Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Angina?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Klementina75

28.05.2009. 12:40

Poštovani dr. Richter,
u utorak ujutro je moja djevojčica(21.mj) dobila temp. koja je do naveče bila oko 38-38,2. U noći oko 3 h je narasla do 39,4 kada sam dala paracetamol sirup. Jučer prije podne temp. je sezala do 38,7, a poslijepodne 39,2. Odlazimo liječnici koja dijagnosticira anginu i ordinira silapen (svakih 8h pola žličice). Prije davanja antibiotika htjela sam ipak biti sigurna da je BHS u pitanju pa sam, u dogovoru s liječnicom,otišla privatnom ORL da uzmemo obrisak ždrijela. Ovo je nalaz ORL: orofaringoskopski: desna tonzila hipertrofična, crvena, prekrivena gnojem. Na vratu obostrano više palpabilnih limfnih čvorova. Dg: Angina lacunaris, th: Silapen sirup.Noćas je u 3h imala temp 39 kada sam joj dala zadnju dozu paracetamola. Dosad je popila dvije doze Silapena. Upravo me je zvao liječnik (ORL) i javio da je u obrisku nađena normalna flora, ali da bi on ipak preporučio da popije Silapen do kraja i da bi joj dao svaka tri tjedna Ekstencilin.12.5. smo bili kod Vas na pregledu u Alergoviti zbog PFAPA sindroma.Tada ste ju cijepili 2.dozom Prevenara i Varilrixom. Slijedeća tri dana je imala temp koja je išla do 40,2 bez ostalih simptoma, kad ste savjetovali samo davati dosta tekućine. To sam i činila i sve bilo u redu. I evo, nakon 2 tjedna opet visoka temp bez ostali simptoma(malo curi nos-bistro i iskašljava prozirnu sluz).Kakvo je Vaše mišljenje? Biste li Vi nastavili s antibiotskom terapijom iako u obrisku nije izolirana bakterija? I biste li preporučili Ekstencilin?
Hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

28.05.2009. 15:15

Extencillin sigurno ne bih davao, nema streptokoka gr. A.
Zašto uzimati obrisak, ako se na njega ne obaziremo. Dakle, ne bih nastavio niti Silapen.
Meni ona temperatura nakon cijepljenja djeluje kao reakcija na cijepljenje, a ovo sada kao angina, ali, ne i PFAPA.

Klementina75

28.05.2009. 22:10

Hvala na odgovoru. PFAPA ste isključili na pregledu, ali sam to spomenula samo da znate zbog čega smo bili kod Vas. Obrisak je rađen na moje inzistiranje jer je dijete u zadnjih nekoliko mjeseci stalno na antibioticima.
Liječnik (ORL) je rekao da njemu bris ne znači puno jer on na osnovu pregleda odmah vidi da li se radi o angini (a kaže da je jedna tonzila obložena gnojem). Ona nema temp od noćas, dakle prošlo je oko 18 sati bez febriliteta. Zadnju dozu Silapena popila je jutros u 7h i više joj nisam davala. Sada mi izgleda dobro, osim što joj se iz nosa cijedi proziran sekret. Može li ovo biti virusna angina?

Darko Richter, dr. med.

28.05.2009. 22:45

Može, ali je teško dokazati, jedno ili drugo. Bilo bi jasnije da je drugog ili trećeg dana temperature učinjen CRP.

Klementina75

29.05.2009. 00:00

Ima li smisla napraviti CRP sutra(petak) bez obzira što nema više temperaturu (ako napravimo privatno nalaz možemo dobiti za dva sata) ili to sad više nema smisla raditi budući da se stanje poboljšava i bez antibiotika?

Darko Richter, dr. med.

29.05.2009. 09:20

Nema više smisla.