Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bakterije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Andreja

18.07.2001. 13:06

Možete li mi reći kakva je to bakterija enterokok u mokraći kod bebe stare 9 mjeseci.

E. coli mu je isto nađena (manje od 10 na treću). Što da se radi u tom slučaju

Hvala

Dr. Darko Richter

07.08.2001. 16:03

Enterokok (Streptococcus faecalis ili Enterococcus) je vrsta streptokoka koja, kao i ešerihija (Escherichia coli, koja spada u enterobakterije), obitava normalno u stolici (fecesu) svakog čovjeka. Tamo dospije već unutar nekoliko sati od poroda. U jednom gramu fecesa zdravog čovjeka može se naći oko milijun enterobakterija i enterokoka. Međutim, ako takve klice dospiju u mokraćni sustav, mogu se namnožiti i prouzročiti upalu mokraćnih kanala, ili još dublje, samog bubrega. Ženska su djeca znanto podložnija ovim infekcijama zbog vrlo kratke uretre (mokraćne cijevi) kojom klice iz okoline (pelensko područje u koje dojenče defecira) ulaze u mokraćni mjehur. Ako uz to postoji neka malformacija mokraćnih kanala koja otežava normalno ispražnjavanje mjehura, doći će do takvog namnažanja klica koje će potom prouzročiti upalu sa simptomima temperature, povraćanja, učestalog mokrenja, mutne ili smrdljive mokraće, ali kadikad i bez ikakovih simptoma (tada se upala može otkriti slučajno pregledom urina zbog neke druge indikacije, ili zbog slabijeg teka, slabijeg dobivanja na težini, itd.). Da je posrijedi infekcija pokazuju ovi simptomi ili nalaz leukocita u mokraći, no definitivni dokaz jest nalaz bakterija u tzv. signifikantnom broju, tj. u broju od barem 100000 klica/ml mokraće. To je onaj broj za koji je sigurno da je posljedica masivnog namnažanja klica u unutrašnjosti mokraćnog sustava, a da nije posrijedi prolazno zagađenje koje će urednim pražnjenjem mokraće nestati ili zagađenje podrijetlom s okolne kože. Praktički u većini slučajeva nije važno o kojoj je klici riječ, već o kojem broju u 1 ml mokraće. E. coli i enterokok su česti uzročnici uroinfekcija, no u vašeg djeteta riječ je o nesignifikantnom broju, pa to praktički znači da infekcije nema. U vašem drugom upitu o E.coli, opisali ste nalaz pielektazija u svojeg djeteta (sin, sada 9 mj.) koje se u međuvremenu normaliziraju. Prema nalazima koje ste naveli, on nikada nije imao dokazanu uroinfekciju. Preporučio bih vam kontrolu sedimentcije i urina s urinokulturom u ustanovi u kojoj se mokraća uzima prema svim propisima, a to je npr. Klinika za pedijatriju Šalata u Zagrebu. Ne vrijedi donositi mokraću od kuće, ili uzimati mokraću bez prethodnog pranja, jer su zagađenja vrlo česta, pa onda brinete o nalazu ove ili one klice, a sve u nesignifikantnom broju, tj. bez istinske unutarnje infekcije urotrakta. Prigodom konzultacije s liječnikom u svezi s rezultatom nalaza donesite i nalaze ultrazvuka kako bi se dogovorili da li je potrebno i te nalaze kontrolirati ili dopuniti drugim (rendgenskim) pretragama.

Andreja

14.08.2001. 13:04

Puno hvala na odgovoru.
Ja sam bila na Šalati i tamo smo jednom vadili urinokulturu. Nalaz je bio e. coli manje od 10 na treći i rekli su mi da odmah moramo ići na mikcijsku cistouretografiju jer je sigurno riječ o refluksu. Tada sam se konzultirala sa svojom pedijatricom i još jednim pedijatrom iz Klaićeve i oni su rekli da takva invazivna pretraga još nije potrebna. Inače beba lijepo napreduje ima dobar apetit (sada ima 10mj i cca 10 kg a rodio se sa 3150 g). Onda smo išli u Klaićevu davati urin, ali oni tamo nisu s tim baš previše oduševljeni. Možete mi reći da li još negdje se može davati urin.

Puno hvala

Dr. Darko Richter

16.08.2001. 22:56

Nalaz na Šalati bio je uredan, prema vašem navodu da je bilo manje od 10 na treću E.coli. Možda su vam savjetovali mikcijsku cistouretrografiju zbog onog ultrazvučnog nalaza pielektazija. Možete opet doći na Šalatu i provjeriti urin i urinokulturu, to je ipak najbolje mjesto za tu pretragu u dojenčeta. Možete se javiti i meni osobno, imam ambulantu za Alergologiju i kliničku imunologiju petkom, i nakon uvida u nalaze spojit ću vas s nefrologom.