Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


autosjedalica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

21.04.2006. 08:00

Postovani,
koliko dugo dijete od 4 mjesesca može biti u autosjedalici (0-6 mj)? Moje dijete bas zeli biti u tom nekom polulezecem polozaju kako bi gledalo svijet oko sebe... no ne znam moze li mu dugi boravak u toj sjedalici stetiti. Smijem li kolica koja imaju cetiri polozaja staviti npr. u polozaj 1 (0 lezeci, 4 sjedeci)?
Hvala!

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

22.04.2006. 20:08

CIjenjena gospođo, dijete može biti u autosjedalici onoliko koliko traje vožnja; za vrijeme duge vožnje odmor i promjena položaja dobro su došli svima, pa i
djetetu. Položaj u sjedalici možete mijenjati, nakon nekog vremena i na poziciju br. 2.
Sretna vožnja u autu i u kolicima !

anadi

29.08.2014. 16:45

Poštovani,

nadovezala bih se pitanjem na ovu temu da budem sigurna da sam dobro shvatila. I moj sin ima 4 mjeseca. Isključivo je dojena beba, vrlo čvrsta i velika (ima skoro 9 kg), a nadasve znatiželjna (od rođenja gotovo da ne spava po danu, a u kolicima i autu skoro nikad). U košaru više ne stane. Autosjedalica se može montirati na kolica no pri tom je i dalje okrenut prema meni te naravno savijen kako to već je u svakom tzv. jaju. Uglavnom čitam kako nije dobro da se tako vozi svaki dan (šetamo ukupno cca 3-4 sata, u dva navrata). U tom smislu pretpostavljam da je bolje da ga stavim u tzv. sportski dio kolica. Taj dio se može podesiti tako da bude ravan, dakle, kao košara te ima još 3 stupnja do sjedećeg položaja. Prvi stupanj je pod kutem od cca 30 stupnjeva, isto kao što smo mu, prema preporuci pedijatra, podigli gornji dio kreveta. Međutim, razlika je sljedeća: pod madrac smo podmetnuli deke i kako je madrac debeo, zapravo cijelim tijelom on leži ravno, s tim da je pod navedenim kutem gornji dio tijela, no u sportskom dijelu kolica, na tom prvom stupnju, to nije baš tako - noge stoje ravno, a tijelo iznad guze se počinje dizati pod nagibom od cca 30 stupnjeva. Zanima me, mogu li onda svom djetetu koje nema još 6 mjeseci i ne sjedi, podignuti kolica u taj prvi stupanj ili ona moraju biti ravna? Napominjem da nam tih 30 stupnjeva jako puno znači jer ipak vidi nešto vani a kad je ravno ne vidi ništa pa ubrzo kreće cendranje i plakanje i šetnja je skoro pa trauma svaki dan.

Još jedno pitanje na temu: je li moguće da je dijete od mene naslijedilo mučninu pri vožnji unatrag? Ja ne podnosim ni vožnju unatrag ni vožnju na stražnjem sjedalu.

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav,

Ana Dijan

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.09.2014. 10:55

Slobodno podignite naslon sjedalice - ništa se ne može dogoditi. Pogledajte samo u kojem je položaju dojenče koje se nosi u marami (ima puno varijanti, u dosta slučajeva je dijete gotovo u uspravnom položaju). Mučnine? Moguće je no nisam se s takvim problemom susreo. Ako smetnje budu izraženije konzultirajte svog pedijatra.