Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama-vesela

17.04.2014. 10:55

Poštovani,

imam dječaka starog 2g.10mj. Dojen do 13 mj. starosti. Nakon toga uvedena mliječna formula. Iza toga su počele tegobe u smislu neprobavljenih stolica, osipa u pelenskoj regiji. Nakon konzumacije domaćeg kravljeg mlijeka dobio urtike. U dogovoru sa pedijatricom izbačeni mliječni proizvodi, te uvedeno sojino mlijeko. Povremene konzumacije mliječnih proizvoda, sir, namazi, voćni jogurti, te ostalih proizvoda sa sadržajem mlijeka, prolazile su bez kožnih manifestacija, samo su se stolice pogoršale, u smislu kiselog mirisa, mekanije konzistencije.
Sadašnje tegobe su počele prije 2 tjedna. Pojavio mu se osip po nogama, ruci, trupu, leđima, licu. Crvene mrlje, te točkice unutar njih, koje su izgledale poput nekakvog uboda. Dala sam mu fenistil kapi, jer su naočigled izbijale i svrbilo ga je. Otada se pojavljuju gotovo svakodnevno, ne više od desetak njih, po licu, oko usta, uši mu se zacrvene, kao i obrazi. Pokoja po trupu, nogama, rukama, po leđima crveni "flekovi". Sada ga ne svrbi . Povezala sam to sa sojinim mlijekom, pa sada konzumira rižino. Međutim, osip se i dalje pojavljuje. Bilo da konzumira išta mliječno, ili ne. Pojavi se trenutno, iza konzumacije bočice sa mlijekom, čokolade, sira... Prolazi spontano, nakon par minuta.
Imao je crvenilo u preponama i po guzi, koje je prestalo, i ne pojavljuje se, nakon izbacivanja sojinog mlijeka. Također, imao je poprilično smrdljive stolice.
Danas, nakon popijene bočice rižinog mlijeka sa rižolinom, pojavio se osip po licu, i par mrljica po tijelu. Ovo se dogodilo u još jednom navratu. Zbog toga sam sad zbunjena. Što bi moglo potaknuti osip? Napominjem da se prvi put, dakle prije dva tjedna, osip pojavio iza spavanja, pa sam pretpostavila da ga je nešto upiklo. Tada je bočicu, sa sojinim mlijekom, popio prije spavanja, tako da je prošlo više vremena do pojave osipa.
Molim Vas za savjet.
Hvala unaprijed!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.04.2014. 11:00

Svakako treba napraviti alergološku obradu. Najvjerojatnije postoji preosjetljivost na bjelančevine kravljeg mlijeka, a česta je i paralelna preosjetljivost na soju. Rižino mlijeko nije odgovarajuća zamjena za mlijeko - ako postoji alergija mogu se dati specijalne formule koje će osigurati djetetu sve što je potrebno za normalan rast i razvoj. Dok ne obavite pregled alergologa pažljivo čitajte deklaracije na svim proizvodima, mlijeko se dodaje u veliki broj proizvoda u kojima ga ne bi očekivali (paštete, salame i ostalo).

mama-vesela

23.04.2014. 23:50

Svakako ćemo obaviti pretrage. Imao je osip nakon paštete, ali nije imao nikakve tegobe nakon što je jeo salamu. Njegov otac je također u dobi između 1. i 3. godine života imao simptome alergije na mlijeko, koja se povukla nakon treće godine.
Zbunjuje me to što se ponekad osip ne pojavi, kada ga očekujem. Prije je jeo trokut sir, bez tegoba, da bi se sada osip pojavio. U posljednje vrijeme ga nismo držali na strogoj dijeti bez mlijeka, kao u početku pojave simptoma. Postupno smo uvodili namirnice, i nije bilo tegoba. Stolice, vrlo intenzivnog mirisa, i dalje su prisutne, ali nema osipa na guzi i preponama, kao što je bio slučaj dok je pio sojino mlijeko.
Kod nas, u Sisku, se relativno dugo čeka na pregled i obradu alergologa, otprilike 6-7 mjeseci, a pedijatar bez nalaza ne piše specijalne formule. Napomenuli ste da rižino mlijeko nije adekvatna zamjena. Što učiniti u tom slučaju? Treba li žuriti sa pregledom, ići privatno? Dijete ima 15-16 kg, visok je 99 cm. Da li je to negdje u prosjeku?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.04.2014. 12:20

Ako nema izrazitih smetnji tada se može pričekati slobodni termin alergologa. Preferirajte fermentirane mliječne proizvode a od mlijeka možete davati hipoalergenu dojenačku formulu do pregleda.

mama-vesela

28.04.2014. 16:50

Hvala Vam na savjetu!
Lijep pozdrav!