Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bakteremija nepoznatog uzroka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

gagulina

08.07.2014. 18:15

Postovani,
Dete staro 7,5 godina u nedelju ujutru pocelo da povraca, zalilo se na bol u stomaku pre povracanja, temp naglo skocila na 39,1. Skroz klonulo. Privatno uradili brzi bris na streptokok (nwgativan) i bris grla 5% streptokoka. KKS losa, 48000LE. U domu zdravlja nas salju u bolnicu gde nas zadrzavaju. Ponavljaju KKS , LE 36,5 CRP 25,7. Na pregledu grlo nije upaljeno, krajnici hipertroficni i veliki (dete stalno ima uvecane), stomak mek, ne boli na dodir, meningo znaci negativni, rtg pluca cist. Urin cist.Terapija u bolnici 3 dana injekcije Nilacefa na 8h, infuzija i brufen za temp. Dobro je odreagovao na terapiju, vrlo brzo, treceg dana LE 10.8 CRP i dalje povisen 27,8. Pustaju nas kuci jer je dete u dobrom stanju, jede, pije...terapija dalje sirup Pancef do kontrole za tri dana.
Dijagnoza je bakteremija nepoznatog porekla, ne znaju gde je zariste bilo. Mozda su krajnici, bez obzira na negativne briseve.
On je inace sklon streptpkokama i strasno burno reaguje na nju( visoki LE, visoka temp, malaksalost) i mora da prima injekcije jer na sirupe ne reaguje dobro( vraca mu se brzo infekcija) Ja sam bila ubedjena da je i sada streptokok po svim simptomima.
Molim za vase misljenje.
Unapred zahvalna.

gagulina

09.07.2014. 20:55

I jos nesto, dete se 5 dana pre svega ovoga pozalilo da ga boli uvo. Nismo isli kod ORLa jer mu je proslo sutradan, ali je osecao zapusenost i pritisak. Da li je moguce da se to iskomlikovalo i da su zbog toga toliki leukociti?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.07.2014. 14:35

U pravu su kolege kada su postavili dijagnozu bakterijemije i slažem se sa terapijom koju su proveli. Ne može se zaključivati koja je bakterija uzrokovala bakterijemiju, no najčešće je to Streptokok pneumonije (pneumokok). Može se napraviti AST-O test pa ako bude jako visok (npr. viši od 1000) može se zaključiti da je uzročnik bio beta hemolitički streptokok grupe A, i tada bi bilo dobro razmisliti o operaciji krajnika.

gagulina

13.07.2014. 18:30

Postovani doktore, imam jos jedno pitanje vezano za leukocite. Da li i sta mislite o tome sto detetu skacu toliko leukociti kada je u bakterijskoj infekciji? Do sada se desilo 3 puta da je imao preko 36-39LE (infekcija streptokokom grupa A). U bolnici su nam objasnili da postoje deca koja tako burno reaguju na bakt.infekciju i da je to i dobro jer ima dobar odbrambeni mehanizam. Pedijatar u domu zdravlja je malo drugacije odreagovao, cudio se sto su mu toliki leukociti i uneo nam nemir. Dete kada je zdravo, ima normalnu krvnu sliku i nije cesto bolestan. Zadnji put pre skoro 2 godine kada je imao inf.streptokokom.
Unapred zahvalna.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.07.2014. 09:40

Obzirom da ste do sada imali u nekoliko navrata situaciju da je infekciju trebalo lijeciti injekcijama moguce je da postoji imunoloski problem - mozda leukociti nisu dovoljno funkcionalni pa im se zato jako povecava broj. Posavjetujte se sa imunologom.

gagulina

28.07.2014. 16:45

Doktore,
hvala na predhodnim odgovorima. Dete je dobro, krvna slika i CRP radjeni pre 2 dana u granicama normale. Bio je kod ORLa na kontroli, zbog uvecanih krajnika i ranijih epizoda sa streptokokom.. Ona jos uvek nije za operaciju istih. Uradila mu je ponovo bris grla, i sada mu je pronadjeno 100% stafilokoka aerius. Ne znam gde je to pokupio, s obzirom da je bris pre toga radio dan po prijemu u bolnicu (bris pokazao 5%streptokoke A). Stafilokokama tada ni traga. Nije isao u vrtic u medjuvremenu. Sada mu je ORL na osnovu rezultata brisa dala da pije 10 dana antibiotike. Kakva je to bakterija stafilokoka, gde je mogao da je pokupi? Da li treba uopste leciti ako nema temp, dete je dobro, KKS i CRP u redu.
Unapred zahvalna

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

29.07.2014. 12:30

Stafilokoka ima svugdje oko nas i na koži, ako dijete nema smetnji ne treba piti antibiotik.

Manuela007

10.05.2017. 16:25

Gagulina, možete li mi napisati što je bilo s djetetom? I mojoj djevojčici leukociti jako reagiraju.