Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.01.2013. 10:45

Nema problema što se tiče djelotvornosti antibiotika unatoč prethodnoj primjeni. Samo je pitanje da li postoji opravdani razlog - vjerujem da da. Nakon što dijete stekne imunost sve prestaje kao rukom odnešeno, najčešće...

Richie81mk

20.07.2013. 22:15

Molim Vas,moja beba na 10 meseca je imao bronhitis i prepisali su nam terapiju sa antibiotikom Zinat i Ventolin sirup. U roku od 10 dana je sve bilo u redu. Na 1 godinu je imao 3 dana visoku temperaturu koja je dostigla 40.1 C. Krvna slika je bila uredna i mokraca isto tako, a su nas doktori pustali kod kuce da mu dajemo samo paracetamol. Spustila bi se temperatura ujutro ali preko noci je dostizala i do 40 C. Treceg dana je primljen je u bolnici sa dijagnozom bronhoopstrukcija...3 dana je primao Linkocin, urbazon je primao dva puta dnevno....inhalacije prvih 3 dana na svakiv 8 sata(ventolin). Pustili su nas kod kuce sa malim poboljsavanjem-nije imao vise na pluca....kuci su nas poslali sa PANCEF jednom dnevno i Ventolin sirup 3 puta na dan- jednu nedelju treba da prima lekove. Beba jos uvek malo ubrzano dise kad se uzbudi i kad pozeli nesto reci..prosli su 3 dana sa tim sirupom i jos uvek nije izljecen, a i sto je i najcudnije temperatura mu je celo vreme oko 37.3 i nece da mu se spusti u normali. Evo sada mu je 37.7.Molim vas recite mi dali je dobra terapija sto su prepisali doktori i zasto mu se ne spusta temperatura? Dali da cekam 7 dana ili da ga odnesem sutra opeta kod lekara. Svi naodi sto u napravljeni u bolnici su bili negativni na bakteriju, samo jos briz iz nosa nije gotov. Drugo je sve cisto. Kod krvne slike je sve u redu -malo mu je nizak hemoglobin 10.7.
Hvala vam.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.07.2013. 14:10

Ako je temperatura mjerena ispod ruke onda je zaista povišena, no ako ste mjerili u guzi (rektalno) tada je normalna. Obzirom da je opće stanje djeteta relativno dobro mislim da možete čekati da prođe 7 dana. Moguće je riječ o virusnoj upali pluća i u pravilu treba čekati da prođe sama od sebe. naravno, za kašalj dajte Ventolin, neka spava sa povišenim uzglavljem i pije dosta tekućine. Ako bi se stanje pogoršavalo (visoka temperatura, kašalj postane jači, apetit oslabi) treba se odmah javiti na kontrolu. Hemoglobin bi trebalo ponoviti nakon što ozdravi - u bolesti je ovaj nalaz poprilično nepouzdan.

Richie81mk

21.07.2013. 17:30

Hvala vam na brzom odgovoru. Temperatura je mjerena ispod ruke i zaista je povišena. Sada se jos vise povecava 37.6. Dali smo mu i paracetamol i opet nista. Opće stanje djeteta je relativno dobro, jede, veseo je i igra se, ali brine me temperatura. Dajemo Ventolin 3 puta na dan po 1.5 ml na 8 sati i pije dosta tekućine. Molim vas za jos jedan odgovor. Ako mu se stanje ne podobri posle 7 dana koja je sledeca terapija? Kako se leci virusni bronhitis? Treba li odma posle 7-mog dana da odemo na kontrolu ili da cekamo jos jednu nedelju? Hoce li djete imati posljedice od toliko dugo sto je imao povisenu temperaturu? NJemu je cjelo vreme povisena temperatura. Ne pada nista nize od 37.3. Dali u medzuvremenu da mu dajemo i paracetamol ili da cekamo da se organizam sam izbori sa virusom?
Hvala vam jos jednom.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.07.2013. 21:55

Javite se na kontrolu bez daljnjeg odlaganja. Od ovakve temperature neće biti posljedica a paracetamol dajte samo ako dijete izgleda klonulo i umorno zbog temperature. Što eventualno dalje slijedi od terapije ovisi o pregledu i nalazima, uz virusni bronhitis se mogu javiti različite komplikacije pa terapija ovisi o svemu što sam naveo, nema nekog općeg pravila.

lexqqq

03.09.2013. 20:50

Poštovani,

molio bih vas samo za Vaše mišljenje.
Imam nećaka (kontaktiram vas u ime roditelja) od godinu i 8 mjeseci i vec dva dana kašlje, navecer ima malenu fibricu (malo iznad 37) i dosta ga muci slina. Danas mu je kašalj bio jako ružan pa smo ga odveli popodne u njegovog pedijatra. Doktor je nakon pregleda zaključio da je riječ o Bronhitisu (nije naveo da li je virusni ili bakterijski), a nakon toga mu izvadio krv za provjeru leukocita. Leukociti su bili dobri (9), a onda mu je doktor prepisao Aerius sirup i Cefaleksin sirup.

Mi smo laici i ne sumnjamo u strucnost naseg pedijatra, ali bi svejedno voljeli čuti i Vaše mišljenje. Očekivali smo da će doktor tražiti KKS i CRP, ali opet kažem, mi smo laici.
Stoga, ako nam možete barem pojasniti zbog čega ova dva sirupa jer doktor nije bio raspoložen za razgovor.

Unaprijed Vam hvala

d_fucak

11.09.2013. 11:05

Pozdrav,
kao i svi ovdje i ja bi postavila jedno pitanje.Naime,moj sin je 23.3.2013. (sa 20mjeseci,sada ima 26 mjeseci) primljen hitno na bolničko liječenje jer je počeo teško disao tj. hvatao je zrak i nadizao se prsni koš.S tim da je dan ranije bio normalno dijete bez ikakvog zdrastvenog problema ili lošeg općeg stanja.Kad je počeo teško disati i neutješno plakati,nije imao temperaturu,nije kašljao niti je curio nos.Zadržani smo 5 dana i pušteni kući uz još 3 dana davanja ventolina na babyhaler.Dijagnoza je bila srednje teška bronhoopstrukcija.Zadovoljna sam sa svime djete je izlječeno,držali smo se daljnih uputa bolničkih liječnika i našeg pedijatra.Mene sada zanima jedna stvar koju mi liječnik ne može objasniti koja je razlika sada između bronhitisa i asme?Jer liječnici nisu sasvim sigurni šta bi moglo biti od toga,dok ne dođe do drugog napadaja.Na moje pitanja je li dijete možda oboljelo od jako hladnog zraka kojeg se nadisalo tjedan dana prije oboljenja (trčkarao je sat i pol po vani,a prije toga je izašao iz tople kuće i nije bio baš aktivan vani tokom toga zimskog perioda) odgovorili su da ne.Mada malo čitajući naišla sam na asmu izazvanu tjelesnom aktivnošću u hladnije vrijeme postoji li mogućnost da je dobio napadaj jer su mu prehladili bronhiji?Živimo na selu i dijete ima kontakt sa životinjama i koje kakvim prašinama i sada poslije boravka u bolnici ide svakuda i za sad nema nikakvih napadaja koji bi se pripisavali asmi ili bronhitisu.

renci0309

04.10.2013. 09:50

Poštovani

Imam dijete od godinu i 11 mjeseci koje je bilo hospitalizirano od svojeg 10mj. šest puta pod dijagnozom prvo : opstruktivni bronhitis i akutna respiraciska infekcija gornjih dišnih puteva, a zadnja dijagnoza RECIVIDIRAJUČI KRONIČNI BRONHITIS. i uvijek aktna infekcija. Od godinu dana krenuo je u jaslice i nakon prvog tjedna završio drugi put na srebrenjaku. Pa ponovno vrtić pa ponovno bolnica dok ga nismo ispisali.Sljedeća hosp. u 3 mj.( od 01.05 pa do 01.09. proveo na moru) Većinom su to bile virusne upale često sad zadnja tri puta bez temperature(zdnja dva ležanja od 06.09. do 10.09. i od 27.09 do 02.10.)zaključak je bio da je okidać tih opstrukcija virus. Njemu se teško disanje dogodi u roku par sati. Popodne je dobro predvečer dva tri puta zakašlje i nakon toga otežano disanje za hitnu. U početku su to bila pištanja kod izdisaja, sad zadnja dva napada disanje pomoćnom muskulaturom ali bez zvukova. U prevenciji ima flixotide i po potrebi ventolin i uz davanje ventolina, ćim primjetimo da nije dobro, samo ležanje u bolnici mu pomogne. Iako prije nismo znali reagirat na vrijeme sad smo to naučili i čim uočimo prvo gutanje šlajma i teže disanje odemo k doktorici gdje dobije solumedrol i dalje ista priča za par sati hospitalizacija. Uvijek mu je niska saturacija 92, 94 zadnji put mu je bila 89. Njemu nos nikada ne curi nego se sve sljeva niz grlo za što su nam rekli da je to uzrok opstrukcijama jer se slina ljepi na pluća i bronhe. Dali je to razlog tome svemu jer je mali pa nezna iskašljat, pitam se gdje taj šlajm ide van jer na nos neide a nekad sam ga znala vidjet u stolici više niti to. Jako smo dobri potrošači fiziološke otopine jer mu je stalno dajemo u nos kao i kapi za odštopavanje da nebi dobio upalu uha jer je već imao dvije iza ovoga kao i upale pluća. Neznam više šta da radim i mislim, očajni smo, neznamo kako mu pomoć, jer teško je dijete non stop ostavljati u bolnici u godini dana šest puta na srebrenjaku jednom na zaraznoj. Zadnje ležanje su mu rađeni prick testovi na 20 alergena, reagirao je samo na pelud trava, a ulge je 128, zadnji 261. Inače marko je već drugi dan u bolnici puno bolje, vesel, vedar, razigran, dijete s kojim nema problema za jelo. (nismo pušači i kod nas u stanu se ne puši) Pišem ovo jer očajnički trebam drugo mišljenje, savijet, nešto.......hvala na strpljivom čitanju.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.10.2013. 23:00

Isprika, iz nekog razloga nisam vidio ova pitanja prije...

Fucak za sada se ne moze nista vise reci, postoji i reakcija na napor (curenje nosa ili bronhoopstrukcija) i tu bi mozda pomogao montelukast (Melarth i sl) no treba vidjeti kako ce se stvari odvijati i po potrebi provesti dalnje pretrage.

Renci kod Vaseg djeteta ima elemenata koji govore za alergijsku podlogu smetnji ali mozda jos i nešto drugo. Obzirom da se pogorsanje dogadja u sklopu virusnih infekcija vjerojatno postoji prekomjerna reaktivnost sluznice bronha koja u infektu natekne više nego uobičajeno i izaziva otežano disanje. I ovdje bi mogao pomoći montelukast..

renci0309

09.10.2013. 00:00

Da, po nalazima sveukupnog ige podloga može biti alergiska ali kod njega zasad nije i prick testovi su bili negativni na sve osim na pelud trave koja sad nije aktualna pa mene isto zanima što je to "drugo" radi čega se njemu to događa.Nitko u bolnici na srebrenjaku koliko je puta već ležao nije nažalost postavio to pitanje, kao niti zašto je ukupni IGE prije tjedan dana bio 261, inaće je 128. Zašto je narasao ako nije alergija ??? Pitam se da možda nema sposobnost organizma za obanu, da nema imunitet, navodno se zove hemoglobin. Čačkala sam po nalazima i našla podatak da je IGG 8.8. jeli to uredu ako je to ono na što mislim ? Iatražujem sama kao holms jer je doktorima na srebrenjaku sve uvijek isto jer je diagnoza bronhitis i čekamo šta će biti dalje, a to što je on u godini dana bio hospitaliziran osam puta ništa bitno. Zadnji put su nam promjenili lijek tj dodali singular, a kažu da nije astma. Dali je to sličan lijek kao onaj koji vi spominjete ?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.10.2013. 23:55

Da, to je isti lijek. Nalazi IgG su dobri a IgE jest nešto povišen no za očekivati je da će vremenom smetnje prestati. Na slijedećoj kontroli porazgovarajte ponovno, vjerojatno nemaju dovoljno elemenata za daljnju obradu.

appmaksan

28.12.2013. 14:50

Poštovani doktore
Ja sam mama 13,5 mjesečne muške bebe teške 10,2 kg sada nakon 15 dana 9,2 kg. Prije 15 dana dijete mi se prehladilo i nakon par dana počelo kašljati, pošli smo kod doktorice koja mu je dala Prospan nakon dva dana kašalj se pogoršao(temperatura samo u popdnevnim satima i noću do 39,1 rektalno) opet smo se vratili kod doktorice koja je rekla da ima bronhitis, dala mu je Amoksicilin i ventolin inhalacije 4 kapi na 2,5ml fizio. otop. nakon 5 doza antibiotika stanje se pogoršalo pa smo otišli na pedijatriju inače smo iz okolice Zadra. Tamo su mu slikali pluća rekli da je početak upale pluća (premada su ga kasnije vodili pod šifrom J06.9, J20.9) ostaje u bolnici 4 dana uz inhalacije ventolinom svakih 6 sati po 6 kapi ventolina i terapiju ceftriaksonom i bisolex 12 kapi 3 x dnevno.Prvi dan je imao temperaturu i klonuo je pa su mu dali i infuziju od koje je živnuo.Nakon prvog dana temperatura pada i četvrti dan izlazimo iz bolnice. Došli smo samo još 5-ti dan na terapiju antibiotikom i pregled. Kad je dobio antibiotik sestre su vidjele da mu je gaza oko cjevčice na koju prima infuziju skroz mokra kao da je antibiotik iscurio van i rekli su da to nije važno.Puštaju ga kući uz terapiju Zinnatom još 3 dana x5ml i nastavak terapije ventolinom 3 puta dnevno po 6 kapi. Već sutra ujutro u 5 sati ima temperaturu 38 rektalno i mi ga opet odvodimo na odjel doktor kaže da ima opet laganu bronhoopstrukciju, ali da su mu nalazi krvi uredni i savjetuje nam da ga odvedemo popodne kod njegove pedijatrice, oko 13 sati mi ga dovodimo kod pedijatrice i ona kaže da ima temperaturu sestra mu mjeri i vidi da ima samo 37,5 rek. te pedijatrica zaključuje da mu je srce previše opterećeno nakon točno 8 dana inhalacija ventolinom te mu daje inekciju solumedrola(ili već kako se zove) nakon toga opstrukcije prestaju. Dijete pije Zinnat još ta tri dana i dan nakon prestanka opet kašalj sutra dan opet temperatura 38,2 ujutro popodne već 39. Doktori mu po neznam koji put vade krv vide da su mu leukcoiti 27,6 CRP 6,2 i daju mu Klavocin i kažu da pratimo disanje koje se nakon par sati pogorašava opet ga vodimo pedijatru na hitnu jer je bio blagdan gdje mu daju inekciju solumedola i inhalacije ventolinom 3 dana po 3 puta dnevno 0,2 ml i vaditi krv nakon 2 dana. Krvna slika nakon 2 dana je leukociti 15,eritrociti 4,18, hemoglobin 97, hematokrit-0,296, mcv 70,9, mch 23,2, mchc 328, trombociti 642, rdw 17,5 , mtv 9,0
neurofilni gran. rel. 28, limfociti 56, monociti 11, eozinofilni gran. rel. 5, crp 36,6. Dokotrica na pedijatriji je rekla da je to prvo bila viroza pa sad bakterija preporučila bris nosa i grla nakon antibiotika i pregled kod pulmologa-djed ima neki oblik asme preipisali su mu i singulair granule.Njegova pedijatrija nije preopručila ništa kaže samo da je to viroza na virozu. Inače ima starijeg brata koji je na početku ove priče isto bio prehlađen sa žuto zelenom slinom iz nosa i nakraju od ništa to je prehlada dobio temparaturu 40 koja mu je prošla nakon što mu je doktor na hitnoj dao sumamed. Kod brata u vrtiću ima streptokoka. Molim Vas ako nam možete dati svoje mišljenje jako smo zabrinuti
unaprijed zahvaljujem

appmaksan

28.12.2013. 14:50

Molim Vas samo da nam kažete dali bi trebali još neke preglede napraviti hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.01.2014. 11:10

Vjerojatno se radilo o nekoliko uzročnika infekcije. Trenutno vlada epidemija Humanog meta pneumovirusa koji je vrlo agresivan i dugotrajan. Uz takvu infekciju nerijetko budu pridružene i baktrijske infekcije a mogući izvor je i starije dijete. Za sada ne mislim da treba raditi dodatne pretrage. Kontrolirajte moguće izvore zaraze, starije dijete možda ne bi trebalo ići u kolektiv neko vrijeme. nemojte ići s njima u šoping centre. Možda bi bilo dobro nabaviti inhalator i redovito inhalirati fiziološku otopinu a nos čistiti istom otopinom. Ne treba se strašiti dugotrajnosti kašlja. Treba kontrolirati vagu jednom tjedno i ako nema napretka na težini tada se ponovno javite pedijatru kako bi razmotrili daljnju obradu.

appmaksan

12.01.2014. 13:10

Poštovani doktore bili smo kod pulmologa na pregledu kako je doktorica u bolnici i rekla i radili su mu test na alergije i utvrdili da je alergičan na pelud stabla (najvjerovatnije maslina), grinje, dlaku psa i mačke, jaja i mlijeko. Molim vas dali mi možete reći koje alternative mogu koristiti za mlijeko i dali treba izbjegavati i jogurte i sve mliječne proizvode jer neki doktori kažu ne a neki da. Ovaj test je napravljen na koži nakon toga smo mu vadili krv nalazi će biti za 15 dana gotovi. Unaprijed zahvaljujem srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.01.2014. 14:45

Pričekajte nalaze. Ovisno o razini specifičnog IgE na mlijeko preporučit će se dijeta. Kod niskih razina se može uzimati mlijeko i mliječni proizvodi, kod nešto viših samo fermentirani mliječni proizvodi a kod značajno povišenih vrijednosti se mora isključiti sva hrana koja sadrži bjelančevine kravljeg mlijeka (treba pažljivo čitati deklaracije na svim proizvodima - od keksa, salama, pašteta i sl.). U tom slučaju će preporučiti specijalnu formulu (adaptirano mlijeko) koje ćete davati. Manje je vjerojatno da je alergija na mlijeko bila uzrokom poteškoća disanja a ako dijete dobro napredije na težini tada je manje vjerojatno da je alergija na mlijeko jače izražena.

dandrocec

28.05.2014. 12:20

Poštovani,

zanima me koliko je normalno da djetetu curi nos nakon bronhitisa? Imam kćerku od 7 mjeseci koja je prije mjesec dana imala bronhitis i upalu uha, te joj se nakon tjedan dana korištenje terapije (antibiotik, Ventolin i Flixotide) stanje poboljšalo. Međutim i dalje joj curi iz nosa. Bili smo prošli tjedan opet kod pedijatrice koja ju je pregledala i sve je bilo u redu (pluća, uho, grlo, bez temperature) samo što joj još i dalje curi iz nosa. Poslala nas je i na bris nosa i nalazi su bili u redu. Zanima me koliko je normalno da sedmosmječnoj curici curi iz nosa nakon brontihitisa i kako eventualno možemo ubrzati da to prestane. Stvarno pazimo na nju, dajemo joj fiziološku otopinu, isisavamo iz nosa kad joj curi, no jednostavno ne vidimo napredak, tj. i nakon mjesec dana joj curi iz nosa.

Unaprijed hvala,
Darko

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.06.2014. 16:25

Curenje može biti prisutno mjesecima, važno je samo da nema znakova komplikacija (bol uha, temperatura, umarajući kašalj, slab apetit). Ako imate starije dijete u kući tada ono donosi uzročnike prehlade i smetnje mogu potrajati i dulje. Nastavite s čišćenjem nosa, izlazite redovito u šetnje. Ako bude moguće - kupanje u moru će u kratkom roku riješiti problem.

MajaH

22.07.2014. 16:25

Postovani

Sin, 6 god. prije par dana je u vecernjim satima dobio povisenu temperaturu, mjerena ispod pazuha, 39. Tremperatura se skinula paracetamolom, ujutro odveden pedijatru na pregled, pedijatrica preporucuje vadjenje nalaza sto je i uradjeno, svi nalazi uredni. Na pregledu ustanovljeno da ima bronchitis sa opstrukcijom te pedijatrica savjetuje konsultaciju sa pulmologom. Pulmolog trazi snimak pluca i nakon toga ustanovljena slijedeca dijagnoza - bronchitis bronchopneumonia. Terapija je slijedeca: pancef 10 dana 1 x po 10 ml, ventolin inhalacije 4x2doze, atrovent 3x2 doze, flixotid 2x1 doza, flavamed 3x5ml, te je primio 2 urbazona intravenozno i da nastavi i dalje trositi singular (singular trosi vec unazad mjesec dana). Temperaturu je imao samo taj prvi dan i vise ne. Normalno jede, aktivan je, povremeno mu se javlja mokar kasalj, i jedino u nocnim satima prilikom spavanja se primjeti kao pucketanje na izdisaju. Moram navesti da je prije ove dijagnoze bio na moru desetak dana, mi smo iz BiH, pa ne znam jeli promjena klime uticala da se aktivira bronchitis. Ovo nije prvi put da mu se bronchitis javio, zadnji put je bilo prije pola godine i nije bilo ovako intenzivno. Bio je na kontroli, za sada stanje isto, nastavak sa istom terapijom uz kontrolu za par dana nakon sto istrosi antibiotik. Molila bih vase misljenje.

S postovanjem.
M

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.07.2014. 09:40

Očigledno je opstrukcija bila dosta izražena - sudeći prema terapiji koju je dobio. Temperatura je pala i zbog Urbasona - tako da se ne zabrinete ako se ponovno javi nakon par dana kada on prestane djelovati. Svakako se pridrzavajte uputa i redovito odlazite na kontrolu. Mozda ce biti potrebno iskljuciti alergijsku podlogu opstrukcije, no o tome ce odluciti Vasa pedijatrica i pulmolog.