Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Atipična upala pluća?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kruškica

21.01.2007. 03:50

Poštovani doktore,

moje dijete, staro 4,8g danas je hospitalizirano i na terapiji sumamedom zbog upale pluća. Kao dijagnoza napisana je J45Astma??
Kada sam pitala što je nisu mi znali točno reći, možda atipična upala pluća. Dobiva sumamed intravenozno i već je nakon prve boce temperatura (koja je bila oko 37 do 37.8 povremeno u zadnjih par tjedana) spala.

Prošlu zimu je stalno bio na srebrnjaku zbog učestalih bronhitisa, alergotestovi su negativni, ali on čim počne zimsko doba počinje šlajmasto kašljucati i stalno mu se slijeva. Dugo nije imao problema, i sad prvo kašljanje (doduše iz mokrog u suhe napadaje kašlja koji bi trajali po pola sata) i odmah upala pluća. Kad je imao cc 1 g 2x je imao laringitis.

Zaista ne znam odakle silni problemi s respiratornim putevima? U obitelji nitko nije alergičan. Nitko ne puši. Trudnoća i porod su bili potpuno uredni. Dojio je isključivo 6mj, a s dohranom do 16mj.
Ne razumijem što krivo radimo? Kakve pretrage da napravimo da zaustavimo očigledno slabo stanje respiratornih organa??
Hvala puno unaprijed na odgovoru.
Zabrinuta mama

Darko Richter, dr. med.

21.01.2007. 16:55

Prema terapiji koju prima, očito, ordinarius u bolnici smatra da treba liječiti atipičnu upalu pluća. Dg. koju ste dobili na ambulantnom listu jest uputna dijagnoza, koja, ili stoji na uputnici, ako ste je imali, ili je sestra ili administrator upisuje kako bi mogla otvoriti povijeti bolesti u kompjutoru. To polje mora biti ispunjeno, pa se najčešće utipkava J45, R05, J06 ili sl., ili prepisuje s uputnice. Dakle, nije to dijagnoza ordinariusa u bolnici, dijagnozu ćete dobiti kada dijete bude išlo kući. Dok je dijete u bolnici, imate vremena da svoja pitanja bistrite s liječnicima na odjelu, ovako vam ne bih znao puno reći, osim da mi sve to izgleda blago (neću reći banalno), čak ne srednje ili pogotovo ne jako teško.

kruškica

21.01.2007. 20:40

Hvala Vam puno na brzom odgovoru happy

Srdačan pozdrav