Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Beba ne mokri


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zara

10.02.2007. 03:35

Poštovani, molim Vas za pomoć!

Primjetili smo da naša beba starosti 5. mjeseci ne mokri ''kako treba''. Nismo odmah odjurili pedijatru već smo pričekali koji dan misleći da će beba početi bolje mokriti, ako prilikom svakog presvlačenja pokušamo lagano prevlačiti ''kožicu'' (znamo da ne smijemo naglo već sasvim lagano dokle ide). Međutim ni to nije pomoglo. Probati ću Vam opisati kako izgleda piša prije mokrenja; piša se jako uvuče-''srola'' sama u sebe, ispod piše kod korijena, a iznad mošnji stvori se tvrdi ''bubreg''-oteklina puna mokrače koja uz lagani pritisak curka iz piše, a uz jači pritisak dijete počinje mokriti. Prije nas je dijete znalo popiškiti prilikom svakog presvlačenja, a sada to jednostavno više nije moguće, mišljenja sam da mu mi zaista ''moramo'' pomagati pri mokrenju, iako se i on sam pomokri, ako ga duže vrijeme ostavim u istoj peleni (oko 5 sati i više). Sada smo ga počeli češće presvlačiti jer ne znamo koliko je zapravo njemu teško mokriti, strah nas je da se ta mokrača ne vrača u mjehur. Bili smo kod pedijatrice prije par dana, nisam mu par sati mijenjala pelenu BAŠ ZATO da pedijatrica ima priliku vidjeti problem (jer poslije mokrenja pišo izgleda normalno i oteklina se povuče). Iako smo sestri u previjalištu objasnili problem ona je inzistirala da djetetu promjenimo pelenu, što smo mi na kraju i učinili, ali dijete se pomokrilo i pedijatrica poslije nije mogla vidjeti ''naš problem''. Kada smo joj pokušali objasniti rekla je da ona za takav problem kod mokrenja nikada nije čula (tu rečenicu je imala čak vremena ponoviti par puta), pogledala je pišu, pokušala lagano prevuči kožicu, rekla nam je da sa prevlačenjem ne smijemo jako inzistirati, najbolje jednom dnevno poslije kupanja (što smo znali i radili i prije), rekla je da ne vidi upalu. Na naše i daljnje inzistiranje da dijete ne mokri kako treba, pitala nas je jel pelena mokra, rekla sam da je mokra samo tada, ako je dijete dugo u njoj, ona je rekla da to nema veze i da je sve ok, ako je pelena mokra. Mi smo inzistirali i dalje, da bi nam na kraju pedijatrica rekla da će nam dati uputnicu za urologa, (ako u stilu njoj ne vjerujemo). Nismo liječnici i ne želimo se staviti u poziciju da ne vjerujemo liječnicima, ali mi i dalje imamo problem sa mokrenjem naše bebe. Pitam Vas, šta da radimo? Nas je strah pustiti to tako!!

p.s. rado bi Vam poslali i slike piše, ako bi to ikako pomoglo u Vašem odgovoru.

Puno Vam zahvaljujemo na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

10.02.2007. 14:15

Napišete pola strane, a ne kažete ima li dijete fimozu ili ne. Samo opisujete da lagano povlačite prepurcij, ali ne kažete da li se da prevući. Vidite li uopće glans? Inače, niti ja to još nikada nisam čuo. Zato bi bilo dobro da to što opisujete netko vidi. Ako idete dječjem kirurgu - urologu, on će možda to shvatiti, jer se takvi slučajevi koncentriraju kod kirurga, pa nije isključeno da je njemu problem poznat i po anamnezi (pričanju), i da nije nužno da ga vidi. Ovo što sad opisujete, a čini mi se da se ranije glavić dao osloboditi od prepucija, izgleda kao naknadna ili stečena fimoza, tj. neki problem sa sljepljivanjem prepucija uz glans, ili je možda pomaknuto ušće uretre, a tek sada pravi problem.

Zara

12.02.2007. 17:20

Poštovani!
Prepucij se ne može prevući toliko da bi se vidio glans. Danas idemo kod urologa. Hvala na savjetu.

Darko Richter, dr. med.

12.02.2007. 21:50

Znači da dijete ima fimozu, i da se otvor na prepuciji dodatno zatvara ili nečim začepljuje, što čini da se balonira od mokraće kada dijete mokri. To bi bila neka moja predodžba, no najvažnije je da se vidite s dječjim urologom.

Zara

13.02.2007. 20:30

Poštovani!

Bili ste u pravu, riječ je o fimozi. Citiram Vam nalaz urologa:
Dijagnoza: fimoza
Anamneza: baloniran prepucij kod mokrenja
Zaključak: prepucij se dilatira.

U razgovoru sa urologom, dotični je odmah znao u čemu je problem, djetetu je ušao u prepucij malim tupim škaricama koje je raširio i isti razvukao. Dijete nije regiralo, bilo je zadovoljno (čak je i zjevnuo jer smo ga netom probudili). Ostatak dana je lijepo mokrio, a jutros je mog supruga čak popiškio, nitko sretniji od nas!!
Međutim, pri drugom previjanju opet sam primjetila neuobičajeno tvrd baloniran prepucij, ali u tolikoj mjeri da mokrača uopće nije otjecala i trebala sam jače pritisnuti da bi se dijete moglo pomokriti.

Urolog nam je rekao da dođemo za tjedan dana, ako se stanje ne popravlja. Privatno smo se naručili na UZV bubrega i mokračnog mjehura.
Ako imate još kakav savjet, rado bi ga poslušali.

Pozdrav, Zara

Darko Richter, dr. med.

13.02.2007. 22:10

Nakon nekog vremena, urolog će vam predložiti malu operaciju zvanu cirkumcizija ili obrezanje. Da vam je rabin ili hodža nekakav prijatelj, on bi to već obavio.