Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija na mlijeko?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

yyyyyyyy

12.06.2011. 23:55

majka sam dječaka 11,5 mj. Isključivo dojen 4,5 mj kada nastavljamo dojenje do 8,5 mj uz dohranu, tada prelazimo na aptamil 2.djete je dobro napredovalo(po riječima pedijatra),nije bio bolestan,nije nikada povracao,niti imao proljev,grčeve i sl., jako voli piti mlijeko.jedino sto nas pati od samog rođenja su nekakve male crvene flekice sa .prišticem u sredini,ponekad se pojave po nekoliko komada i nestanu nakon par sati.kad smo uveli dohranu nekoliko puta je imao suhe obraze,crvene uz lagano ljuštenje,ali i to se samo sredilo pa mu je lice već nekoliko mjeseci ok.Prelaskom na aptamil nisam primjetila nikakve promjene osim što mu stolica zna biti ponekada ružne tamno zelene boje.Prije tri tjedna imao jealergijski konjuktivitis,dva puta imao sitan osip po tijelu(mislim da je zbog vrućine i znojenja),radili smo IGEnakon čega je pedijatar rekao da izbacimo kravlje mlijeko iz prehrane.Molim vas vase misljenje.PUNO HVALA. A nalaz izgleda ovako-

precipitacijski test f2(mlijeko) +poz H
komentar alergen:f2(mlijeko)u kon.10-80 mg/ml

ige 40
RAST d 1 konc. 0
razred 0
RAST f1 konc. 0
razred 0
RAST f2 konc. 0
razred 0
RAST f13 konc. 0
razred 0
RAST g3 konc. 0
raz. 0
RAST t4 kon. 0
raz. 0
RAST w1 kon 0
raz o

Darko Richter, dr. med.

13.06.2011. 09:20

S obzirom da bih i ja volio još nešto naučiti prije smrti, molim vas, najozbiljnije , da me uputite: 1. tko vas je uputio da, s tom kliničkom slikom, uradite precipitine na kravlje mlijeko; 2. koliki su oni uisinu bili (u mg/dl ili drugim jedinicama); 3. kako vam je taj nalaz interpretiran? Ali, nemojte sada zašutjeti, jer me to stvarno zanima.

yyyyyyyy

13.06.2011. 13:55

Postovani doktore,
1. uputio me pedijatar na ukupni IGE jer dijete cesto ima te pristice po tijelu i licu(produ nakon nekoliko sati), i moje misljenje je da dijete na nesto reagira ali nemogu zakljuciti tocno na sta
2.u nalaz se nerazumijem niti n smatram da bih trebala,prepisala sam vam ga,nadam se da nisam nista propustila
3.budući da sam nalaz dobila vikendom,nazvala sam lijecnika i procitala mu gornji dio nalaza(koji cu sada ponoviti),na sto je on rekao da izbacimo kravlje mlijeko u svakom obliku,tek danas idem s nalazom kod lijecnika,tako da je moglo doci do zabune u interpretaciji
procitala sam mu slijedeće:

Precipitacijski test f2(mlijeko) rezultat +(poz.) H
komentar Alergen: f2(mlijeko) u konc. 10-80 mg/ml

IgE 40 kU/I
napomena: norm.vrijed. IgE za 1god:<13ku/I
Drugi dio nalaza(rast d1,f1....)koji sam vama napisala, nisam citala,niti je lijecnik tražio da ga prociram

Molim vas da mi vi interpretirate nalaz,i smatrate li da dijete treba ici na neke druge pretrage.posebno me zanima dio koji se odnosi na mlijeko jer moje dijete obozava mlijeko i sve mlijecne proizvode,a to me sve skupa kostalo suza i dvije neprospavane noći.
Djetetu nisam izbacila aptamil,samo sam mu smanjila kolicinu,i nisam mu davala druge mlijecne proizvode ova dva dana-cekam danasnju kontrolu kod pedijatra i vase misljene.
Puno hvala
Lijep pozdrav,nadam se brzom odgovoru kako bi mogla bez straha pripremati obroke za moje malo sunce

Darko Richter, dr. med.

13.06.2011. 21:00

Nema alergije, pogotovo ne na kravlje mlijeko. Precipitine na kravlje mlijeko ima praktički svatko. Ne znam zbog čega bi onda to bio razlog da se beš vašem sinu uskrati mlijeko.

yyyyyyyy

14.06.2011. 00:50

Postovani doktore,
puno Vam hvala na brzom odgovoru,strpljenju i odvojenom vremenu.Puno ste mi pomogli.

yyyyyyyy

15.06.2011. 00:55

Prije dva dana bili kod pedijatra,dobili neocate na recept.On i dalje smatra da je dijete alergično na proteine kravljeg mlijeka.Nisam mu dala jos niti jedan obrok tog neocata,ali moram priznati da mi nije svejedno jer je pedijatar rekao da dijete mora na dijetu,da se iz toga moze razviti asma,da se moze ugusiti...

Puno mi je pomoglo vase misljenje,tako da se i dalje drzim aptamila i nekako svog osjecaja...
Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

15.06.2011. 11:30

Nema alergije, pogotovo ne one od koje bi se moglo ugušili.

yyyyyyyy

15.06.2011. 16:05

.....i jos je rekao da je on to jako dobro podnio zato sto je dugo bio na majcinom mlijeku(iako sam ja i u trudnoci i za vrijeme dojenja pila puno mlijecnih proizvoda), te da,ako nastavi piti kravlje mlijeko moze prestati napredovati, iako je isti taj lijecnik imao samo rijeci hvale u svezi napredovanja mog malog sinčića.
Nemam namjeru blatiti naseg pedijatra,mozda je samo previse oprezan,niti zelim vas zamarati,htjela sam se samo jos jednom zahvaliti na ljubaznosti , susretljivosti i brzim telefonskim odgovorima.
Proci ce dosta vremena da se vratim na staro,do prije par dana sam mislila da imam zdravo,sretno,veselo dijete koje jako dobro napreduje i motoricki i tezinom,nisam se nicim zamarala,a sad me brinu i njegove često crvene oči,i te flekice,pristici po tijelu,a suprug mu je nasao i nekakvu kvržicu na vratu.Ma covjek me skroz isprepadao,ali svejedno mi smo i dalje na aptamilu i finoj drugoj papici,a tako namjeravamo i ostati.
Jos jednom pono hvala doktore.

Darko Richter, dr. med.

15.06.2011. 20:45

Ja vam ne slažem jelovnik, niti bih se u to dao uvući.
Nema alergij tipa I, tj. one posredovane IgE protutijelima, a nalaz precipitina je u većine normalna pojava.

yyyyyyyy

29.06.2011. 00:44

Postovani doktore,
Procitala sam da NAN H.A. se koristi u prevenciji alergija,u slučajevima obiteljske sklonosti alergijama te da ima utjecaj na prevenciju atopijskih bolesti.Buduci da ste nam jucer na pregledu kod Vas rekli da ce moj sin vjerojatno imati nekakvu alergiju,mislite li da bi nam NAN H.A. bio bolji izbor od aptamila( nisam sklona mjenjanju formule osim u slucaju valjanog razloga).
PUNO HVALA

Darko Richter, dr. med.

29.06.2011. 10:25

Ne znam tko ste, tako da vam ne mogu odgovoriti.

Darko Richter, dr. med.

30.06.2011. 10:55

Ako je u pitanju K.R., onda je prrgled bio "prekjučer" u odnosu na datum postiranja pitanja, pa me to zbunilo.
U svakom slučaju, u njegovoj dobi nem aviše nikakve prevencije alergija. Prevencija je mogla biti jedino isključivo dojenje prvih 4-6 mj., ali i to se pokazalo dosta slabašnom mjerom.