Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


berodual


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

JanaN

01.03.2011. 01:15

Postovani doktore,
da li detetu od dve i po godine mogu umesto Spalmotila dati Berodual za inhalaciju? Dete neprestalno kaslje i nos mu je stalno pun. Naime nisam nasla Spalmotil u niti jednoj apoteci, a u jednoj su mi dali ovo umesto Spalmotila, ali je sve na madjarskom te nismo dobili fiskalni racun pa pretpostavljam da su to prosvercali iz Madjarske, a prvi put cujem za ovaj lek...

Darko Richter, dr. med.

01.03.2011. 11:15

Berodual se NITI slučajno ne bi smio dati djetetu, pogotov ne dobi 2,5 godine. Može salbutamol pod bilo kojim imenom, u spreju ili kapima za inhalaciju. Berodual se više ne daje niti odraslima.

JanaN

01.03.2011. 11:45

Zahvaljujem se na brzom odgovoru. Lek smo vratili u apoteku. Zastrasujuce mi je sto je apotekarka muzu kada je uzeo lek rekla da je to obican lek na biljnoj bazi, a po vasem odgovoru mi se cini da je to jak lek koji nije video ni B od biljkesad

Darko Richter, dr. med.

01.03.2011. 13:00

Skoro svi lijekovi su od biljaka, osim nekih hormona.
No, Berodual sigurno nije neki alternativni lijek, već pravi lijek, iako je ponešto zastario. Bio je dobar dok drugog nije bilo. Za 2,5 godišnje dijete indiciran je Ventolin, Spalmotil ili već kako se može zvati lijek koji je generički "salbutamol", ako je indiciran. Puni nos i kašalj, inače, nisu indikacija. Indikacija je astma ili virusno idnucirana bronhoopstrukcija.

MarijanaA

21.05.2011. 21:11

Postovani doktore!Interesira me vase misljenje,moja susjeda vec dugo boluje od astme,i koristi Berodual.Pomaze joj e sad jel sugestivno il u istinu da joj pomaze,s obzirom da tesko se vise moze kupiti jer ga nema u ljekarnama tesko dolazi do njega,pa me interesira vase misljenje koja bih bila advekatna zamjena?Ona jos uzima Teortad kapsule,i Ventolin tablete,unaprijd hvala.

Darko Richter, dr. med.

21.05.2011. 21:30

Ovako, gledajući iz pedijatrijske perspektive, dobro da je s tom terapijom uopće živa. Teotard kapsule, Ventolin tablete, Berodual sprej? To da nekom ispričate u svijetu, taj bi misli da se vremeplov vratio natrag oko 40 godina.
ako ima dokazanu astmu, indicirano je uzeti inhalacijski kortikosteroid, npr. Flixotide, ili Alvesco, ili kombinaciju steroida s dugodjelujućim bronhodilatatorom, kao što je Seretide ili Symbicort. Ako već zna uzimati pumpicu Berodual, neshvatljivo je da Ventolin troši kao tablete. A kombinacija Ventolina i Baroduala može biti pogubna. Tako da je jako dobro da do beroduala ne može više doći.
Ja bih na njezinom mjestu otišao do interniste pulmologa ili alergologa i dao se dobro posavjetovati. Jest da je Hrvatska po mojem mišljenju još uvijek u mnogim područjima zaostala zemlja, ali, nećete više naći niti jednog pulmologa, dječjeg ili adultnog, koji bi bio u stanju složiti tako ludu terapiju koju ste nabrojali.

ivanar

19.03.2015. 22:15

Poštovni doktore
moja kćerka ima godinu i 8mj. kašlje otprilike mjesec dana. nije imala temperatre a nos je procrio tek prije par dana. (gusti sekret) kašalj je zreo. davala sam joj sirup od korijena bijelog sljeza i čaj. pedijatrica je na pregledu (vodila sam je tek jučer) rekla da joj čuje samo malo šljama na plućima i citiram "nije početak bronhitisa ali bi mogao biti". grlo je čisto. rekla mi je da je inhaliram sa 4kapi beroduala 3 dana po 2 puta. na kutiji ljeka piše ne djeci mlađoj od 6g... ima li kakva alternativa tom ljeku i što mi savjetujete da napravim?
hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.03.2015. 10:10

Berodual nikako ne bih davao djetetu ove dobi. Postoji salbutamol u obliku spreja ili kapi koji se može davati od najranije dobi.