Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.04.2016. 11:00

Treba provjeriti saturaciju kisika u krvi, ako je niža treba učiniti pulmološku i kardiološku obradu. Ako je uredna, a dijete nema većih smetnji ne treba ništa. Ako se epizode opstruktivnog bronhitisa budu ponavljale (ako opet bude trebao Ventolin i kortikosteroide) bilo bi dobro obaviti pulmološku obradu.

aavvii

21.04.2016. 10:55

Hvala!

Karla1111

25.04.2016. 15:35

Poštovani doktore, dijete od 3god. i 8mj.ima probleme sa bronhitisom od svoga 10og mj. života. Evo npr.prosla godina 1,2,3,4mj. ima je bronhitis. 5,6,7mj. ne, i onda opet krece 8,9,10,11,12,1,2 i sada evo 3. mjesec. Bronhitisi inace nisu popraceni visokom temperaturom osim ako uz to nema neku upalu. Sve krece sa suhim kasljem i sta se blizi vecer sve je gore, kad legne kaslje svake minute. I onda ga krenemo inhalirat. Od svoje 3god. krenio je u vrtic i od tada uz bronhitis dobija ceste upale grla,viroze i evo 14.03. dobio je prvu upalu pluca. RADIOLOSKI NALAZ: Obostrank perihilarno i lijevo i bazalno parakardijalno vidljiva je kondenzacija plucnog crteza uz inhomogeno zasjenjenje desno bazalnk parakardijalno u smislu infiltracije plucnog parenhima(dif.dg.upalana infiltracija ).Hilovaskularni crtez urednog raspleta.Srcana sjena u fizioloskim omjerima.Kupole osita primjereno svedebe,lijeva navise polozena,f.c.sinusi slobodni.
I od tog datuma krece terapija Rexocefom a 16og prikljucuju i sumamed.Svo vrijeme uz to je inhaliran i ventolinom,jer uz upalu pluca receno nam je da ima i bronhitis. U subotu 20og terapije antibioticima su zavrsene ali dr.nam je rekla da inhalaciju ventolinom nastavimo. U utorak 22og nam je rekla da je sve ok,cisto da bi u petak 25og opet poceo kasljat i navecer pocima hroptanje u prsima,temperatura 37.1. Subota jutro 26og dobiva inekciju solu medrola i inhalaciju. Subota navecer zavrsava na hitnoj gdje mu ponovno slikaju pluca. RADIOLOSKI NALAZ:Sumacijska snimka torakalnih organabig-smileesno infrahiralno parakardijalno vidi se grublji bronhovaskularni crtez,bez uvjerljivo formiranog upalnog infiltrata.Hilovaskarni crtez urednog raspleta.Srcana sjena u fizioloskim omjerima.Kupole osita primjereno svedene.
Daju mu inekciju solu medrola.Inhalacije ventolinom. Nedljelja vecer ima temp.38..... kako po vama pobjediti ovo stanje ? Jeli se vraca upala pluca ili je bronhitis ? Inace koristimo Flixotid50inhaler 2x1 potisak preko baby halera vec 2mj (prije toga su bile singulair granule,pa smo ukinili jer ocito nisu pomagale),ventolin inhalacije po potrebi (znaci svaki mjesec po 1 bocica),aerius sirup po potrebi. Nalazi testiranja na alergije u negativni. Dunger:340(n<280). Koje jos nalaze bi bilo dobro uraditi po vasem misljenju? Da napomenem da mu baka ima alergijsku astmu i ocev brat do puberteta je imao astmu. Dali je ovo po vama alergijski ili virusom izazvan bronhitis?Kako pomoci dijetetu da se rijesi bronhitisa ?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.04.2016. 21:20

Nažalost ovim putem ne mogu postavljati dijagnozu i davati preporuke. No ako je u pitanju alergija ili reakcija sluznice na viruse to može potrajati godinama. U svakom slučaju bi trebalo planirati dulju pauzu od vrtića. Pulmološka kontrola je jako preporučljiva, vjerojatno će trebati još laboratorijskih pretraga (ako već nisu napravljena te se samo čekaju nalazi).

Ema33

14.02.2017. 22:20

Postovani
imam dijete koje vec dva mjeseca ne prestaje kasljat.curica 20 mjeseci.pocelo je sa virozom pracenom fibrom koja je trajala 6 dana nakon toga usljedio je kasalj..davala sam joj razne sirupe od sljeza,prospan,fluimukan i onda na kraju na svoju ruku izvadila joj bris nosa i grla.u nosu je nadena hemofilus influenza na sta mi ke pedijatrica dala tobrex kapi..7 dana smo ih stavljali 3 puta dnevno i bilo je bolje kasalj se smirio al onda na zadnji dan kapi je opet krenulo..da samo napomenem do tad su pluca bila cista samo je bilo dosta sluzi..iduci dan smo isli kod doktora jer je dobila fibru 38.6 najvisa je bila i trajala 3 dana.. rekla je da ima lagani opstrukcijski alergijski bronhitis i inhalirana je ventolinom..u meduvremenu da pije nesto za iskasljavanje(prospan)i fenistil kapi..izvadena joj je krv uredna je osim sta kaze pedijatrica da upucuje na virozu jer su malo poviseni limfociti i monociti u granicma normale..izvaden joj je i bris nosa i grla ponovo..inhalira se ventolinom vec 5 dana a jucer je dobila inekciju solumedrola koja nije nikakav pomak napravila..opstrukcija je jos tu..dobili smo opet tobrex kapi do rezultata briseva i dalje inhalacije ventolinon svaki dan..ja stvarno vise ne znam sta bi ovo moglo bit i koje daljnje pretrage bi trebalo napravit?
Hvala vam na pomoci unaprijed

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.02.2017. 12:20

Očigledno je dijete dobilo neki od agresivnijih virusa koji pozlijede sluznicu dišnih puteva, što katkada traje godinama dok se sluznica ne oporavi. I svaki novi infekt uzrokuje prekomjernu reakciju sluznice te se javja suhi kašalj i sipnja (opstrukcija). Kapanje antibiotskih kapi u nos ne preporučam, ne može riješiti infekciju u nosu - samo može izazvati otpornost bakterija na antibiotike. U ovom slučaju Fenistil nema učinka. Prpeoručio bih pulmološku obradu kako bi se isključila alergijska podloga bolesti, možete dijete isključiti iz kolektiva na mjesec - dva dana, redovito i obilato ispirati nos hipertoničnom otopinom morse vode (2,3%) - više se može pročitati na http://littledotapp.com/hr/2016/11/25/postizanje-prohodnosti-nosa/

Pulmolog bi trebao odlučiti, temeljem nalaza, da li treba uvesti neeki lijek koji bi spriječio ovakve smetnje. Svakako preporučam cijepljenje protiv pneumokoka! http://littledotapp.com/hr/2016/05/04/pneumokokna-bolest/

MarinaV0108

27.02.2018. 23:37

Postovani, moja djevojčica je 17mjeseci. Imamo kontinurane bronhopstrukcije unazad 6mjeseci. Na terapiji je Flixotide 50mcg ×2. Naime, ovaj put je krenilo sa laringitisom. Određena th micronefrin 0.25 i 3 aq ×4. Na to nakon 3 inhalacije dobiva epistaksu te je zamjenjeno Pulmicortom na koji laringitis prestaje. Uz to 3 dana dobiva Solumedrol 15mg ×2 musc. 3 dan krece hroptit, otezano diše, kašlje. Bronhitis. Nalazi svi uredni. Sada je inhaliram Ventolin 0.3 ×4 i Artovent 0.6 ×4, Flixotide 50mcg 2 ×2, pulmicort ×1 (pocela promuklost), viscoflu ×1, ventolin potisak 2 ×2. Između jos 2.5% Nacl 3ml. Danas je 3 dan inhalacija kako je poceo obstruktivni bronhitis. Ne pokazuje poboljšanje disanja. Povremeno je i dalje dispnoična, tahipnoična... Opce stanje inače ok. Jede slabije ali pije tekučine. Kašlje produktivno ali ne iskašljava, sekret vadim iz nosa aspiratorom. Dakle moje pitanje, sto dalje? Kako pomoci? Mozda mi nije dobar redoslijed inhalacija, nw znam. Prosli bronhitis smo brzo prosli. Ventolin i atrovent skupa u inhalaciji ali 4 puta dnevno. Sutra bi trebali vaditi nalaze i imunoglobuline. Ispričavam se na duljem postu i ako je pisano zbrda zdola.

Tanja Umag

04.03.2018. 21:35

Poštovani, imamo sina 3,5 godine. Od 2.godine boluje od čestih opstruktivnih bronhitisa. Recimo 1puta mjesečno pogotovo ako ide u vrtić i kada je vlažno vrijeme. Prošle godine je bio uglavnom kod kuce obzirom da sam rodila kcer i da su se njegove boesti odražavale i na nju. Ove jeseni polaskom u vrtić priča se ponovila. Dva puta je završilo sa antibiotikom ostale epizode bez. Odlučili amo ih cijepiti Prevenarom i to smo učinili. Bronhitisi su se nastavili ali bez dodatnih infekcija.
Kod akutnog stanja jedna inekcija Salbutamola odmah mu smiri opstrukciju i nastavljamo sa Ventolinom na kojeg isto tako dobro reagira. Kroz par dana sve prođe no ponavlja se često. U kuci nemamo tepiha zavjesa slika ni ostalih sakupljača prašine. Usisavamo dnevno te provjetravamo dva puta na dan. Plišanci i postetljina se preu na 60 i suše u sušilici jednom tjedno, a navlake madraca mjesečno. Njihov otac je alergičan na prašinu i pelud trava te uzima Clariton i fixonase.
Sinu smo napravili alergotest na respiratorne alergne i graničan je rezultat na prašinu i crkvinu. Ukupni IgE 76.2.
Tada dobiva terapiju Singular Mini. Nakon 2 mjeseca uzimanja primjetili smo veliku promjenu ponašanja. Prvo sam mislila da je od ribljeg ulja ChildLife kojeg im dajem ali sestra mu nema takvih pojava. Išla sam čitati upute za singular i shvatila da ima velik broj navedenih nispojava.
Djete koije je odlično spavalo 12h nocu i 2 sata popodne više ne spava. Nemože zaspati do 2-3 ujutro ponekad ni cijelu noc. Popodne odspava pola sata i budi se u nocnim morama. Boji se odjednom mraka i nekakvih imaginarnih pojava. Čujem ga da se u snu svađa sa nekakvim "čudovištima". Egzaltiran je cjelo vrijeme, toliko je počeo brzo pričati da zamuckuje i ponavlja riječi. Agresivan je i neraspoložen.
Kada smo ukinuli sami od sebe Singular kroz par dana vratio se na staro normalno ponašanje. Nakon mjesec dana ne uzimanja primjetili smo kašalj onaj kao lavež i ponovno mi dali Singular 10 dana. No ponovilo se isto. Ne spava i sve ostalo. Kao da je drogiran.
Naša doktorica koja inače nije pedjatrica jer živimo i malom mjestu gdje pedijatra nema kaže da to nema veze sa Singularom nego je to normalno kod trogodišnjaka. Svakako mo smo uvjereni da je od Singulara. Sin je inače osjetljiv i na cjepiva te je na svako imao nekakvu reakciju. Na prevenar 15dana veliki otok i crvetnilo na mjestu uboda. Nakon priorixa 10dana temperature 38,5 (nalazi krvi i urina su bili uredni) pa sam nekako zaključila da je osjetljiv na supstance iz ljekova (možda glupo).
Pitanje je: kakva su Vaša iskustva sa nuspojavama na Singular i koja bi eventualno mogla biti neka zamjenska terapija? Naravno, zanimalo bi me i ukoliko imate kakav savijet kako da pomognemo djetetu. Puno hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.03.2018. 09:25

MarinaV0108:

Očigledno je riječ o vrlo izraženim napadima bronhoopstrukcije koji slabo reagiraju na primijenjenu terapiju. Možda bih sugerirao da se pokuša s primjenom montelukasta - lijeka koji bi mogao smanjiti žestoki odgovor sluznice dišnih puteva na nove infekte. Ako djetetu nije dobro niti nakon tako intenzivne inhalacijske terapije tada se treba javiti u bolnicu.

Tanja Umag:

Do sada se nisam susreo sa bilo kakvim nuzpojavama na Singulair (montelukast), no Vaše zapažanje je vrlo uvjerljivi razlog da se on u Vašeg djeteta ne treba davati. Bilo bi dobro pokušati s Flixotidom i inhalacijama 2,3% otopine morske vode.

haseda

04.04.2018. 18:50

Postovani, imam bebu staru 13 mjeseci.Od drugog mjeseca starosti pojavio se konstantan sekret, slaim u grlu,koji je dosta cesto poput sluzi.U dva navrata smo bili hospitalizovani zbog gusenja i uzrok nije pronadjen.Tada je otkrivena alergija na kikiriki.Receno mi je da pratim vrijednosti trombocita i da pazim ukoliko predju 300 ,kao i da pazim ukoliko se pojavi osip.Dijete mi se jako osulo.Izrazen je osip oko vrata i na lijevoj ruci,slabije prsa,ledja i noge.Uradili smo nalaz krvi i doktor kaze da je virusno.Grlo mu je puno slaima i ima ceste rijedje stolice.Trombociti su 328.Ima li razloga za brigu?Ako ima molim za dalju uputu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.04.2018. 09:45

Znam da bi Vam bila velika pomoć kada bih mogao nešto suvislo savjetovati, no bez pregleda, uvida u cjelokupnu dosadašnju priču bilo bi neodgovorno i opasno savjetovati. Držite se svojeg pedijattra, u slučaju da procijenite hitnost konzultirajte dežurnu službu u bolnici.

zeolinite

31.07.2018. 22:15

Postovani doktore!Sin 9g.dobije temperaturu koja nije isla preko 38 i nismo ju spustali,4.dan je porasla do 38.7 i odlazimo nasem doktoru koji pregledom grla i pluca kaze da nema nikakve upale te je vjerovatno virus,dovoljno je spustati temperaturu.Slijedeci dan je naraslo na 39.7 pa odlazimo na hitnu gdje je pregledan,dao krv i mokracu i dijagnoza je akutni tonzilitis virusnog porijekla,crp 0-2.Temperatura i dalje visoka no nakon par dana ide na 37.5 sa duzim periodima bez temperature no bez apetita,spava mu se i tada dobio proljev pa smo otisli opet na pregled buduci da je to vec bio tjedan sa temperaturom.Dezurni lijecnik je cim poslusao pluca rekao bronhitis i dao Klavocin.Citajuci o bronhitisu nalazim na podatke da je pretezno virusnog podrijetla i tu antibiotici nisu potrebni.Mene zanima da li je moguce samo pregledom ustanoviti da je potreban antibiotik ili sam trebala traziti ds se prije vidi krvna slika da budemo sigurni?hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.08.2018. 10:55

Prije svega isprika, ne znam kako ranije nisam vidio Vaš upit...

Naime uz virusnu infekciju nerijetko se pridruži bakterijska infekcija. Tek ako je bakterijska infekcija jačeg stupnja može se vidjeti prema nalazima, inače se većinom radi procjena temeljem smetnji koje prijavljuje roditelj i kliničkog nalaza prigodom pregleda.

mkordi25

06.01.2019. 21:45

Postovani, beba 12 mj. naglo dobila temp. 39.5
Krvna slika slijedeca:

Leukociti 23,4
Hematokrit 0,307
MCHC 355
MPV 6,3

Dks
Neutrofilni granulociti 20,6
Limfociti 1,30
Neutrofilni granulociti 88,1
Limfociti 5,7
Monociti 3,6

Dks mikroskop
Segmentirani granulociti 74,0
Nesegmentirani granulociti 14,0
Limfociti 8,0
Monociti 3,0

Beba lagano kasljuca, nos ne curi. Dr. dala Klavocin bid.
uz objasnjenje krvna slika zahtjeva antibiotik i nista ne pitajte.
U redu, postujem to i dijete pije lijek, no sto krvna slika gorori, laik sam i zanima me.
Zahvaljujem na odgovoru.
Lijep pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.01.2019. 11:56

Sve ovisi koji dan bolesti je krvna slika napravljena. Ako je proteklo 2-3 dana od početka bolesti tada krvna slika može ukazivati na bakterijsku infekciju. Ako je rađena u prvim satima bolesti treba je kontrolirati - to može biti nespecifičan odgovor na stres (tako može početi i gripa, no kasnije leukociti značajno padaju ispod normale).

tajana25

11.12.2019. 10:40

Poštovani!

Djevojcica od 1,5mjeseci od mjesec dana starosti ima atopijski dermatitis sa uvođenjem krute hrane ustanovljena je alergija na jaja i karamelu.
Sa šest mjeseci starosti je imala prvi puta bronhitis i od tad se borimo sa njime,sada u zadnje vrijeme tocnije od desetog mjeseca kao da smo u zacaranom krugu jedan tjedan ima bronhiti pa je par dana mir pa dobije laringitis terapiju koristimo 3×ventolin po jedan potisak i pulmicort 2×na dan inhaliranje.
Doktor koji nas prati na Srebrnjaku nas salje na pregled specijaliste Orl te smo kod istog naruceni za pet mjeseci,da napomenem da u obitelji je djetetov otac kao djete imao alergije i asmu.
Molim vas za misljenje i sta nam je dodatno ciniti jer sam vise ocajna
Hvala vam unaprijed na odgovoru!
Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.12.2019. 21:55

Osobno iskustvo sa kolegicama i kolegama na Srebrnjaku je jako pozitivno, stoga ne nalazim objektivnih razloga za drugo mišljenje. Možda bih u ovoj situaciji preporučio zaštitu montelukastom (Melarth, Singulair Junior) no to treba učiniti u dogovoru s pedijatrom koji prati dijete. U svakom slučaju nije za očekivati da će dugoročno gledano biti većih problema. Iskontrolirajte sve moguće uzroke infekcije - kontakte, odlazak u zatvorene prostore; što više treba boraviti vani a u kući temperatura zraka treba biti maksimalno 21 stupanj.

dragica333

28.08.2020. 19:25

Doktore, molim Vas za savjet kako "spriječiti" pojavu bronhitisa kod djeteta od skoro 6 godina?

Da pojasnim malo. Dijete počne šmrcati, ništa pretjerano, ide vodica iz nosa, koju redovito usisavamo Arianom (onaj nastavak za usisavač baš iz bojazni da mu se to ne sljeva u grlo i pluća), i u roku od cca 24 sata razvije takav bronhitis da odmah mora dobiti injekciju (nažalost ne znam više točan naziv lijeka koji dobiva) jer ga stišće u prsima i teško diše. Bez ikakvog predhodnog kašlja i bez temperature.
U terapiji osim spomenute injekcije dobijemo Ventolin (1-2 potiska, 3-4 puta na dan) i 1 vrećicu dnevno Fluimukana, uz standard inhalacije fiziološkom i puno tekućine (ima 29kg i visok je 135cm). Kašljati počne (onako jako i mokro) tek sljedeći dan i to se onda oduži dok ne iskašlje. Temperaturu nikad nema i dobrog je općeg stanja, osim kad ga uhvati kašalj, onda je to nekad kao da se guši.

Znači u principu me zanima kako da u tom kratkom vremenu spriječim da od laganog curenja nosa ne dobije odmah bronhitis?

Dijete ide u vrtić na 4 sata, inače nije pretjerano bolestan, ovo s bronhitisom se u zadnje vrijeme zaredalo. Ima uredan apetit, zdravo se hrani (operirao je atreziju anusa pa jako i inače pazimo na prehranu) i puno boravi na zraku. Od lijekova ne koristi ništa, s vremena na vrijeme (cca jednom tjedno) mu dam par žlica domaćeg meda, tableticu D vitamina (Jamieson), par gumenih medvjedića multivitamina (Salvit) i prutić Biorela čokolade (probiotik). Znači ništa od toga ne koristi na svakodnevnoj bazi, nego otprilike jednom u tjedan dana dobije sve nabrojano.

Da li bi možda nešto još trebalo uključiti kao podrška imunitetu? Davali smo jedno vrijeme Imunoglukan, nisam primijetila da je nešto posebno imao utjecaj, ali bi možda i bio više bolestan nego je bio.

Nema dokazane nikakve alergije, niti je ikad imao ikakvih problema s te strane

Hvala Vam puno na savjetima
LP
Dragica



Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.10.2020. 10:50

Isprika na kasnom javljanju, nekako mi je promaknuo ovaj post...

Obzirom na navedeno treba se konzultirati s pulmologom što bi bilo korisno za zaštitu od pojave bronhitisa. Ovisno o nalazima dolazi u obzir inhalacijska terapija Fliksotidom (kortikosteroid) koji se uzima dulje vrijeme i priječi ovakva pogoršanja (u pogoršanju nema značajnijeg učinka) ili montelukast - lijek koji također blokira prekomjernu upanu reakciju sluznice koja uzrokuje sve navedene smetnje. Od prirodnih sredstava teško da će što pomoći. Inhalacije 2,3% otopine morske vode i toaleta nosa istom otopinom mogu pomoći.

rrr777

29.12.2020. 14:50

Poštovani,
dijete staro 17mj (korigirano 14,5mj, rođeno 29+4 bez dijagnoze) stalno obolijeva od opstruktivnog bronhitisa (u 5 mjeseci 4 bronhitisa, 2 u zadnjih 15 dana, 3 puta hospitalizirano).
Prvi brohitis kraj 7.mj proveli u bolnici 3 dana, dobiva odmah ventolin,kisik,solumedrol i sumamed s postepenim smanjenjem kroz sljedeće dane.
Drugi bronhitis kraj 10.mj proveli u bolnici 4 dana, dobiva odmah ventolin,kisik,solumedrol i sumamed s postepenim smanjenjem kroz sljedeće dane.
Treći bronhitis početak 12.mj proveli u bolnici 3 dana, dobiva odmah ventolin,kisik,solumedrol i Rexocef (lagana upala uha) s postepenim smanjenjem kroz sljedeće dane.
Četvrti bronhitis polovica 12.mj, dolazimo u bolnicu u 3 ujutro, odmah dobiva ventolin i solumedrol, puštaju nas kući uz napomenu da ako se pogorša će nas hospitalizirati. Daju nam tablete Medrol za kući, jedan dan svakih 8 sati, još dva dana svakih 12h uz inhaliranje ventolinom i kapanjem Efedrin kapi u nos. Uspijevamo jedva izbjeći bolnicu i liječiti se kod kuće i kod pedijatrice.
Dijete je na Singulair 4mg terapiji od 10.11.2020., ne pohađa jaslice, napravljen alergotest koji ne pokazuje alergije.
Bronhitis uvijek počinje curenjem nosa dan,dva, nakon toga krene kihanje ili kašljanje i kroz par sati (jako naglo) dijete ne može disati te idemo ili u bolnicu ili kod pedijatrice.
Kući izvlačimo iz nosa usisavačem i inhaliramo ventolinom čim čujemo da počinje minimalno "škripati".
Molim Vas mišljenje što je potrebno poduzeti kako bi smanjili/spriječili stalne bronhitise?
Koliko je vremena potrebno da Singulair počinje djelovati?
Pedijatrica i pulmolog kažu da ne treba mijenjati terapiju i da je još pre rano da bi Singulair djelovao.
Molim Vas mišljenje što dalje napraviti?
Hvala.