Home / Forum / Specijalizacije - medicina / Pedijatrija / Aseptička nekroza

Pedijatrija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 5494

Broj poruka: 21956

Jovančević Milivoj, dr. med.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zvonigradska 9
Zagreb

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Aseptička nekroza

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanja

17.05.2005. 21:39

Mom bratu je nedavno otkrivena septička nekroza pete. Ima 7 godina. Zanima me sve o toj bolesti: njeni simptomi, može li se kako izliječiti te kako napreduje? Hvala!

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

22.05.2005. 22:03

Draga Sanja,
aseptička osteonekroza je skupina bolesti obilježena žarišnim nekrozama u centrima osifikacije kostiju u rastu. Uzrok smetnjama nije poznat; vjeruje se da se radi o krvožilnom poremećaju. Promjene se javljaju na specifičnim mjestima, a u pojedinog djeteta poremećaj je većinom lokaliziran samo na jednom od tih mjesta (bolest pete naziva se i Kohlerovom bolešću). Zajednička im je karakteristika pojava lokalne boli, tipični rtg-nalazi i dugotrajan tijek sa sklonošću samoizlječenju; na tijek bolesti malo se može utjecati. Savjetujem Vam kontrole kod ortopeda kako bi se izbjegao ev. poremećaj funkcije zgloba. Mnogo sreće i pozdrava.