Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ALERGIJE NA KRAVLJE MLIJEKO


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anne12

25.02.2014. 11:20

Poštovani,imam bebu staru 4 mjeseca i sumnju na alergiju na kravlje mlijeko zbog čestih osipa po tijelu. Od adaptiranog mlijeka smo koristili Novalac i sumnjom na alergiju smo prešli na Allernovu,naravno preporukom pedijatra uz moju dijetu bez mliječnih proizvoda i korištenje Ca 1000mg,već nekih 7 dana i momentalo smo bez osipa. Dijete popije oko 50-60 ml.mlijeka i više ne želi,pa me zanima vaše mišljenje da li bi bilo bolje djetetu davati možda neku hipoalergenu formul,npr Nan HA,s obzirom da nije potvrđena alergija na kravlje mlijeko (sumnjamo). Lijepi pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.03.2014. 18:45

Ukoliko postoji utemeljena sumnja na alergiju tada se ne smije davati hipoalergena formula. Obzirom da se osip povukao sumnja na alergiju je još utemeljenija. Budite uporni, pratite težinu djeteta i konzultirajte se s pedijatrom kako dalje.

anne12

05.03.2014. 21:05

Zahvaljujem se na odgovoru. Beba je rođena velika sa težinom od 4500g i sada ima 4 mjeseca i 6200g,naš pedijatar kaže da je to po "školski."Dojim preko dana i po noći,a Allernovu joj dajem samo prije nočnog spavanja jer je izrazito nemirna beba koja često plače i teško zaspi,a dali je i to možda povezano sa alergijom,s tim još ima i hipertonus sad Koje je vaše mišljenje,dali bi trebala imati i veću kilažu. Ugl.lijepo je počela jesti Allernovu i nema osip više uopće,a ja sam izbacila sve što sadrži mlijeko. A što ako počne padati na kilaži ili ne dobivati? (kod pedijatra idemo 13.3.pa Vas zato malo ispitujem). Lijepi pozdrav i hvala još jednom.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.03.2014. 20:40

Prirast na težini je odličan, ako dođe do pada na težini javite se pedijatru bez odlaganja.

kikoinho

15.11.2017. 22:30

Poštovani,

curica 5 mjeseci starosti, rođena s 3 kg i 52 cm (s 5 mjeseci 7.6 kg i 68 cm), prvih mjesec dana dojena uz dohranu NAN 1 Optipro mlijekom, nakon toga isključivo dojena, već 2 mjeseca ima pojavu krvi u stolici. U početku je bila riječ o pojavi krvi svaka 3-4 dana u jednoj stolici, a zatim se krv počela pojavljivati u gotovo svakoj stolici. Nije riječ o velikim količinama krvi, već uglavnom malim svijetlo crvenim točkicama, ponekad u obliku končića. Nekad je krv pomiješana sa sluzi. U početku se sumnjalo na analnu fisuru, ali nakon što pojava krvi nije prestala, beba je upućena na daljnju obradu.

U dobi od 4.5 mjeseca rađen je RAST na kravlje mlijeko, rezultat je bio 0.432. Rezultat DUNGER testa je bio 420. Nalaz krvne slike je bio sljedeći: WBC 11.1, LYM 7.7, MID 0.8, GRA 2.6, LYM% 69.3, MID% 7.5, GRA% 23.2, RBC 4.57, HGB 130, HCT 0.362, MCV 79.3, MCH 28.4, MCHC 359, RDW 11.8, PLT 337, MPV 9.3.

Rađen je i Atophy patch test, rezultati su bili kravlje mlijeko NEGATIVNO, pšenično brašno NEGATIVNO, vazelin NEGATIVNO, gluten +/-, soja +, jaje +, kikiriki +, a najveća iritacija kože je bila na traku za učvršćivanje alergena na leđa.

Majka je tjedan dana prije vađenja krvi iz prehrane izbacila mlijeko i mliječne proizvode, jaja i orašaste plodove, a nakon APT-a i soju.

Osim krvi u stolici, drugih simptoma nema. Stolica je dosta vodenasta, 4-5 puta dnevno, pri čemu do pojave krvi najčešće dolazi u kasnijim stolicama istoga dana, dakle predvečer. Isto tako, beba često pri ispuštanju vjetrova izbaci veoma mali sadržaj stolice u kojem zna biti više točkica krvi nego kod potpunog pražnjena crijeva.

Nakon proteka 3 tjedna od uvođenja dijete, došlo je do smanjenja pojave krvi, možda u jednoj stolici dnevno, posljednjoj toga dana pojavila bi se skroz mala točkica krvi, da bi se danas krv pojavila u sve 4 stolice.

Preporučeno nam je da počnemo s uvođenjem dohrane, banana i povrća, kao i Nestle Sinlac-a.

Molim Vas za mišljenje, radi li se tu zaista o alergiji na sve navedene namirnice? Što mislite o uvođenju dohrane u ovoj fazi? Smatrate li da je potrebno učiniti neke druge pretrage odnosno primijeniti neki drugi pristup problemu, jer pojava krvi ne prestaje?

Unaprijed hvala na odgovoru!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.11.2017. 10:26

Prema navedenom krvarenje nema odraza na krvnu sliku što je dobro. Svi navedeni testovi u ovoj dobi su poprilično nepouzdani i svakak treba strogo kontrolirati prehranu Vas i djeteta kako ne bi bilo unosa bjelančevina kravljeg mlijeka. Sa dohranom se može krenuti ili možete čekati dok navrši 6 mjeseci (ovisi o prirastu na težini - ako je dobar tada bih preporučio čekanje). Mislim da bi bilo dobro u tri navrata napraviti analizu stolice bakteriološki i na Clostridium difficile. Poslije avanja stolice na analizu uvedite gljivični probiotik (Saccharomices Boulardii). Ne bi bilo loše provjeriti zgrušavanje krvi, naročito ako je tko od članova obitelji imao problema. I konačno, ultrazvučnim pregledom trbuha pokušati isključiti postojanje Meckelovog divertikla na crijevu (iznimno ga je teško otkriti ultrazvukom ali je moguće). Ako se krvarenje pojača tada će se bolnički obaviti dodatne pretrage kojim ga se sa velikom sigurnošću može otkriti ili isključiti.

Mislim da nećete imati velike koristi od traženja pomoći po forumima, poverenje treba dati primarnom pedijatru i gastroenterologu koji je započeo obradu u bolnici.