto bi to bila kamilica, koja u pravilu djeci smrdi? Nije mi jasno.
Bitno je da pije tekućinu. Očito, ne smije biti ocat, ne smije biti vruća, ne smije biti ljuta, itd., itd. I ne mora biti kamilica. Bitno je da je pije.
Zašto su tako obične stvari došle na razinu visokoparnih medicinskih savjeta. Kako bijahu djeca s herpetičnim gingivostomatitisom preživljavala dok su njihove majke bile praktički nepismene? A ipak jesu, dobar dio njih. Vjerojatno zato, jer tim majkama nije padala na pamet kamilica.